Test Reviews Nl
Samsung Galaxy S20 test / review
Gepubliceerd op: 12-06-2020 / gewijzigd: 02-11-2020
Chinese fabrikanten veroveren het grondgebied van Samsung elk jaar een beetje meer, maar tot nu toe is Samsung er altijd in geslaagd om zijn high-end smartphones uit de vergelijking te houden.
Met de komst van de Poco F2 Pro van Xiaomi kan er iets veranderen, dus het was voor mij een goede gelegenheid om de Samsung Galaxy S20 te testen.
Ik had vorig jaar een Samsung Galaxy S10+ getest en ook al is het een zeer goede telefoon, ik ben een van de enige die een aantal belangrijke zwaktes heeft ontdekt, zoals de slechte kwaliteit van het radiosignaal waardoor hij het netwerk sneller verliest dan een telefoon uit het middensegment.
Dus ik ga je laten zien wat de Galaxy S20 in zijn buik heeft.
Structure van mijn test
Ik test de telefoons volgens een vooraf vastgestelde structuur (zie hieronder) om je zoveel mogelijk informatie te geven. Helaas duurt dit lang. Sommige tests, zoals de netwerkprestatietests, duren enkele dagen en voor fototests moet ik soms wachten tot het weer geschikt is om in goede omstandigheden foto's te nemen. Ik ben daarom verplicht om de testen stap voor stap te publiceren, dus ik nodig je uit om terug te komen als de test niet compleet is op het moment van je bezoek.Prijs Samsung Galaxy S20
Onderstaande lijst toont de prijzen voor het Samsung Galaxy S20 van meer dan 50 sites over de hele wereld. Als je niet tevreden bent met een prijs, kun je je abonneren op een prijsalert, zodat je eerst op de hoogte wordt gebracht als de prijs daalt.Bovenstaande links zijn affiliate links van bedrijven zoals Amazon, Gearbest, Aliexpress,... Als je mijn werk waardeert, zou ik het op prijs stellen dat je deze producten via deze links koopt.Het kost je absoluut niets, maar ik krijg een kleine commissie waarmee ik het materiaal dat ik test kan kopen. Dank u wel!
Tijdslijn
10/06/20 aankoop van de Samsung Galaxy S20 bij Orange België12/06/20 begin van de test
Waarom deze telefoon?
Ik heb niet de gewoonte om high-end smartphones te testen omdat ze gewoon te duur zijn. Ik betaal voor mijn telefoons, net als iedereen, en het geven van 800€ voor een telefoon doet pijn aan mijn portemonnee.Ik maak echter soms uitzonderingen zodat ik mijn kennis niet verlies in het high-end segment. Vorig jaar heb ik de Samsung Galaxy s10+ getest, dit jaar wordt het de Samsung Galaxy S20 en ik zal waarschijnlijk geen andere kopen.
Mijn jaarlijkse keuze voor het high-end segment werd ook gemotiveerd door de komst van de Poco F2 Pro die voor bijna de helft van de prijs met de S20 op zijn grondgebied komt concurreren. De strijd zal waarschijnlijk interessant zijn, dus ik ga beide telefoons tegelijk testen.
Uitpakken
Ik ben zo gewend aan het testen van instap-telefoons dat ik niet op de verpakking let, omdat de doos vaak het absolute minimum bevat.
De Samsung Galaxy S20 is een high-end telefoon en je voelt het direct aan de verpakking. Het zwarte doosje is sober, maar het interieur is gerangschikt in kleine vakjes met daarin kleine doosjes met diverse accessoires. De Samsung Galaxy S20 wordt geleverd met een oplader, een USB-kabel type C, oortelefoons en de kussens om op de oortelefoon te plaatsen. Het doosje bevat ook een handleiding en een naald om de simlade te openen.
De inhoud van de doos is niet uitzonderlijk, maar het geheel is zorgvuldig verpakt.
Eerste configuratie
Alle Androids telefoons bieden een vrij gelijkaardige opstartprocedure aan en zelfs merken met een eigen interface volgen over het algemeen dezelfde gedragslijn.Dit was ook het geval voor Samsung, maar met de S20 is er veel veranderd, zodat de opstartprocedure helemaal niet meer lijkt op wat ik eerder heb getest.
De procedure begint met een scherm dat je vraagt om de voorwaarden en allerlei zaken over privacy te accepteren. Sommige criteria zijn optioneel, maar wanneer je de voorwaarden accepteert, zal de telefoon alle optionele criteria selecteren, zelfs als je ze niet had geselecteerd. Je kunt ze altijd deselecteren voordat je naar de volgende stap gaat, maar ik vind dat erg grensverleggend voor een merk als Samsung.
Na het accepteren van de voorwaarden, zou je normaal gesproken de informatie van je vorige telefoon moeten ophalen en tot nu toe was een Google-account voldoende. Samsung dwingt nu de installatie van de Smart Switch applicatie op je oude telefoon om de content te synchroniseren met de Galaxy S20. De gebruikelijke procedure met Android is eenvoudig en werkt heel goed, Samsung hoefde geen extra applicatie toe te voegen. Het is niet erg handig, maar het verbergt iets anders in de werkelijkheid. Door de overdracht te accepteren accepteert u de Samsung voorwaarden ook op uw oude toestel. Op deze manier laat je Samsung zien wat je overdraagt terwijl dit soort informatie in het verleden alleen toegankelijk was voor Google. Het is moeilijk te zeggen wat Samsung met deze informatie gaat doen, maar het feit dat ik geen keuze heb stoort me.
De rest van het proces volgt een meer klassiek pad en uiteindelijk zal Samsung je uitnodigen om een account aan te maken zoals Xiaomi of Huawei dat doet en als je dat niet wilt, krijg je een klein herinneringsscherm om je aan te moedigen een tweede keer te registreren. Deze praktijk is vrij gebruikelijk bij de meeste fabrikanten, ze willen zich allemaal bevrijden van de kracht van Google. Ik kan de strategie begrijpen, maar het zorgt er niet voor dat ik mijn informatie met elke fabrikant wil delen als ik van telefoon verander.
Ik heb meestal niet zoveel te zeggen voor dit deel van de test en dat is niet alles, ik heb nog een laatste stukje informatie. De Samsung Galaxy S20 brandde bijna op na de opstartprocedure. Dit is een probleem dat ik al had opgemerkt op de Galaxy S10+ toen ik aan het filmen was, maar hier stuitte ik op het probleem van oververhitting op iets simpels dat niet tot oververhitting zou moeten leiden.
Afwerking
Samsung produceert high-end telefoons met een onberispelijke afwerking. Ik had het al gemerkt met de S10+, deze Galaxy S20 is zeer elegant en niets wordt aan het toeval overgelaten. Samsung heeft het voor elkaar gekregen om een groot scherm in een telefoon van minder dan gemiddeld formaat en gewicht te plaatsen, ik was bijna vergeten hoe het was om zo'n dunne telefoon met zo'n goede pasvorm in mijn hand te hebben.
De bovenkant van de telefoon is bedekt met metaal, waarbij de randen afwisselen tussen metaal en glas. Dit zal waarschijnlijk helpen om de telefoon te beschermen tegen krassen die gemakkelijk op dit deel van de telefoon kunnen verschijnen. De SIM-lade bevindt zich aan de bovenzijde van de telefoon.
De onderkant van de telefoon volgt dezelfde logica als de bovenkant met zijn metalen omtrek. Het heeft een USB C poort en een speakerphone. De Galaxy S20 biedt twee uitgangen voor het geluid, de eerste is aan de onderkant, de tweede is zeer discreet, het bevindt zich op het niveau van de luidspreker waar het oor meestal is geplaatst.
Toen ik de S10+ testte, werd ik gestoord door de positie van de knoppen, omdat de aan/uit-knop hoog was aan de rechterkant en de volumeknoppen aan de linkerkant. Samsung keerde terug naar een meer conventionele configuratie met de volumeknoppen en de aan/uit-knop aan de rechterkant van de telefoon. Deze knoppen zijn metaalachtig en geven een indruk van stevigheid, je kunt het effect van de druk voelen.
Met de S10+ had Samsung een originele keuze gemaakt met een glazen achterzijde die het licht reflecteert met blauw en rood. De Galaxy S20 is veel soberder, hij biedt een glazen achterzijde in een effen en sobere kleur. Het oppervlak is perfect glad en zal snel vingerafdrukken achterlaten, maar dit is het geval voor alle telefoons die gebruik maken van dit soort oppervlak.
De fotosensor bevindt zich in de linker bovenhoek en is zichtbaar vanaf de achterkant van de telefoon. Dit is vrij gebruikelijk geworden.
Het scherm van de Samsung Galaxy S20 beslaat 89% van het schermgebied waar het scherm van de S10+ 86% van het schermgebied beslaat. De Samsung Galaxy S20 biedt dus een bijna perfecte full-screen ervaring.
Ik had verwacht dat de Samsung Galaxy S20 een onberispelijk afwerkingsniveau zou bieden en dat doet het ook echt, ik vind zelfs dat dit model een beter afwerkingsniveau heeft dan de S10+. Het gevoel dat de afwerking geeft is iets heel persoonlijks en zeer subjectief, maar ik denk dat Samsung erin geslaagd is om een mooie telefoon te produceren met proporties die bijna ideaal zijn voor gebruik met één hand.
Specificaties
De onderstaande informatie komt uit de applicatie Device Info HW. De applicatie geeft gedetailleerde technische informatie over de geteste telefoon.Ik heb de 8Gb / 128Gb versie van de Samsung Galaxy S20 getest, deze telefoon heeft de codenaam SM-G980F. Er is nog een andere versie die 5G compatibel is, maar die heb ik niet getest.
CPU / GPU Prestatie
Samsung is een van de weinige fabrikanten die zijn eigen processoren produceert, de Samsung Galaxy S20 is uitgerust met een Samsung Exynos 990 processor en om een gelijkwaardige prestatie te vinden in het Snapdragon assortiment, moet je gaan voor een Snapdragon 855 of hoger.
De Samsung Exynos 990 levert adembenemende prestaties, het is de krachtigste mobiele processor die ik tot nu toe heb kunnen testen maar de concurrentie is er met name met de Poco F2 Pro die is uitgerust met een Snapdragon 865.
Op grafisch niveau is de Samsung Galaxy S20 uitgerust met een ARM Mali-G77 MP11 GPU, deze levert ook een adembenemende prestatie en om een equivalent te vinden in de Adreno range is het noodzakelijk om te schakelen naar minimaal een Adreno 650.
Met deze combinatie van CPU en GPU heeft Samsung een high performance telefoon geproduceerd. Het is waarschijnlijk niet de beste op de markt, maar het staat wel in de top. Niets zal het kunnen weerstaan, geen enkel spel of applicatie zal deze kracht ten volle kunnen benutten.
Het vermogen en de prestaties zullen de telefoon doen opwarmen en wanneer de Samsung zijn vermogen zal gebruiken, zal ook de temperatuur ervan tot een vrij hoog niveau stijgen. Je zult jezelf natuurlijk niet verbranden als je de telefoon vasthoudt, maar het zal zo heet zijn dat het onaangenaam zal zijn om vast te houden. Mijn prestatietest met Antutu heeft de CPU doen stijgen tot 62°C!
Benchmark Antutu/3DMark
De Samsung Galaxy S20 scoort met Antutu meer dan 500.000 punten, dat is 150% meer dan ik kreeg met een Galaxy S10+. De winst in prestaties is absoluut enorm. Ook de Chinese fabrikanten boeken vooruitgang op dit gebied, maar het verschil tussen twee generaties is minder groot.De Galaxy S20 wint aan prestaties op CPU- en GPU-niveau, Samsung probeerde geen compromissen te sluiten. Bravo Samsung!
De Samsung Galaxy S20 scoort 6802 punten in de 3D Mark Sling Shot Extreme test. Dit is gewoon de beste score die ik tot nu toe heb kunnen meten en het is waarschijnlijk een van de beste scores op het moment van schrijven.
Met een score als deze, zal je in staat zijn om alle spellen te spelen zonder enige prestatieproblemen.
Gaming
Om de prestaties in het spel te testen, download ik het mobiele PUBG-spel en evalueer ik de vloeibaarheid, het grafische niveau en de diepte van het zicht. Dit spel is vrij veeleisend en stel je in staat om de prestaties van een telefoon te schatten.Met een dergelijk vermogen kan de Samsung Galaxy S20 niet worden uitgedaagd door PUBG Mobile.
Het spel is perfect vloeiend, de diepte van het zicht is maximaal, de texturen zijn zeer gedetailleerd. Ik denk dat geen enkel spel dat vandaag de dag beschikbaar is in staat is om de Samsung Galaxy S20 in de problemen te brengen.
Netwerkprestatie
In tegenstelling tot Chinese fabrikanten produceert Samsung telefoons met een wereldwijde dekking, dus je hoeft je geen zorgen te maken over welke versie je moet kopen.De Galaxy S20 biedt een zeer breed frequentiebereik, u kunt gebruik maken van alle frequenties die in Europa beschikbaar zijn.
Signaal 4G (voor december 2020)
De capaciteit om het netwerk correct op te pikken is een essentieel element voor een telefoon, maar het wordt slechts zeer zelden gemeten. Om het vermogen van een telefoon om het netwerk op te pikken te meten, voer ik een groot aantal metingen uit op dezelfde cellen om telefoons onder vergelijkbare omstandigheden te kunnen vergelijken. Het signaal wordt gemeten in dBm, een waarde van -90dBm wijst op een slechter signaal dan -70dBm. Deze metingen worden dus onder reële omstandigheden uitgevoerd en niet in een laboratorium, ze zijn niet wetenschappelijk maar geven een goede indicatie van de prestaties.
Nog niet beschikbaar / getest
Signaal 4G (vanaf december 2020)
Ik heb besloten om de methode voor het meten van het netwerk te veranderen omdat ik merkte dat de configuratie van het mobiele netwerk in de loop van de tijd verandert. Dit maakt het moeilijker om telefoons te vergelijken omdat de omstandigheden niet meer exact hetzelfde zijn.
Om dit probleem te voorkomen, heb ik een apparaat opgezet dat 24 uur per dag een tiental parameters van het mobiele netwerk opvangt (bv.: cel id, rssi, rsrq, snr, frequentie,...). Ik plaats dan de telefoon naast het toestel gedurende 24 tot 48 uur met dezelfde metingen, zodat ik ze kan vergelijken.
Overzicht van de geteste telefoons met deze methode
Download/Upload snelheid
Om de downloadsnelheid te testen, heb ik een aantal 4G-cellen geïdentificeerd die goede prestaties bieden, waarbij ik al mijn apparaten een aantal keer test om te zien wat voor download- en uploadsnelheid ze kunnen bereiken.
Nog niet beschikbaar / getest
Wifi-prestaties
Om te testen of een telefoon het netwerk goed kan ontvangen, meet ik in de buurt van mijn router en vervolgens op afstand (en altijd op dezelfde plaats). Dit geeft mij een gemiddelde in dBm waarbij een waarde van -90 dBm wijst op slechtere prestaties dan een waarde bij -30 dBm.Wifi-signaal
Ik heb een signaal gemeten van -23 dBm in de buurt van de router, het is een goede score die de Samsung Galaxy S20 een beetje boven het gemiddelde ligt.
Op afstand heb ik een signaal gemeten van -74 dBm, deze score en een gemiddelde score, het is niet goed of slecht.
Ik denk dat de achterkant van de telefoon wordt gebruikt om wifi op te nemen omdat het signaal beter was als de achterkant van de telefoon vrij was van enig obstakel.
Download/Upload snelheid
Om de snelheid in Wifi te testen, maak ik verbinding met mijn router in 2.4Ghz en 5Ghz (indien beschikbaar) en gebruik ik de applicatie Ookla om de snelheid te meten.Ik kreeg een download snelheid van meer dan 350 Mbps en de snelheid leek kunstmatig beperkt, ik vermoed dat de Galaxy S20 gemakkelijk hoger kan gaan, maar mijn internet provider liet me niet toe om hoger te gaan.
Met zo'n score behoort de Galaxy S20 tot de beste telefoons die ik heb getest.
GPS-prestaties
Om de kwaliteit van het GPS-signaal te testen gebruik ik de Offline Maps applicatie en maak ik dezelfde treinreis in de voetgangersmodus. Waarom? In de voetgangersmodus corrigeert de GPS het signaal om aan de weg te blijven hangen niet kunstmatig, het heeft geen markeringen, zodat je de werkelijke positie kunt zien. Ik gebruik dan een applicatie om de nauwkeurigheid van het signaal te meten. De Samsung Galaxy S20 vangt een groot aantal satellieten op, zoals het GPS-netwerk, Galileo, Beidou, ... etc...
Ik heb de nauwkeurigheid van de plaatsbepaling getest en helaas is het niet goed, ik heb een nauwkeurigheid van 4 meter verkregen met schommelingen tussen 4 en 6 meter terwijl ik in een volledig vrij gebied was. Ik heb ook de satellieten gefilterd en ik kreeg geen betere nauwkeurigheid met Galileo.
Ik moet nog een wegtest doen om te bevestigen of dit klopt.
Batterijduur
[battery product="samsung-galaxy-s20" capa="4000" lg="nl"]De levensduur van de batterij is nooit een kracht geweest voor Samsung, en deze nieuwe Galaxy S20 zal dat niet fundamenteel veranderen. Met een 4000 mAh batterij ligt Samsung een beetje achter op zijn Chinese concurrenten. Gelukkig kan de Galaxy S20 zijn batterij goed genoeg aan. Hij biedt een prestatie die vergelijkbaar is met de Honor 9x die op dit gebied al goed genoeg was.
Foto camera test
Om de kwaliteit van foto's geproduceerd door een telefoon te testen, doe ik een technische test (resolutie, scherpte, chromatische aberratie, ...) in de studio (identieke omstandigheden) om het technische gedeelte objectief te evalueren. Vanaf de tweede helft van 2020 heb ik mijn eigen laboratorium gebouwd om volledig objectieve technische metingen te doen. Ik maak dan foto's in reële omstandigheden om te zien hoe de camera presteert. Ik beoordeel deze foto's dan volgens mijn criteria, maar ik publiceer de foto's zodat je het resultaat kunt beoordelen volgens je criteria.Hardware
Op de markt zijn er twee grote fabrikanten voor fotosensoren, er is Samsung en er is Sony. Op deze high-end modellen is Samsung er altijd in geslaagd om optische kwaliteit en verwerkingskwaliteit te combineren, de Galaxy S10+ was een van de beste fototelefoons ten tijde van de release.De Galaxy S20 is uitgerust met een standaard Samsung S5K2LD 12 megapixel sensor die ook in de Galaxy S20+ te vinden is. Hij is ook uitgerust met een Samsung Bright S5KGW2 zoom die een evolutie is van de sensor die gebruikt wordt in de Redmi Note 8 Pro. De laatste sensor is een Samsung S5K2LA ultra groothoek sensor die ik nog niet in andere telefoons heb gezien.
Standaard app
Ik heb de afgelopen maanden veel Chinese telefoons getest en hoewel ze allemaal vooruitgang boeken op het gebied van foto's, hebben ze niet de moeite genomen om hun standaard fotoapplicatie te herzien en je komt vaak terecht bij een enorme hoeveelheid opties die vaak nutteloos zijn.
Samsung heeft de stap genomen om niet in die richting te gaan en dat is prima. De standaard applicatie heeft 4 modi (foto, video, single take, plus) om snel toegang te geven tot de meest voorkomende functies. Als u meer wilt, kun je toegang krijgen tot de andere functies in het "meer" menu.
De zoomknop wordt op het scherm gesuperponeerd zoals in Xiaomi, maar Samsung heeft een bubble toegevoegd rond de iconen waardoor je deze iconen veel beter kunt zien als de helderheid belangrijk is. De zoom kan in stappen worden aangepast, maar Samsung biedt ook de mogelijkheid om precies het gewenste zoomniveau in te stellen. De opties voor elke modus zijn te vinden aan de bovenkant van het scherm.
Samsung lijkt zich niet te willen haasten in de pixeloorlog waar een Xiaomi voortdurend probeert het aantal beschikbare pixels te vergroten. Voor de fotografie is de standaard 12 miljoen pixels voor Samsung en er is een 64 miljoen pixel modus. Voor video daarentegen biedt Samsung de mogelijkheid om video's te maken in 8k, deze mogelijkheid heb ik nog niet gezien op een andere telefoon.
Fotokwaliteit
Foto test / studio
Eerste voorbeeld: ƒ/1,8 1/423 5,4 mm 50 ISO
Belichting: licht onderbelicht
Scherpte: zeer goed
Kleuren: iets te donker
Diepte van het veld: goed
Vervorming: geen
Chromatische aberratie: geen
Vignettering: geen
Digitale ruis: geen
De belangrijkste sensor van de Galaxy S20 doet het vrij goed in de studio omdat veel telefoons niet goed overweg kunnen met kunstlicht. De foto had iets meer belicht kunnen worden, maar als je naar mijn foto's kijkt die met andere telefoons zijn gemaakt, zul je zien dat de Samsung het goed doet zonder de beste te zijn.
Tweede voorbeeld: ƒ/2.2 1/322 2.2 mm 50 ISO
Belichting: licht onderbelicht
Scherpte: medium
Kleuren: iets te donker
Diepte van het veld: ondiep
Vervorming: licht
Chromatische aberratie: geen
Vignettering: geen
Digitale ruis: zichtbaar
De groothoeksensor levert een beeld op dat vrij gelijkaardig is aan de basissensor als je alleen naar de belichting en de kleuren kijkt. De scherpte is echter minder scherp, de scherptediepte minder diep en ondanks ISO 25 is het beeld korrelig.
Derde voorbeeld: ƒ/1,8 1/309 5,4 mm 50 ISO
Belichting: licht onderbelicht
Scherpte: medium
Kleuren: iets te donker
Diepte van het veld: ondiep
Vervorming: licht
Chromatische aberratie: geen
Vignettering: geen
Digitale ruis: zichtbaar
De Galaxy S20 heeft geen optische zoom, het is een digitale zoom gemaakt van de hoofdsensor (zie eerste foto). De eigenschappen van het beeld zijn dus gelijk aan die van de eerste foto, maar met de zoom kun je beter de scherpte van de foto realiseren. Het detailniveau is werkelijk uitstekend, de contouren zijn precies, zonder geforceerd te worden.
Als ik deze foto's individueel maak, denk ik dat de Samsung goede foto's maakt in de studio, maar het is alleen door het te vergelijken met andere telefoons dat we het kunnen zien.
De Redmi Note 9s produceert een foto met kleuren die iets te warm zijn, maar de scherpte is net zo goed als die van de Samsung, de belichting is ook beter.
De Realme 6 produceert ook foto's met te warme kleuren, maar hier is de belichting minder goed en de scherpte minder uitgesproken.
De Samsung produceert dus goede foto's, maar het gat met de instapmodellen is niet meer zo groot als vroeger.
Foto test / zon
Eerste voorbeeld: ƒ/1,8 1/3296 5,4 mm 50 ISO
Belichting: goed
Scherpte: zeer goed
Kleuren: perfect verzadigd
Diepte van het veld: goed
Vervorming: geen
Chromatische aberratie: geen
Vignettering: geen
Digitale ruis: geen
Ik heb de Galaxy S10+ vorig jaar getest en toen was het een van de beste fototelefoons. De Galaxy S20 legt de lat iets hoger door het aanbieden van heldere, goed verzadigde foto's en voorbeeldige scherpte.
Ik had mijn Sony A7 III meegenomen tijdens de Samsung fototest zodat ik een goede smartphone kon vergelijken met een zeer goede spiegelreflexcamera.
De Sony produceert scherpere, meer verzadigde foto's, maar de prestaties van de Samsung zijn verre van belachelijk. De Sony kost bijna 2000€ zonder optiek, de Samsung kost minder dan 1000€ en biedt een gebruiksgemak dat de Sony niet kan bieden.
Laten we even teruggaan naar de aarde om de Samsung te vergelijken met een andere smartphone die gepositioneerd is als concurrent van de Galaxy S20. Hier is een foto gemaakt met de Poco F2 Pro
Deze telefoon kost 30 tot 40% minder dan de Samsung en levert ook een goede prestatie. De kleuren zijn doffer maar de lucht is gedetailleerder.
Tweede voorbeeld: ƒ/2 1/670 5,9 mm 50 ISO
Belichting: goed
Scherpte: zeer goed, maar glad in de wolken
Kleuren: goede verzadiging
Diepte van het veld: goed
Vervorming: geen
Chromatische aberratie: geen
Vignettering: geen
Digitale ruis: geen
Ik had de zoom gebruikt voor mijn studiotest en ging waarschijnlijk te ver omdat ik een digitale zoom had gekregen. Bij deze foto ontdekte ik dat de Samsung een optische zoom had, het verschil in brandpuntsafstand is niet erg belangrijk maar de zoom is echt, ik denk dat de Samsung een optische en digitale zoom combineert.
Je kunt hier zien dat de zoom zich richt op een waar de wolken dichter zijn en dit wordt gereflecteerd in de beeldverwerking, de kleurverwerking is anders, de kleuren zijn warmer maar de scherpte is nog steeds goed. De details van de sluis op de achtergrond van het beeld zijn goed te zien.
Derde voorbeeld: ƒ/2,2 1/2376 2,2 mm ISO 50
Belichting: goed
Scherpte: zeer goed
Kleuren: goede verzadiging
Diepte van het veld: goed
Vervorming: licht
Chromatische aberratie: geen
Vignettering: geen
Digitale ruis: geen
De groothoek-brandpuntsafstand is niet de kortste van alle telefoons die ik heb getest, maar het is genoeg om een landschap breed genoeg vast te leggen zonder kwaliteitsverlies. Groothoeksensoren zijn meestal niet zo goed als andere sensoren, dit is niet het geval met deze Galaxy S20, de groothoeksensor produceert uitstekende foto's, ik vind zelfs dat de kleurverwerking beter is dan bij de hoofdsensor.
Deze drie voorbeelden illustreren vrij goed wat de Galaxy S20 kan, hier zijn enkele andere voorbeelden die bevestigen wat ik hierboven heb beschreven.
In goede lichtomstandigheden als deze is de Galaxy S20 daarom een van de beste camera's zoals de s10+ was toen deze werd uitgebracht.
Foto test / bewolkt
Nog niet beschikbaar / getest
Test foto / nacht
Nog niet beschikbaar / getest
Videokwaliteit
Stabilisatie
Ik heb niet de kans gehad om veel telefoons met effectieve videostabilisatie te testen, de Samsung Galaxy S10+ was de beste telefoon die ik kon testen. De Galaxy S20 biedt niet alleen een goede stabilisatie, maar doet het ook nog eens in 8k! Videostabilisatie vereist veel rekenkracht en het doen van het in 8k vereist nog meer kracht.
Video normale condities
De Samsung Galaxy S20 is een van de eerste telefoons die in 8k kan filmen. De kwaliteit van de video's is echt goed en het meest verrassende is dat de telefoon ze zonder problemen kan afspelen waar het afspelen van dit soort video's op een computer een probleem kan zijn.
Ik vind hier de optische kwaliteiten van de sensor met een goede belichting, verzadigde kleuren en een zeer goed niveau van scherpte. De bewegingen zijn ook vrij vloeiend.
Samsung heeft de lat erg hoog gelegd, deze telefoon is waarschijnlijk een van de beste telefoons voor video.
Video low light
Nog niet beschikbaar / getest
Audiokwaliteit
Om de kwaliteit van de audio-uitgang van de telefoon te testen, sluit ik de audio-uitgang van het toestel aan op een meetinstrument, speel ik het geluid af op alle frequenties en meet ik de verschillen tussen het originele geluid en het geluid dat door de telefoon wordt geproduceerd. Op deze manier meet ik het vermogen van de telefoon om alle geluiden correct te reproduceren.De high-end telefoons van Samsung zijn over het algemeen goed voor de geluidskwaliteit en ik denk dat deze Galaxy S20 dezelfde trend zal volgen.
De Samsung Galaxy S20 is uitgerust met twee externe luidsprekers, een aan de onderrand van de telefoon en de andere geïnstalleerd op het speakerphone niveau voor telefonie.
De Galaxy S20 is dus in staat om stereogeluid te produceren en hoewel het geluid dat door de luidsprekers wordt geproduceerd nooit zal kunnen concurreren met een echte audio-installatie, slaagt de Galaxy S20 er toch in om een zeer goed geluid te produceren.
Het enige wat ik nu nog moet doen is de technische test doen om te zien of hij in staat is om de S10+ te verslaan, die tot nu toe de beste telefoon was wat betreft de geluidskwaliteit.
Update:
De Samsung Galaxy S20 heeft geen jack poort waarmee ik mijn technische test kan doen, de telefoon wordt niet geleverd met een adapter. Ik heb de USB naar Jack adapter geprobeerd vanaf een andere telefoon, maar de Samsung gaf een foutmelding.
Ik heb een adapter gekocht op Aliexpress en het zal waarschijnlijk 2 of 3 weken duren voordat ik deze ontvang en deze test kan uitvoeren.
Frequency Response
Deze test is bedoeld om te testen of het toestel in staat is alle frequenties correct te reproduceren. De witte lijn in het midden van de grafiek is de ideale situatie en de andere kleuren zijn afkomstig van tests op verschillende telefoons. Een afwijking van de referentielijn wijst op een afwijking van de ideale situatie. Om op alle frequenties een goed geluid te zien, is het daarom noodzakelijk om zo dicht mogelijk bij de referentielijn te komen. Nog niet beschikbaar / getest
Dynamisch bereik
Deze test is ontworpen om het vermogen van een telefoon om geluiden op verschillende volumeniveaus te spelen te testen. Ook hier moeten de telefoons zo dicht mogelijk bij de referentie staan.Nog niet beschikbaar / getest
Geluidsniveau
Deze test heeft tot doel te bepalen of het geteste apparaat in staat is om geluiden zonder veel ruis te reproduceren. Een hoge score duidt op een lage parasietendruk, een lagere score duidt op een hogere aanwezigheid van parasieten.Nog niet beschikbaar / getest
Schermkwaliteit
Om het scherm te testen, gebruik ik een colorimetrische sonde die de kleurnauwkeurigheid van een scherm meet, en andere parameters om te kijken of een scherm in staat is om een afbeelding correct weer te geven. Ik test ook het helderheidsniveau om te bepalen of het scherm in staat zal zijn om een beeld in vol zonlicht weer te geven.Colorimetrie
Samsung produceert zijn eigen schermen en over het algemeen zijn deze schermen van zeer goede kwaliteit. Het beste scherm dat ik tot nu toe had kunnen testen was de Samsung Galaxy S10+, dus ik was benieuwd of de S20 het beter kon doen.
Ik laat je niet langer wachten, de Galaxy S20 heeft een beter scherm dan de S10+, dit scherm is prachtig. Colorimetrisch krijgt het een gemiddelde dE van 1.4 waar ik 2.0 kreeg met de S10+. Naast de colorimetrische nauwkeurigheid biedt Samsung's Amoled scherm oneindig veel contrasten, de zwarten zijn echt zwart en dit geeft een ongeëvenaarde diepte aan de beelden. Ik heb al telefoons getest voor minder dan 200€ die goede colorimetrie boden, maar wat ze missen is de beelddiepte die de Samsung biedt en dat maakt het verschil.
Het is mogelijk om de kleurinstellingen van de telefoon te wijzigen. Standaard gebruikt de Samsung een modus waarbij de kleuren zeer verzadigd zijn, het geeft de indruk dat alle kleuren levendiger zijn en het is leuk om naar te kijken maar vanuit een colorimetrisch oogpunt is het niet correct. Het is daarom noodzakelijk om over te schakelen naar de normale modus om de waarden van deze test te verkrijgen.
De witte temperatuur is ook uitstekend, ik heb 6443K gemeten waar het wit op 6500K zou moeten staan, dus de witten zijn vrij wit waar veel telefoons een beetje blauwachtig wit aanbieden.
Helderheid / Contrast
Als ik de helderheid op het maximum zet en zonder externe beperkingen, produceert de Samsung Galaxy S20 een maximale helderheid van 330 cd/m², dit is een zeer gemiddelde waarde die meer dan genoeg is om het scherm te lezen als het licht niet te sterk is. Aan de andere kant, als ik de telefoon blootstel aan een sterke lichtbron (bijv.: zon), dan stijgt de helderheid naar 510 cd/m². Dit is niet de hoogste waarde die ik kan meten, maar het is voldoende om de telefoon in de zon te gebruiken.
De grote kracht van de amoled screens is het contrast en dit is te zien zodra de telefoon opstart waarbij je het Samsung logo letterlijk ziet zweven op een zwart scherm waar een instapmodel telefoon alleen nog maar een donkergrijs kan weergeven. Ook de kijkhoeken zijn uitstekend.
Biometrie
De Samsung Galaxy S20 is uitgerust met een vingerafdruksensor die zich op het scherm bevindt. De plaatsing van deze sensor is correct, maar ik vind dat de efficiëntie ervan beter zou kunnen zijn, ik moet er vaak meerdere keren doorheen om het scherm te ontgrendelen en over het algemeen is het een langzamer proces dan een conventionele vingerafdruksensor.Gezichtsherkenning werkt goed, ik heb geen verschillen met andere apparaten opgemerkt. Als de helderheid afneemt, gaat de efficiëntie omlaag, net als bij andere telefoons.
Besturingssysteem
Samsung is een van de weinige fabrikanten die een merkspecifiek besturingssysteem kan leveren. Het Samsung UI systeem is ongetwijfeld een van de meest succesvolle op Android. Als je gewend bent aan Samsung en dan moet overstappen op een telefoon met een pure Android versie, zul je waarschijnlijk spijt hebben van je Samsung.Deze volwassenheid van het besturingssysteem biedt vele voordelen omdat het niet nodig is om applicaties te downloaden voor allerlei soorten gebruik, maar de keerzijde van de medaille is dat je gekoppeld bent aan Samsung. De Koreaanse fabrikant installeert een groot aantal toepassingen voor, ze zijn niet verplicht maar Samsung zal proberen ze te promoten. Het is niet dramatisch, maar sommige mensen zijn echt allergisch voor de aanwezigheid van ongewenste toepassingen.
Over het algemeen vind ik Samsung UI best wel leuk, het is een compleet en makkelijk te gebruiken systeem.
De dingen die ik minder leuk vind zijn de volgende:
Samsung Dagelijks
Samsung Daily verzamelt informatie voor u, deze informatie is beschikbaar op het scherm aan de linkerkant van het startscherm. Deze nieuwsfeed is veel minder relevant dan wat ik bijvoorbeeld op de Xiaomi vind.
Toetsenbord
Het toetsenbord van Samsung kan erg vervelend worden als je berichten in verschillende talen moet schrijven, omdat het zijn keuzes opdringt en je daarna steeds weer wijzigingen moet aanbrengen.
Classificatie van de toepassingen:
De applicatielade van Samsung classificeert applicaties zonder duidelijke logica, applicaties zijn niet alfabetisch gesorteerd of op datum van installatie, alles wordt door elkaar gehaald.
Bugs
Nog niet beschikbaar / getestAccessoires Samsung Galaxy S20
Vergelijk Samsung Galaxy S20 met de anderen
Test / beoordeling conclusie
De Samsung Galaxy S20 is duur, het is waarschijnlijk de duurste telefoon die ik in 2020 heb getest. Is dit de beste telefoon? Volgens de score, ja, het is de beste telefoon die ik heb getest, want het krijgt de hoogste score, maar het krijgt slechts een paar meer punten dan andere goedkopere telefoons. Dit is het eeuwige debat over de kosten van de grote merken in vergelijking met de Chinese concurrenten die proberen om een plaats te maken voor zichzelf op de markt, dus ik zal me beperken tot het samenvatten van de prestaties van de telefoon, iedereen zal de relevantie van de prijs beoordelen op basis van hun middelen.De Samsung Galaxy S20 zwemt qua omvang een beetje tegen de stroom in. De meeste Chinese concurrenten produceren grote telefoons en die zijn over het algemeen vrij zwaar. De Galaxy S20 is kleiner en lichter dan de meeste telefoons die ik test.
Aan de prestatiekant biedt de Galaxy S20 prestaties van hoog niveau, maar wordt hij ingehaald door telefoons zoals de Poco F2 Pro, prestatie is niet langer een territorium dat door de grote merken wordt bezet. De Galaxy S20 warmt behoorlijk op als hij gebruikt wordt, zijn koeling is minder efficiënt dan de Poco F2 Pro.
Voor de foto is de Galaxy S20 waarschijnlijk een van de beste telefoons in 2020. Ik weet niet zeker of het de beste sensor heeft vanuit een technisch oogpunt, maar Samsung is erin geslaagd om een echt efficiënte verwerkingslaag toe te voegen, de sensor geeft goede resultaten in bijna alle omstandigheden.
De Galaxy S20 is een referentie op vele punten, zijn zwakheden zijn niet echt grote zwakheden omdat de laagste scores gemiddelde scores zijn, als ik er maar één moest noemen zou ik waarschijnlijk de GPS nemen die een iets minder dan gemiddelde nauwkeurigheid biedt.
Sterktes
Kwaliteit van de afwerking
Hoogte/gewicht
Schermkwaliteit (120hz)
Kwaliteit van de foto's
Snelheid 4G/Wifi
Prestaties voor games
Zwaktes
Batterij autonomie (in 120hz, één dag autonomie max.)
GPS-nauwkeurigheid
Vingerafdruklezer een beetje traag
Koeling
Alternatieven voor dit product
Afgezien van de prijs is de Poco F2 Pro een geloofwaardig alternatief voor de Galaxy S20. Het biedt betere prestaties, betere koeling, betere levensduur van de batterij,... voor 200€ minder.
In dezelfde prijsklasse moet je rekening houden met telefoons zoals de Xiaomi Mi 10 of de top van het assortiment van Oneplus of Huawei.
LAURENT WILLEN
Hoofd van mezelf op deze blog
Sinds 2006 deel ik mijn passies op mijn blog in mijn vrije tijd, dat geef ik de voorkeur aan het kijken naar onzin op tv of op sociale netwerken. Ik werk alleen, ik ben ongetwijfeld een van de laatste overlevenden van de wereld van blogs en persoonlijke sites.
Mijn specialiteit? Digitaal in al zijn vormen. De afgelopen 25 jaar heb ik voor multinationals gewerkt, waar ik digitale teams aanstuurde en een omzet genereerde van ruim € 500 miljoen per jaar. Ik heb expertise op het gebied van telecommunicatie, media, luchtvaart, reizen en toerisme.
Hoofd van mezelf op deze blog
Sinds 2006 deel ik mijn passies op mijn blog in mijn vrije tijd, dat geef ik de voorkeur aan het kijken naar onzin op tv of op sociale netwerken. Ik werk alleen, ik ben ongetwijfeld een van de laatste overlevenden van de wereld van blogs en persoonlijke sites.
Mijn specialiteit? Digitaal in al zijn vormen. De afgelopen 25 jaar heb ik voor multinationals gewerkt, waar ik digitale teams aanstuurde en een omzet genereerde van ruim € 500 miljoen per jaar. Ik heb expertise op het gebied van telecommunicatie, media, luchtvaart, reizen en toerisme.
Vragen/Opmerkingen