Informatie wordt geladen, even geduld...loading
sluit dit venster
Xgimi Horizon: test / review

notificationsNotificaties aanzetten
UitlegActiveer meldingen om op de hoogte te worden gehouden wanneer er nieuwe artikelen en deals beschikbaar zijn. U kunt zich op elk moment afmelden. Deze functie werkt niet op iOS.
Op deze pagina:
Prijs Xgimi Horizon
Tijdslijn
Waarom deze projector?
Uitpakken
Eerste configuratie
Afwerking
Projectiekamer
Batterijduur
Stroomverbruik
Werkingsgeluid
Connectiviteit
Beeldkwaliteit
Beeldgrootte en projectieafstand
Audiokwaliteit
Videospellen
Besturingssysteem
Test / beoordeling conclusie
Projectoren Tests Reviews

Xgimi Horizon: test / review


Gepubliceerd op: 05-08-2021 / gewijzigd: 16-11-2023
Ik kocht mijn eerste projector in 2016 op Indiegogo, het was de Xgimi H1. Op dat moment was Xgimi nog een onbekend merk bij het grote publiek en de aanschaf van de H1 bracht het risico met zich mee een experimenteel product te ontvangen. Xgimi had het meteen goed, want de projector was een groot succes en ik heb hem 5 jaar lang gehouden. Daarna heb ik de Xgimi Mogo Pro getest en nu heb ik de Xgimi Horizon gekocht. Sinds 2016 heeft Xgimi een lange weg afgelegd; het is niet langer een klein, onbekend Chinees bedrijf, het is een wereldwijd erkend merk. Ze zijn erin geslaagd om een vrij uniek type projector op de markt te brengen en sinds de H1 hebben ze geen misstap meer gemaakt

De Xgimi Horizon en Xgimi Horizon Pro werden tegelijkertijd gelanceerd, met een behoorlijk prijsverschil. Ik zal later in deze review een Xgimi Horizon vs Xgimi Horizon Pro vergelijking doen om je te helpen kiezen, maar als je geen zin hebt om te wachten, kan ik je nu al vertellen dat er geen merkbaar kwaliteitsverschil is tussen de twee, dus het prijsverschil is niet gerechtvaardigd

De Xgimi Horizon is nu op veel sites te koop, de prijsconcurrentie zal gaan spelen en dat is maar goed ook, want de vanafprijs was nog steeds beduidend hoger dan andere eerder gelanceerde Xgimi modellen

Website waar ik de Xgimi Horizon gekocht heb: https://www.xgimi.com

Prijs Xgimi Horizon

Onderstaande lijst toont de prijzen voor het Xgimi Horizon van meer dan 50 sites over de hele wereld. Als je niet tevreden bent met een prijs, kun je je abonneren op een prijsalert, zodat je eerst op de hoogte wordt gebracht als de prijs daalt.

Bovenstaande links zijn affiliate links van bedrijven zoals Amazon, Gearbest, Aliexpress,... Als je mijn werk waardeert, zou ik het op prijs stellen dat je deze producten via deze links koopt.Het kost je absoluut niets, maar ik krijg een kleine commissie waarmee ik het materiaal dat ik test kan kopen. Dank u wel!

Tijdslijn

2 augustus 2021: Ik kocht de Xgimi Horizon van de officiële Xgimi-website. Ik had een promotiecode van 120 € ontvangen door me te abonneren op hun nieuwsbrief.
4 augustus 2021: Ik heb de Xgimi Horizon ontvangen, dus de test kan beginnen.

Waarom deze projector?

Zoals ik hierboven schreef, kocht ik mijn eerste Xgimi in 2016, het was mijn eerste projector en ik heb hem 5 jaar bewaard, dus ik waardeerde dit product. Ik heb het na 5 jaar voor meer dan 300 € verkocht, terwijl ik het voor iets meer dan 400 € had gekocht, wat betekent dat dit soort product in de loop van de tijd niet te veel waarde verliest. De grote fout van de H1 (en het was waarschijnlijk de enige) was het besturingssysteem dat Xgimi onderweg heeft gedumpt, dus ik moest mijn Nvidia Shield gebruiken om de projector aan te sturen.

Ik heb de Xgimi H2 en H3 niet gekocht omdat ze in mijn ogen geen grote evolutie vertegenwoordigden, de Xgimi Horizon wordt geleverd met een heleboel nieuwe functies en gebruikt een DMD 0.47-chip die ik ' zit ook in een andere projector. Deze chip is in staat om 4k in XPR weer te geven en een zeer helder beeld in 1080p. Xgimi heeft enkele innovaties doorgevoerd in beeldverwerking en het geheel draait op Android TV. Het enige dat me een beetje tegenhield om te kopen, is de prijs, omdat deze Xgimi Horizon veel meer kost dan de vorige modellen. Dus ik wachtte om de prijsevolutie en de eerste opmerkingen te zien, ik had een promotiecode van 120 € ontvangen, ik besloot uiteindelijk om het te kopen.
br>

Uitpakken

xgimi horizon test review avis recensione prueba opinion beoordeling bewertung 2
Xgimi is een merk met een premium positionering en dit is al te zien aan de verpakking. Het ontwerp is vrij strak en het gebruik van wit helpt om het product te benadrukken. Dit was al het geval bij eerdere producten, alleen de H1 was verpakt in een zwarte verpakking.

De doos bevat de projector, een handleiding, een afstandsbediening (zonder batterijen), een stroomkabel en een voeding.


Eerste configuratie

xgimi horizon test review avis recensione prueba opinion beoordeling bewertung 54
De Xgimi Horizon draait op Android TV, dus de configuratie volgt in grote lijnen wat op andere projectoren van dit type wordt aangetroffen. U moet eerst de afstandsbediening aan de projector koppelen en vervolgens uw Google-account aan de projector koppelen. De koppeling kan via een telefoon, u hoeft dus geen e-mailadres en wachtwoord in te voeren met uw afstandsbediening, het is erg handig. Je hebt dan een hele reeks schermen met de gebruikelijke Google "medische vragenlijst", de procedure duurt hooguit enkele minuten.Ik kwam een klein probleem tegen tijdens het opstarten, het is een detail, maar als je in dezelfde situatie zit als ik, ga je een oplossing moeten vinden. De aan/uit-knop van de Xgimi Horizon bevindt zich aan de bovenkant van de projector en steekt iets uit het platte oppervlak van de projector. Dit is op zich geen probleem, tenzij u besluit de projector op zijn rug te leggen, zoals ik gewoonlijk doe, omdat hierdoor de projector wordt uitgeschakeld als hij op de aan/uit-knop drukt.

Ik merkte iets anders op dat best interessant was. Ik zet mijn projectoren altijd ondersteboven omdat het de positie is die mij het beste uitkomt maar voor de eerste start is het natuurlijk niet praktisch omdat het beeld ondersteboven staat...behalve op deze projector! De Xgimi Horizon detecteerde direct dat hij ondersteboven stond en paste het beeld automatisch aan, dit is de eerste keer dat ik dit zie.

Afwerking

xgimi horizon test review avis recensione prueba opinion beoordeling bewertung 32
Toen ik de doos van mijn eerste Xgimi-projector (de H1) opende, had ik een waw-effect. Het ontwerp van Xgimi-producten is in 5 jaar niet veel veranderd, maar ik had opnieuw een waw-effect toen ik de doos van de Xgimi Horizon opende. Het is een heel mooi product met een mix van plastic en metaal, het is een ontwerp dat vrij specifiek is voor Xgimi en het geheel is echt heel geslaagd.

xgimi horizon test review avis recensione prueba opinion beoordeling bewertung 27
De lens is enorm, veel groter dan eerdere modellen. Ik heb hetzelfde gezien op alle projectoren die de DMD 0.47-chip gebruiken, maar Xgimi heeft ervoor gekozen om het in zijn geheel te vertonen, waar anderen de lens op een halfverborgen locatie hebben ingekapseld. De lens wordt niet beschermd door een beschermkap zoals bij eerdere modellen.

xgimi horizon test review avis recensione prueba opinion beoordeling bewertung 29
Het metalen front wordt alleen onderbroken door de lens en de dieptesensor, met deze sensor kun je automatisch scherpstellen. De Xgimi Horizon past automatisch de scherpte aan maar ook de horizontale/verticale positionering van het beeld.

xgimi horizon test review avis recensione prueba opinion beoordeling bewertung 13
Aan de bovenkant vinden we de gebruikelijke bedieningsknoppen inclusief de ontstekingsknop, wat een probleem zal zijn als je de projector op zijn achterkant legt. Deze knoppen zijn alleen handig bij de eerste keer inschakelen en als de batterijen voor je afstandsbediening leeg raken. Verder gebruik ik ze nooit omdat de projector toch niet bij de hand is.

xgimi horizon test review avis recensione prueba opinion beoordeling bewertung 19
Aan de achterzijde zit een redelijk rijke aansluiting met een digitale audio uitgang (SPDIF), twee USB 2.0 poorten, twee HDMI's (HDMI/HDMI/ARC), één ethernet poort, een audio-uitgang en een connector voor de voeding. Deze items worden onderaan geplaatst wanneer de projector in de normale positie staat.

xgimi horizon test review avis recensione prueba opinion beoordeling bewertung 24
Onder de projector bevinden zich 4 rubberen voetjes om trillingen te dempen en een statiefbevestigingssysteem. Ik heb niet het gevoel dat de poten kunnen worden verwijderd om een plafondbevestiging te bevestigen. Op mijn vorige Xgimi kon de plafondmontage aan de vier hoeken van de projector worden bevestigd.

xgimi horizon test review avis recensione prueba opinion beoordeling bewertung 33
Wat me als eerste verraste met de afstandsbediening is het gewicht, hij is aanzienlijk zwaarder dan de andere afstandsbedieningen die ik heb getest. Het metalen uiterlijk is daarom niet alleen een effect, het is eigenlijk bedekt met een metaalachtig materiaal. De afstandsbediening geeft een meer premium gevoel dan de meeste plastic afstandsbedieningen voor andere projectoren. De afstandsbediening heeft geen achtergrondverlichting, dus je zult je weg moeten vinden om aan te raken en te wennen aan de plaatsing van de knoppen. Ik vind dat het plaatsen van de applicatietoegangsknop in het midden geen goed idee is, de meeste fabrikanten hebben er een gewoonte van gemaakt om de "home"-knop daar te plaatsen en de meest gebruikte knoppen ("Home" en "Back") staan niet naast elkaar. Ik heb dezelfde opmerking voor de volumeknoppen, deze knoppen zitten erg ver uit elkaar hoewel ze vooral samen worden gebruikt en het reliëf van deze twee knoppen is minder belangrijk, dus je moet even zoeken om het volume te vinden.
br> De afstandsbediening heeft 2 AAA-batterijen nodig om te werken, de batterijen worden niet meegeleverd met de projector.

Projectiekamer

Mijn projectiekamer is rechthoekig, 4,6m x 2,9m (hoogte 2,2m). De projectiewand is een normale wand waarop ik zonder enige behandeling witte verf heb aangebracht. De wanden aan de zijkant zijn donkerder (donkergrijs en rood) om het contrast met de witte muur te accentueren en te voorkomen dat er te veel licht weerkaatst wordt.

Ik heb de mogelijkheid om een projector achterin de kamer te plaatsen op een afstand van ongeveer 4m van het scherm. Ik heb ook de mogelijkheid om een short-throw projector aan de voet van de muur te plaatsen.

Ik heb geen speciale installatie voor geluid, ik gebruik gewoon een geluidsbalk van Xiaomi.

Batterijduur

De Xgimi Horizon is geen draagbare projector en heeft dus geen batterij.

Stroomverbruik

youtube previewyoutube preview
Met de helderheid op maximum (waarde: 10), heb ik een verbruik gemeten van 130 tot 140W. Het is vrijwel hetzelfde als de Xiaomi Mi Smart 2 Pro en de Nebula Cosmos Max 4k.

youtube previewyoutube preview
Als ik de helderheid tot het minimum verlaag (waarde: 1), meet ik een verbruik tussen de 40 en 50W. Je moet in volledige duisternis zijn om minimale helderheid te kunnen gebruiken, maar bij mijn scherm is deze helderheid meer dan voldoende. De Xgimi Horizon biedt hier één van de beste energieprestaties, tussen de 40 en 50w voor een beeld van meer dan 2 meter in 1080p, echt indrukwekkend!

Werkingsgeluid

youtube previewyoutube preview
Als ik het volume op 0% zet en de ruis meet die door de projector wordt uitgezonden, krijg ik plus of min 40dB direct naast de projector. Voor deze meting had ik de helderheid op vol gezet maar als ik de helderheid verlaag, neemt ook de ruis af. 40 dB is erg weinig, de Xgimi Horizon zal je duidelijk niet storen.

youtube previewyoutube preview
Als ik het volume op 50% zet, gaan de decibels heel snel en heel hoog omhoog. Zoals je kunt zien aan de video haal ik gemiddeld tussen de 95 en 100 dB, de Harman Kardon speakers leveren een enorm vermogen voor een projector van dit formaat en het geluid ervaart zeer weinig verzadiging.

youtube previewyoutube preview
Met het volume op 75% krijg ik een geluidsniveau tussen de 100 en 105 dB, ik moest ook een koptelefoonbescherming opzetten om te meten omdat de volume was echt te krachtig om draaglijk te zijn. Ik heb het niet 100% geprobeerd, want bij 75% is het volume al meer dan genoeg. Xgimi is erin geslaagd een kwaliteitsaudiosysteem te integreren dat ook een zeer krachtig geluid kan leveren. Dit zal nooit een dedicated installatie vervangen, maar als je niet in dit soort hardware wilt investeren, zal de Xgimi Horizon meer dan genoeg zijn voor een grote meerderheid van de gebruikers.

Connectiviteit

De Xgimi Horizon biedt volledige connectiviteit met wifi en bluetooth, de connectiviteit is ook compleet met een SPDIF-audio-uitgang, een audio-uitgang, twee HDMI en twee USB2.

Beeldkwaliteit

youtube previewyoutube preview
Zoals bij de meeste van mijn tests, gebruik ik dezelfde video's om de beeldkwaliteit te meten. Ik heb de projector op minimale helderheid ingesteld, het geprojecteerde beeld is ongeveer 220 cm (86 inch) diagonaal. Ik zou na een paar dagen testen meer technische tests plaatsen.

Deze eerste video gebruikt koele en donkere kleuren, er is ook nogal wat zijwaartse beweging. De Xgimi Horizon doet het zowel qua kleuren als qua bewegingen erg goed. De kleuren zijn redelijk trouw aan de originele video en de bewegingen zijn niet schokkerig van twijfel.

youtube previewyoutube preview
Deze tweede video is heel anders dan de eerste, de kleuren zijn veel warmer en verzadigd, er is ook minder beweging waardoor de scherpte van De afbeelding. Ook hier doet de Xgimi Horizon het erg goed, de kleuren zijn helder en warm, de scherpte is goed al biedt de Nebula Cosmos Max 4k (identieke chip) iets meer scherpte maar ik moet de Xgimi nog testen met andere instellingen.

youtube previewyoutube preview
Ik gebruik deze video om de scherpte te beoordelen omdat deze film in hoge resolutie is opgenomen en sommige scènes super gedetailleerd zijn. Er is kwaliteitsverlies gekoppeld aan de opnamemethode omdat filmen met een smartphone uit de hand geen ideaal scenario is maar het geeft wel een idee van het resultaat. De scherpte is goed, de kleurverzadiging is sterk maar hier speelt de telefoon een rol.

youtube previewyoutube preview
Ik gebruik deze trailer vaak voor een test omdat hij van alles een beetje heeft, warme kleuren, koele kleuren en veel beweging. Ook hier levert de Xgimi Horizon een goed beeld op met een goede scherpte en goede kleuren. Dit is uiteraard een subjectieve indruk, daarom ga ik ook een technische test doen met een sonde om de colorimetrie en het contrast te evalueren.

Bewegingscompensatie

Wanneer een video 24 frames per seconde verzendt, veroorzaken bepaalde snelle bewegingen haperingen in het frame en op een framegrootte zoals die van een projector, het is soms heel sterk te zien. De Xgimi Horizon gebruikt een compensatieoplossing die dit probleem helpt oplossen. Hier is een illustratieve video:
youtube previewyoutube preview
Wanneer compensatie is uitgeschakeld, zijn de bewegingen schokkeriger en lijkt het beeld gescheurd. Met bewegingscompensatie wordt het beeld gladgestreken. Deze Xgimi is de eerste projector die ik heb getest met deze vorm van compensatie, dit soort functies is vooral handig voor snelle scènes of sport. Ik heb alleen een klein probleempje, je moet een HDMI-bron gebruiken om de bewegingscompensatie te kunnen regelen.

Colorimetrie

xgimi horizon colorimetry factory
Ik heb de colorimetrie van de Xgimi Horizon gemeten in de originele configuratie en kreeg een dE van 7,8 zonder enige optimalisatie. Voor een standaardinstelling is het best goed, maar deze projector kan beter. Het is mogelijk om de kleurweging aan te passen maar helaas lijkt deze optie momenteel niet actief, ik heb hierover contact opgenomen met Xgimi.

Totdat ik de ideale configuratie kan vinden, zal ik gebruiken wat ik heb. Wit heeft een kleurtemperatuur van 8252K, wat betekent dat de kleurtemperatuur iets te koud is. Blauwe tinten domineren rode tinten, wit is 118% blauw en 81% rood. Om de balans te herstellen zal het dus nodig zijn om het blauw iets te verminderen. Groen is 103%, ik denk niet dat een verandering nodig is voor deze kleur.

Update:

De parameters om de kleurtemperatuur te regelen werken met een HDMI-bron, ik heb wat tests gedaan om een dE van 4,66 te verkrijgen en in het bijzonder een blanco op 1,7 (temperatuur 6651K). Het is een grote verbetering en met een beetje meer tijd weet ik zeker dat het mogelijk is om nog iets lager te gaan. Om zo'n resultaat te krijgen, moest ik het blauw verminderen tot 37, het groen verminderen tot 45, het rood verhogen tot 65, het contrast verlagen tot 45 en de verzadiging verlagen tot 46. Ik gebruikte een niet-reflecterend wit oppervlak voor de test om neutraliteit in de metingen te garanderen.

Als u een HDMI-bron gebruikt, kunt u de verschillende modi van Xgimi gebruiken en het is de "desktop"-modus die de meest efficiënte colorimetrie biedt met een dE tussen 5 en 6 Dus als je geen zin hebt om met instellingen te rommelen om betere resultaten te krijgen, zou de desktopmodus je leven gemakkelijker moeten maken.

Ik heb een reeks video's opnieuw gemaakt met de kalibratie en het resultaat is veel beter.
youtube previewyoutube preview


Helderheid

De Xgimi Horizon (en ook de Horizon Pro) zou in theorie een helderheid van 2200 ANSI lumen moeten produceren. Ik heb een helderheid gemeten van ongeveer 2100 ANSI Lumen, het kan een beetje fluctueren, afhankelijk van de gekozen beeldmodus, maar ik heb nooit 2200 lumen gekregen. De helderheid is vaak lager dan wat wordt aangekondigd, maar hier is het verschil niet heel groot. Met een helderheid van dit niveau heb je meer dan genoeg licht om in een halfdonkere kamer je films te kijken. Op klaarlichte dag zal het beeld nauwelijks zichtbaar zijn, maar de contrasten zullen erg slecht zijn. Ook moet je er rekening mee houden dat de lichtsterkte afneemt met de afstand en op een afstand van bijna 3 meter heb ik iets minder dan 500 lux gemeten.

Xgimi communiceert niet over zijn contrastverhouding, het is eigenlijk niet erg goed (zoals de meeste projectoren van dit soort). In kantoormodus (= modus met de beste basis colorimetrie) heb ik een contrast gemeten van 413:1. In andere standen is het contrast soms wat hoger maar het maximum zal rond de 500:1 liggen. Deze waarden zijn vergelijkbaar op de Horizon Pro.

Belangrijke opmerking, ik denk dat de HDR-modus standaard is ingeschakeld en deze modus heeft de neiging om het beeld heel erg donker te maken, dat is niet het doel, maar helaas is het een realiteit. Dus ik raad aan om het in plaats daarvan uit te schakelen.

Beeldgrootte en projectieafstand

De Xgimi Horizon heeft een throw ratio van 1,2, dit betekent dat voor elke meter afstand tussen de projector en de projectiewand de breedte met 83 cm toeneemt. Hier zijn enkele voorbeelden:
- afstand van 1 meter = breedte van 83 cm = 95 cm diagonaal
- afstand van 2 meter = breedte van 166 cm = 191 cm diagonaal

Mijn projector wordt op zijn achterkant boven in een kast geplaatst die min of meer overeenkomt met de hoogte van mijn scherm. De projector staat op ongeveer 255 cm afstand, dus ik heb een diagonaal van 244 cm (96 inch) en een breedte van 212 cm. De video's in dit artikel laten daarom een 96-inch beeld zien. Mijn scherm kan beelden 130 inch diagonaal ontvangen, om zo'n beeldformaat te bereiken zou ik de projector meer dan een meter terug moeten schuiven. De Xgimi is dan ook niet de kampioen van de throw-ratio, de Xiaomi Mi Smart 2 Pro is voorlopig de beste projector voor de throw-ratio omdat ik een diagonaal van 265 cm krijg voor dezelfde throw-afstand.

Audiokwaliteit

youtube previewyoutube preview
Ik was positief verrast door de geluidskwaliteit van mijn eerste Xgimi-projector (5 jaar geleden), ik vroeg me af of Xgimi het beter zou doen met dit nieuwe model. Xgimi heeft zijn samenwerking met Harman-Kardon behouden en het projectorformaat is in 5 jaar weinig veranderd en toch is het geluid veel beter. De Xgimi Horizon produceert een zeer krachtig geluid (+ 100 db bij 75%) en dit geluid is van goede kwaliteit op alle frequenties, de basklanken zijn aanwezig en de hoge klanken worden niet gedempt. Ook de stem vindt zijn plek goed, hij wordt niet gedempt door de rest van het geluid zoals vaak het geval is. Ik heb andere projectoren getest die goed geluid produceren, zoals de Xiaomi Mi Smart 2 Pro of de Nebula Cosmos Max 4k, maar deze Xgimi Horizon is een stuk beter.

Videospellen

Om in goede omstandigheden met een projector te kunnen spelen, moet de input lag (= weergavevertraging) zo laag mogelijk zijn. We kunnen beschouwen dat een input lag onder de 30 ms verwaarloosbaar is en een goede game-ervaring biedt.Ik heb de input lag gemeten in de normale modus en ik kreeg een input lag van meer dan 200ms, het is niet duidelijk niet goed voor de dag. Anderzijds is het mogelijk om de "game"-modus te activeren vanuit de projectorinstellingen, deze gamemodus werkt alleen met een HDMI-bron. Deze "game"-modus bestaat in twee versies, een standaardversie waarmee ik een input lag van 60ms behaal en een boost-versie waarmee ik een inputlag van 0 behaal!! Ik heb nog nooit zo'n snelle projector gezien. Hier is een video waarin ik de twee modi in actie laat zien:
youtube previewyoutube preview
Om de input lag te meten, moet je de video pauzeren en het tijdsverschil tussen de tablet en de komende beeldprojector meten. De Xgimi Horizon is dus perfect voor games mits je een HDMI bron gebruikt (vb: computer, tablet, Xbox of Playstation console, ...)

Besturingssysteem

Xgimi-projectoren zijn sterk geëvolueerd sinds de eerste H1/H2 omdat de projectoren nu Android TV 9.0 draaien. Dit heeft als voordeel dat je toegang geeft tot de Play Store (maar met applicaties die bedoeld zijn voor dit type apparaat) en de bedieningsinterface is hetzelfde als op andere projectoren onder Android TV. Het is een eenvoudige en efficiënte ervaring die volledig kan worden bediend met een afstandsbediening. Xgimi heeft enkele configuratiemenu's toegevoegd die specifiek zijn voor zijn projector, maar over het algemeen vind ik de meeste menu's in andere projectoren.

Xgimi biedt de mogelijkheid om de beeldkwaliteit te configureren met aanpassingen zoals scherpte, contrast, verzadiging of zelfs de aanpassing van individuele kleuren. Hoewel de Xgimi Horizon direct uit de doos een goede beeldkwaliteit biedt, is het mogelijk om een beter beeld te krijgen door de verschillende parameters te manipuleren. Ik heb ook enkele waarden voorgesteld om u te helpen uw imago iets eerder in dit artikel te verbeteren. Deze waarden zijn ook afhankelijk van je projectieoppervlak maar het is zeer waarschijnlijk dat je het belang van blauw moet verminderen en het belang van rood moet vergroten.

Bugs

* Ik kon niet casten vanaf mijn Android-telefoon. De Xgimi verschijnt in de lijst met beschikbare apparaten, ik kan verbinding maken, ik kan het volume wijzigen, maar ik kan mijn telefoonscherm niet op de projector projecteren. Onder exact dezelfde omstandigheden kan ik het scherm van mijn smartphone weergeven op twee andere projectoren (Xiaomi en Nebula), dus ik denk dat dit een probleem is met de Xgimi.

Test / beoordeling conclusie

Mijn eerste projector was een Xgimi en als ik eraan terugdenk, denk ik dat de tijd vliegt, want ik had deze projector gekocht in... 2016! Ik heb die projector gehouden tot 2020 en had geen moeite om een koper te vinden voor meer dan 300€. Dit soort dingen toont aan dat Xgimi erin geslaagd is zich te vestigen en geloofwaardigheid heeft verworven. Het is volledig verdiend maar ik denk dat Xgimi de laatste 2-3 jaar een beetje traag was. Ik keek uit naar een model dat kon concurreren met andere projectoren zoals de Nebula Cosmos of de Xiaomi Mi Smart 2 Pro, en nu is de Horizon-serie er.

De Xgimi Horizon en Horizon Pro zijn zeer vergelijkbare projectoren, dus de conclusie van deze test zal voor beide gelden, dus je hoeft niet een paar honderd euro meer te betalen voor de pro-versie zonder dat er een fundamenteel verschil is met de normale versie.

De Xgimi Horizon lijkt in grote lijnen op het ontwerp van eerdere producten (H1, H2, H3, ...) met zijn imposante kubusvorm waarin Harman-Kardon luidsprekers zijn geïntegreerd. Het optische blok is echter groter, wat ook het geval is bij andere projectoren die hetzelfde optische blok gebruiken, zoals de Nebulas Cosmos of de Xiaomi Mi Smart 2 Pro. Het is een kwestie van smaak maar ik hou best van het ontwerp, de projector heeft een premium afwerking en kan gemakkelijk in een woonkamer worden geplaatst. De connectiviteit is royaal met 2 HDMI poorten, 2 USB 2.0 poorten, een jack uitgang, een spdif uitgang en een ethernet poort. Hoewel de projector zeer goed werkt met wifi, geeft de aanwezigheid van een ethernetpoort je de mogelijkheid om meer bandbreedte te krijgen met een betere stabiliteit.

De Xgimi produceert een uitstekend beeld met een zeer goede scherpte. De colorimetrie is vrij goed maar kan verbeterd worden door het beeld zelf aan te passen. Wie nog nooit een projector heeft gehad of er meer dan twee jaar geleden een heeft gekocht, zal waarschijnlijk zeer onder de indruk zijn van de beeldkwaliteit, want de verbetering ten opzichte van vorige generaties is zeer zichtbaar. Als je een Xiaomi Mi Smart 2 Pro of een Nebula Cosmos Max hebt kunnen gebruiken, zal het verschil in kwaliteit minder opvallen.

Xgimi heeft nu een paar jaar ervaring aan de audiokant, ze hebben hun samenwerking met Harman-Kardon (sinds 2016) ten volle benut en dat is een zeer goede zaak. Het geluid is echt goed en zo verbazingwekkend als het klinkt, de Xgimi heeft een zeer krachtig geluid voor een apparaat van dit formaat. Ik hoefde het geluid nooit hoger dan 70% te zetten omdat het volume meer dan genoeg was. Tenzij je een geluidspurist bent, heb je geen externe oplossing nodig.

De Xgimi Horizon biedt bewegingscompensatie voor een vloeiendere weergave en dit komt zeer sterk naar voren in het beeld. Ik had nog niet eerder een projector met deze functie getest, ik had eerst wat moeite om eraan te wennen omdat het er eerst een beetje vreemd uitziet, maar nu ben ik eraan gewend geraakt en vind ik het moeilijk om zonder te doen, vooral als ik overschakel naar een projector die geen compensatie heeft. Deze projector heeft ook een "gaming" modus waarmee je een console kunt aansluiten en de input lag kunt verlagen tot onder de 10ms, wat de beste score is die ik tot nu toe heb gekregen.

Ik heb lang geaarzeld voordat ik deze projector kocht, maar de redenen voor mijn aarzeling hadden niets te maken met de functies van de projector, het was vooral de prijs die me tegenhield, want met 1099€ (lanceerprijs) denk ik dat Xgimi te hebberig was. Er zijn zeer goede projectoren tussen 500 en 700€ (Xiaomi, Fengmi,...), ze hebben misschien niet alle kwaliteiten van de Xgimi maar voor zo'n prijsverschil heb ik lang geaarzeld. Als ik geen projectoren aan het testen was, was ik waarschijnlijk bij een Xiaomi Mi Smart 2 Pro gebleven. Om u te helpen beslissen, heb ik hieronder enkele argumenten voor de Xgimi of de andere projectoren opgesomd, inclusief een vergelijking van de Horizon FHD en de Horizon Pro. Ik had de gelegenheid om de Horizon Pro een paar uur te gebruiken, dus ik kon geen volledige test doen, maar ik kon de twee projectoren op enkele punten met elkaar vergelijken.

Xgimi Horizon vs Xgimi Horizon Pro

Wat Xgimi ook mag zeggen, er is geen verschil in beeldkwaliteit, geen enkele! De gebruikte chip is precies hetzelfde, deze zit ook in andere 1080p en 4k projectoren, de extra kosten van de pro versie zijn helemaal niet gerechtvaardigd. De FHD versie levert betere colorimetrie dan de pro versie en voor wie de projector wil aansluiten op een gameconsole is de keuze heel eenvoudig, want de pro versie heeft geen boost modus voor games. Als u de specificaties van de twee projectoren op de website van Xgimi vergelijkt, zult u zien dat er afgezien van de resolutie absoluut geen verschil is. De enige twijfel die ik heb is de vergelijking van het beeld op een schermformaat groter dan 150 inch, want misschien zou daarboven het verschil zichtbaar kunnen zijn, maar wie heeft zo'n scherm thuis? Verspil je geld dus niet, het prijsverschil is niet gerechtvaardigd.

Xgimi Horizon FHD/Pro vs Nebula Cosmos Max

De Xgimi is krachtiger en dat voel je in het gebruik, de Xgimi is responsiever. Het geluid van de Xgimi is ook veel beter omdat de Nebula de neiging heeft stemmen te dempen. Voor het beeld is het bijna hetzelfde, de Xgimi is misschien iets scherper. De Xgimi is helderder, biedt bewegingscompensatie en heeft een betere invoervertraging. Dus de Xgimi Horizon overtreft de Nebula in bijna elk aspect, de Nebula is ook duurder.

Xgimi Horizon FHD/Pro vs Xiaomi Mi Smart 2 Pro

De vergelijking met de Nebula was makkelijk, de vergelijking met de Xiaomi is veel minder makkelijk aangezien deze projector 300 tot 400€ minder kost dan de Xgimi. De beeldkwaliteit van de Xiaomi is uitstekend, ook de scherpte is zeer goed. De Xiaomi biedt minder beeldaanpassing en produceert een iets koeler beeld. De Xiaomi produceert een goed geluid, maar de kwaliteit is inferieur aan de Xgimi. De Xgimi doet het ook beter met invoervertraging en bewegingscompensatie. Technisch gezien doet de Xgimi het beter, maar rechtvaardigt dat zo'n prijsverschil?

Ik vroeg me af of deze projector in 2023 nog steeds concurrerend was en dat is zo. Er is echt niet zo'n uitgebalanceerd en compleet alternatief in dit prijssegment.

Sterktes

Beeldkwaliteit, kleurnauwkeurigheid
Mogelijkheid tot beeldaanpassing
Goede helderheid
Uitstekende input lag
Krachtige en goede geluidskwaliteit
Volledige verbinding
Afwerking
Bewegingscompensatie
Laag geluidsniveau
Laag elektriciteitsverbruik

Zwaktes

Zeer laag contrast
HDR te donker
Niet meer mogelijk om op je rug te gebruiken zonder op de aan/uit-knop te drukken
Prijs
Geen ondersteuning voor Netflix
Sommige USB-harde schijven werken niet

Laurent Willen LAURENT WILLEN
Hoofd van mezelf op deze blog

Sinds 2006 deel ik mijn passies op mijn blog in mijn vrije tijd, dat geef ik de voorkeur aan het kijken naar onzin op tv of op sociale netwerken. Ik werk alleen, ik ben ongetwijfeld een van de laatste overlevenden van de wereld van blogs en persoonlijke sites.

Mijn specialiteit? Digitaal in al zijn vormen. De afgelopen 25 jaar heb ik voor multinationals gewerkt, waar ik digitale teams aanstuurde en een omzet genereerde van ruim € 500 miljoen per jaar. Ik heb expertise op het gebied van telecommunicatie, media, luchtvaart, reizen en toerisme.
Philips Screeneo U5 laserprojector: recensies
Philips introduceert UST 4k-laserprojectoren met deze Screeneo U5 via crowdfunding. Het ruikt naar een goede deal!
Philips Screeneo UL5 videoprojector: test / review
Philips is niet de bekendste speler in de wereld van videoprojectoren, maar ze innoveren wel met de Screeneo UL5...een draagbare triple UST-laser!
Formovie Theater: test / mening / kalibratie
Volledige Formovie Theater test en gelijkwaardige vergelijking met zijn meest directe concurrent
XGIMI Mogo 2 Pro test / volledige review
Ik had de eerste Mogo getest en was verbaasd over de capaciteit van deze kleine batterij projector, 2 jaar later is hier zijn opvolger. Zal het beter kunnen?
Viewsonic X2 4k projector: test / review
Op papier heeft de Viewsonic X2 4k projector alle kwaliteiten die je je maar kunt wensen: hij is helder, heeft een goed contrast en is geweldig om mee te gamen. Wat ontbreekt er aan?
XGIMI Halo+ test en beoordeling
De XGIMI Halo+ lijkt op een in tweeën geknipte XGIMI Horizon, maar gelukkig is de kwaliteit en functionaliteit niet in tweeën gesplitst.
Dangbei Atom : test/mening
Draagbare projectoren zijn een rage, maar succesverhalen zijn schaars. De Formovie S5 effende het pad voor succes en deze Dangbei Atom zou wel eens in zijn voetsporen kunnen treden.
JMGO N1 Ultra : test / review
JMGO slaat hard toe (in theorie) met zijn nieuwe N1 Ultra projector. Iets meer dan 1000€ voor een racebeest, het lijkt onwerkelijk.
Optoma UHD38x 4k projector: test / beoordeling
Contrast, licht, kleur... de Optoma UHD38x heeft alle kwaliteiten die nodig zijn om uw volgende videoprojector te worden. Ontdek zijn sterke en zwakke punten.
Thundeal TDA6 : test / recensie
De Thundeal TDA6 is een LCD-projector die ik kocht voor minder dan €200. Kan hij concurreren met de middenklasse DLP?
Xgimi Horizon: test / review (+ vs Horizon Pro)
Ik begon mijn avontuur in de wereld van projectoren met Xgimi met de H1, ik zal nu mijn 4e Xgimi projector testen met de Horizon (en de vergelijking met de Pro)
XGIMI Horizon Ultra : test / review
De XGIMI Horizon-serie bestaat al 2 jaar en de concurrentie heeft de tijd gehad om te reageren, maar deze nieuwe XGIMI Horizon Ultra zal de zaken rechtzetten.
NothingProjector ALR scherm Black Series : test / review
Vraag je je af of je iets hebt aan een ALR-scherm? Ik heb de NothingProjector Black Series getest met een reeks metingen om het nut aan te tonen.
Formovie S5: test / recensie
De Formovie S5 schudt de draagbare projectormarkt door elkaar met een laserbron, uitstekend geluid en belachelijk stroomverbruik.
Anker Nebula Cosmos Laser 4k: test / review
Ik vond de eerste Nebula projector die ik kocht erg goed, dus ik kon het niet laten om er nog een te testen met een 4k laser.
Wanbo T2R Max: test / beoordeling
Dit is de derde Wanbo projector die ik heb getest en het merk wordt met elk model beter en biedt steeds meer voor een lagere prijs.
Fengmi V10 (VX):  review/recensie en beoordeling
Ik werd verleid door deze Fengmi omdat hij op papier een unieke ervaring biedt in deze prijsklasse met 4k, prachtig geluid en een 240hz frequentie.
Optoma Cinemax D2 Smart: test / review
Een projector van dit merk had ik nog niet getest en voor deze eerste keer ga ik meteen naar de top van het assortiment kijken. Kan het concurreren met de Xiaomi Laser Cinema 2?
Wemax Nova laser 4k: test / review
Ik had nog niet de kans gehad om een ​​projector van het merk Wemax te testen, maar ik heb dit gat opgevuld met de Wemax Nova 4k
Xiaomi Mi Smart Compact Projector : test / review
Xiaomi verkoopt niet alleen telefoons, ze maken ook goede projectoren en deze Mi Smart Compact is waarschijnlijk een van de beste instap 1080p projectoren.
Blitzwolf BW-VP13 : test / review
Blitzwolf slaagt erin goedkope projectoren te produceren die in staat zijn tot goede beeldkwaliteit, maar je moet andere gebreken kunnen accepteren, zal deze VP13 het beter doen dan de vorige Blitzwolf die ik heb getest?
JMGO U2 4k laser : test / review
Ik heb al lang geen laserprojector meer getest en deze JMGO U2 heeft op papier alles in zich om alles te overtreffen wat ik tot nu toe getest heb... in theorie dan!
Wanbo T6 Max : test / review
Na de instapmodel Wanbo T6 Max te hebben getest, is het nu de beurt aan de Wanbo T6 Max die 1080p levert in een ultra draagbaar formaat.
Thundeal TD98 projector test & beoordeling
Dit is de eerste keer dat ik een projector test van dit merk dat al geruime tijd bestaat. Leuke ontdekking of complete flop?
Xiaomi Laser Cinema 2 : test / review
Ik test meestal entry of mid-range projectoren, maar deze keer brak ik mijn spaarvarken om de top van de top te testen met deze Xiaomi Laser Cinema 2
XGIMI Elfin: recensie
De XGIMI Elfin is een draagbare 1080p projector die in theorie alle kwaliteiten van een normale projector combineert, zal deze Elfin opnieuw een succes worden?
Xiaomi Mi Smart Projector 2 Pro: test / review
Xiaomi maakt allerlei producten en na de telefoons heeft Xiaomi ook een aantal goede projectors uitgebracht met dezelfde strategie om een goed product aan te bieden voor een prijs die lager ligt dan die van de concurrentie.
BenQ TH575 projector : test / beoordeling / prijs
Deze BenQ-projector is een 1080p-projector met een lamp die is ontworpen voor gamers en wordt verkocht voor een betaalbare prijs, het is ook de eerste BenQ-projector die ik heb getest.
Blitzwolf VT2 : test / review
De Blitzwolf VT 2 is een echte draagbare projector, hij is piepklein en werkt op een batterij, de ideale kandidaat om je films en series mee op vakantie te nemen.
Blitzwolf BW V2: test / beoordeling
Blitzwolf produceert instapprojectoren met een soms militair design, deze BW V2 lijkt een verandering in te zetten naar een hoger gamma.
Wanbo X1 : test / review
Ik test meestal projectoren uit het middensegment, maar ik maak soms een uitzondering voor het instapniveau als het product de moeite waard lijkt. Met de Wanbo X1 hoef je de bank niet te breken, maar is het beeld goed?
Blitzwolf BW VP9: test / review
Blitzwolf is een Chinees merk dat allerlei producten verkoopt, waaronder goedkope projectoren. Ik koos hun nieuwste model om te zien wat het waard is.
page index
Inhoudsopgave
prices
Prijs
notifications
Waarschuwingen
category
Categorie
comments
reacties


Vragen/Opmerkingen

Privacybeleid | Voorwaarden