Informatie wordt geladen, even geduld...loading
sluit dit venster
Beelink Mini S N5095 test / beoordeling

notificationsNotificaties aanzetten
UitlegActiveer meldingen om op de hoogte te worden gehouden wanneer er nieuwe artikelen en deals beschikbaar zijn. U kunt zich op elk moment afmelden. Deze functie werkt niet op iOS.
Op deze pagina:
Waar kopen?
Waarom een mini PC
Uitpakken
Overzicht
Binnen
Specificaties
Benchmark/Prestaties
Besturingssysteem
BIOS
Verbruik
Werkingsgeluid
Dagelijksgebruik
Mening/test: conclusie
Computers Test Reviews Nl

Beelink Mini S N5095 test / beoordeling


Gepubliceerd op: 31-03-2023 / gewijzigd: 31-03-2023

Ik kreeg mijn eerste computer toen ik 12 jaar oud was, het was een Tandy 1000EX (kijk maar op Google voor de nieuwsgierigheid) en alle volgende waren zelfgemaakte computers. Ik was, onder mijn vrienden, een van de eersten met een personal computer thuis en daardoor kreeg ik de reputatie de computerman van de familie te zijn. Deze computers werden geleidelijk vervangen door laptops, gevolgd door tablets en nu door smartphones. Ik ben altijd trouw gebleven aan de pure pc, met alle versies van MS-DOS tot en met Windows 11 en een paar ontrouwheden met Linux en twee XBOX-en. Ik heb dus altijd PC's gehad in een of andere vorm en vandaag ga ik een nieuw lid van de familie verwelkomen met deze mini PC van Beelink...Ik kocht hem voor 127€ op Aliexpress, voor die prijs kon ik het niet laten.

Waar kopen?


Ik kocht mijn Beelink Mini S op Aliexpress (officiële winkel): Beelink / Aliexpress
Als u allergisch bent voor Aliexpress, kunt u het op Amazon vinden: Beelink / Amazon

Waarom een mini PC


Als u de eerste paragraaf goed hebt gelezen, vraagt u zich misschien af waarom een pc-gebruiker zoals ik geïnteresseerd is in een mini pc. Dit type product kan aan verschillende soorten behoeften voldoen. Allereerst is er de ruimtebesparing, het ontbreken van enige vorm van montage, de volledige connectiviteit, het lage stroomverbruik en in veel gevallen zijn de prestaties meer dan voldoende voor standaard gebruik. De Beelink die ik kocht wordt aangedreven door een Intel Celeron N5095A processor en hoewel dit soort product instap prestaties biedt, zal het meer dan genoeg zijn voor de overgrote meerderheid van de mensen

Ik ben van plan om de Beelink Mini S te gebruiken ter vervanging van een andere mini PC, een Chuwi Larkbox, die een beetje een sleur is in termen van prestaties, en als zelfs mijn 10-jarige zoon het merkt, is het tijd voor een verandering. De Beelink Mini S is ook geen prestatiemachine, maar in theorie zou hij gebruikt moeten kunnen worden voor alledaagse taken en zou mijn zoon een paar spelletjes zoals Minecraft moeten kunnen spelen.

Ik heb andere dergelijke machines draaien zonder toetsenborden en schermen voor ontwikkelingsprojecten, dus deze Beelink zal gebruikt worden als een "normale" PC.

Uitpakken


beelink mini s mini pc test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo unboxing 1

De Beelink doos is niet "anoniem" zoals de meeste Chinese mini PC's verkocht op Aliexpress, er is een minimum aan merkidentiteit die vertrouwen wekt bij het uitpakken. Ik heb producten als deze gekocht die naakt in noppenfolie kwamen. De doos bevat de CPU, een voeding, een USB kabel, een HDMI kabel, een handleiding en een standaard om de computer achter een scherm te bevestigen.Overzicht


beelink mini s mini pc test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo unboxing 7

De Beelink Mini S CPU is zeer compact, meet slechts 11,5cm bij 10cm bij 4cm en weegt slechts 271 gram, dat is slechts iets meer dan een smartphone! De behuizing heeft een eenvoudig design maar is rijkelijk voorzien van 2 USB 3.0 poorten en een hoofdtelefoon uitgang aan de voorkant. Aan de achterkant zitten nog eens 2 USB 3.0 poorten, 2 HDMI poorten en een Ethernet poort. Je kunt dus gemakkelijk een muis, toetsenbord en andere accessoires tegelijk aansluiten en 2 4k-schermen tegelijk aansluiten. Ik weet niet of de 4k beschikbaar is in 60hz, de fabrikant geeft het niet aan.

Binnen


beelink mini s mini pc test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo unboxing 14

U kunt de onderste lade van de Beelink gemakkelijk losschroeven om te zien wat er in zit. Het ontwerp is weer vrij eenvoudig, er zijn 3 niveaus. Er is een niveau dat de processor en zijn ventilator herbergt, een niveau met het geheugen en de SSD in M2 formaat en tenslotte een niveau voor een SSD in SATA formaat. En dit alles past perfect in een kleine ruimte. De grootste uitdaging zal zijn om de temperatuurstijging van de processor te beheersen.

Het geheugen en de M2 harde schijf kunnen worden vervangen door producten met een grotere capaciteit, er zijn er genoeg op Aliexpress maar ik denk niet dat het mogelijk is om de lege pc te kopen om hem tegen een lagere prijs te krijgen.Specificaties


beelink mini s mini pc test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo unboxing 59

De Beelink Mini S is uitgerust met een Intel Celeron N5095A processor die draait op 2Ghz. Deze processor is eind 2021 uitgebracht, dus het is geen oude processor zoals vaak het geval is bij mini PC's die in China worden verkocht. Ook al vertegenwoordigt de Celeron-reeks het instapniveau bij Intel, toch biedt deze Celeron N5095A een interessant prestatieniveau voor kantoorautomatisering.
Processoren van dit type gaan vergezeld van een grafische processor en voor deze pc is dat een Intel UHD GPU die draait op 450Mhz en in staat is 4k uit te voeren op 60hz.

Aangezien dit een vrij nieuwe processor is, profiteert hij van alle recente optimalisaties van Intel-processoren en ondersteunt hij ook Windows 11.

Voor het geheugen is er een 4Gb-versie en nog eens 8Gb in DDR4. Dit is duidelijk geen prestatiegericht type geheugen, maar het zal meer dan genoeg zijn voor alledaagse taken.

Voor de interne harde schijf kun je kiezen uit een 128Gb, 256Gb of 512Gb harde schijf in M2 formaat. Op de prestaties van deze harde schijf kom ik later in dit artikel nog terug.

De Beelink is uitgerust met een 1000Mbps ethernet poort maar werkt ook met 2.4Ghz en 5Ghz wifi.

Voor iets meer dan £100 denk ik dat deze mini PC een zeer goede prijs/prestatie verhouding biedt en geschikt zal zijn voor een zeer breed publiek.

Benchmark/Prestaties


beelink mini s passmark start

Om de prestaties van de Beelink te testen heb ik de Passmark software gebruikt die de prestaties van de machine op vele punten test. Ik heb een screenshot van elke benchmark toegevoegd zodat u een idee krijgt van hoe goed hij presteert in vergelijking met andere machines die met Passmark getest zijn.

Deze mini PC is duidelijk geen prestatiegerichte PC, en Beelink heeft nooit iets anders beweerd. De benchmark stelt ons echter wel in staat om hem op een schaal te plaatsen. De CPU, GPU en geheugen staan eerder onderaan de ranglijst, terwijl de SSD eerder in het midden van de ranglijst staat en dat is een goede zaak, want dat is degene die u comfort zal bieden voor al uw dagelijkse taken.

Hier is een schijfprestatierapport gemaakt met CrystalDisk:
beelink mini s passmark disk perf 1

beelink mini s passmark disk info 1
Besturingssysteem


De versie die ik gekocht heb draait Windows 11 Pro. De eerste opstart leidt je naar de Windows 11 setup schermen, ik heb niets gemerkt dat zou impliceren dat het geen legitieme versie is. Ik heb de updates gedaan na de installatie en de activatiesleutel die bij Windows 11 Pro hoort werd geaccepteerd en werkt zonder problemen.

Voor de beveiliging heb ik de harde schijf wel gescand met Windows Defender en Eset, er werden geen bedreigingen gedetecteerd. Dit lijkt misschien vanzelfsprekend voor u, maar u moet weten dat ik eerder virussen heb gevonden op machines die op Aliexpress zijn gekocht. Als je allergisch bent voor Windows 11, kun je in principe Linux/Ubuntu draaien op deze machine door het rechtstreeks op de SSD te installeren of door het op te starten vanaf een externe harde schijf die via USB is aangesloten. Met het BIOS kun je een hiërarchie beheren voor het booten

Als je van retro gaming houdt, zul je waarschijnlijk blij zijn om te weten dat deze PC genoeg prestaties biedt om de meeste emulators te draaien en je kunt de machine zelfs opstarten met Recalbox of Batocera. Ik zal Batocera overigens later testen

.

BIOS


beelink mini s mini pc test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo unboxing 44

Het BIOS is toegankelijk als elke andere pc en ik was positief verrast dat het BIOS behoorlijk compleet was. Ik heb andere mini pc's gehad waar de keuze beperkter was, ik kon bijvoorbeeld de opstartvolgorde niet kiezen, maar dat is bij deze mini pc niet het geval, het is echt compleet. Natuurlijk zullen dit soort dingen slechts een minderheid van de kopers interesseren, aangezien de gemiddelde persoon nooit met het BIOS moet spelen.VerbruikWerkingsgeluid


De Beelink N5095 is zeer stil, hij maakt een licht hoorbaar ventilatorgeluid bij het opstarten en soms, maar ik heb hem nog nooit zien veranderen in een haardroger wanneer mijn zoon Minecraft speelt.

DagelijksgebruikKantoorgebruik

Deze mini PC is een perfecte metgezel voor alledaags kantoorwerk waar prestaties niet erg belangrijk zijn. Het geheugen en de harde schijf zijn snel genoeg om niet de indruk te wekken met een kruiwagen te werken. Bedenk wel dat dit geen concurrerende machine is en dus niet zo snel zal zijn bij complexe berekeningen. Aangezien de overgrote meerderheid van de computergebruikers geen producenten maar consumenten zijn, zijn prestaties vaak niet nodig. In plaats van een grote pc voor eenvoudig gebruik, is deze mini-pc een uitstekend initiatief.

Mediacenter

Ik weet niet zeker of deze pc bedoeld is als mediacenter, maar hij is behoorlijk capabel. Je kunt bijvoorbeeld Kodi installeren of een specifiek besturingssysteem gebruiken en je kunt zonder problemen films en series in 4k kijken.

Gaming

Deze mini-pc is geen gamer-pc, maar hij is krachtig genoeg om een groot aantal games in 1080p te spelen. Mijn zoon speelt voornamelijk Minecraft, Minecraft Dungeons, Portal 2 en dat soort spellen. Ik heb hem nog nooit horen klagen over de prestaties...dat is een goed teken!

Ontwikkeling

Voor al mijn ontwikkelingsprojecten ben ik gegaan voor Raspberry Pi4's, ik heb er 4 tegelijk gekocht en gebruikt voor verschillende projecten. Na een paar jaar gebruik stopten er 2 met werken (dat was een prestatie op zich, 24 uur per dag gebruik gedurende 3/4 jaar). Ik was van plan om twee nieuwe te kopen, maar de prijs van de Raspberry is omhoog geschoten, dus de mini pc wordt hier een zeer goede kandidaat, omdat hij slechts iets duurder is dan de Raspberry, maar aanzienlijk krachtiger. Je kunt een Linux of een Windows besturingssysteem installeren (of beide), het werkt erg goed

Retrogaming

Ik heb Batocera getest op deze mini pc, ik heb het geïnstalleerd op een SSD aangesloten op de USB3 poort. Vanuit de bios is het mogelijk om een andere volgorde voor het opstarten te activeren en door op F7 te drukken kan ik de pc laten opstarten op Batocera in plaats van Windows. Batocera werkt heel goed op deze mini PC en het gebruik van de USB-poort had geen invloed op het gebruiksgemak. Ik heb Amiga, Atari ST, MS-DOS, Neo Geo, MAME en enkele andere spellen getest. Geen problemen.

Mening/test: conclusie


Ik had geen dringende behoefte om een mini PC te kopen, maar toen ik deze Beelink voor 127€ op Aliexpress zag, zei ik tegen mezelf dat het het juiste moment was en 6 maanden later heb ik geen spijt van deze aankoop. Het is mijn zoon die de belangrijkste gebruiker van deze mini PC is geworden en door de prestatiewinst kan hij Minecraft in goede omstandigheden spelen. Vervolgens heb ik het gebruikt om retrogaming te doen met Batocera, het is echt een ideale oplossing voor retrogaming. Ik zal hem waarschijnlijk gebruiken voor geautomatiseerde taken ter vervanging van de 2 Raspberry's die gestopt zijn met werken

Deze Beelink Mini S is een zeer veelzijdige mini computer die een zeer breed publiek zou moeten aanspreken. Hij neemt zeer weinig ruimte in, verbruikt zeer weinig stroom, is stil en is krachtig genoeg voor dagelijks gebruik. Als u uw kind een PC wilt geven zonder de bank te breken, is dit een machine waarmee ze de wereld van desktopcomputers kunnen betreden zonder al te veel opofferingen te hoeven doen. Hardcore gamers zullen op zoek moeten naar een andere oplossing, want er is geen wonderoplossing in dit budgetbereik.

Laurent Willen LAURENT WILLEN
Hoofd van mezelf op deze blog

Sinds 2006 deel ik mijn passies op mijn blog in mijn vrije tijd, dat geef ik de voorkeur aan het kijken naar onzin op tv of op sociale netwerken. Ik werk alleen, ik ben ongetwijfeld een van de laatste overlevenden van de wereld van blogs en persoonlijke sites.

Mijn specialiteit? Digitaal in al zijn vormen. De afgelopen 25 jaar heb ik voor multinationals gewerkt, waar ik digitale teams aanstuurde en een omzet genereerde van ruim € 500 miljoen per jaar. Ik heb expertise op het gebied van telecommunicatie, media, luchtvaart, reizen en toerisme.
KUU Xbook 3 (laptop) : test / review
Op zoek naar een eenvoudige, goedkope laptop? De KUU Xbook 3 is verkrijgbaar voor slechts €200 en voldoet aan de meeste dagelijkse behoeften.
page index
Inhoudsopgave
prices
Prijs
notifications
Waarschuwingen
category
Categorie
comments
reacties


Vragen/Opmerkingen

Privacybeleid | Voorwaarden