Informatie wordt geladen, even geduld...loading
sluit dit venster
Optoma UHD38x 4k projector: test / beoordeling

notificationsNotificaties aanzetten
UitlegActiveer meldingen om op de hoogte te worden gehouden wanneer er nieuwe artikelen en deals beschikbaar zijn. U kunt zich op elk moment afmelden. Deze functie werkt niet op iOS.
Op deze pagina:
Video test
Prijs Optoma UHD38x
Tijdslijn
Waarom deze projector?
Uitpakken
Besturingssysteem
Afwerking
Projectiekamer
Batterijduur
Stroomverbruik
Werkingsgeluid
Connectiviteit
Beeldkwaliteit
Beeldgrootte en projectieafstand
Audiokwaliteit
Videospellen
Test / beoordeling conclusie
Projectoren Tests Reviews

Optoma UHD38x 4k projector: test / beoordeling


Gepubliceerd op: 06-12-2023 / gewijzigd: 06-12-2023
Na de drukke Black Friday periode was ik op zoek naar een nieuwe projector om te testen en het liefst een merk dat ik normaal niet test. Ik twijfelde tussen verschillende modellen en besloot uiteindelijk de Optoma UHD38x van Coolblue te kopen. Op papier heeft deze projector alle kwaliteiten om aan de verwachtingen van een zeer breed publiek te voldoen, maar hoe zit het in het echt? Daar wil ik je graag achter laten komen in mijn onbevooroordeelde test. Aarzel niet om je vragen te stellen voordat je tot aankoop overgaat in de commentaarsectie onderaan de pagina

Als mijn werk je bevalt, vergeet dan niet om je producten via mijn links te kopen, ik word niet betaald om deze tests uit te voeren en jouw bijdrage is het enige dat me op de been houdt. Bedankt!

Video testyoutube previewyoutube preview


Als de video geblokkeerd is vanwege copyright, kun je hem direct bekijken op YouTube:

Optoma UHD38x video test / review

Website waar ik de Optoma UHD38x gekocht/ontvangen heb: https://prf.hn/click...

Prijs Optoma UHD38x

Onderstaande lijst toont de prijzen voor het Optoma UHD38x van meer dan 50 sites over de hele wereld. Als je niet tevreden bent met een prijs, kun je je abonneren op een prijsalert, zodat je eerst op de hoogte wordt gebracht als de prijs daalt.

Bovenstaande links zijn affiliate links van bedrijven zoals Amazon, Gearbest, Aliexpress,... Als je mijn werk waardeert, zou ik het op prijs stellen dat je deze producten via deze links koopt.Het kost je absoluut niets, maar ik krijg een kleine commissie waarmee ik het materiaal dat ik test kan kopen. Dank u wel!

Tijdslijn

05 december 2023: bestelde Optoma UHD38x projector bij Coolblue.be

06 december 2023: snelle levering, ik bestelde de projector rond 23u en ontving hem de volgende dag om 12u, geweldige prestatie van Coolblue

Waarom deze projector?

Ik test niet veel projectoren van dit type en dat is niet uit gebrek aan interesse of verlangen, maar gewoon uit tijdgebrek. Ik heb niet de capaciteit om meer dan vijftien projectoren per jaar te testen, dus ik moet keuzes maken. Aan het einde van het jaar had ik voor het eerst in 12 maanden een gat in mijn testschema, dus maakte ik van de gelegenheid gebruik om een projector met lamp te kopen.

Uiteraard heb ik deze projector niet zomaar gekozen, en ik moet meer onderzoek doen dan de gemiddelde klant, want het testen van een projector neemt veel van mijn tijd in beslag en als de projector niet goed is, heb ik er niets aan. Wat motiveerde mij om deze projector te kiezen in plaats van een andere? Allereerst de prijs, want net als iedereen is dat een belangrijke factor in mijn keuzes. Deze projector is verkrijgbaar voor ongeveer €1000 op het moment van schrijven, en in deze prijsklasse wordt de markt overspoeld met DLP-projectoren met een vrij laag contrast. Het contrast is de tweede reden voor deze aankoop, omdat het in principe veel beter zou moeten zijn dan het contrast van een DLP-projector zoals de XGIMI Horizon.

Ik heb vorig jaar een andere Optoma getest en die heeft een goede indruk op me gemaakt, dus ik hoop opnieuw te ontdekken wat indruk op me heeft gemaakt van dit nieuwe model en mijn ervaring met jullie te delen.

Uitpakken

optoma uhd38x test review avis recensione prueba opinion beoordeling 1


De doos van de Optoma UHD38x is erg sober en het verbaast me eigenlijk dat een merk van dit type niet meer aandacht besteedt aan de esthetiek van de doos. Dit heeft natuurlijk geen invloed op het product, maar de verpakking is het eerste contact met de koper en deze verpakking is duidelijk niet representatief voor de kwaliteit van de projector.

De doos bevat de projector, een stroomkabel, de afstandsbediening, twee batterijen, een handleiding en een schoonmaakdoekje voor de lens.


Besturingssysteem


Deze projector is niet uitgerust met een besturingssysteem, dus je moet hem gebruiken in combinatie met een externe bron voor je films en tv-series. Je kunt hem eenvoudig combineren met een oplossing zoals GoogleChromecast TV of Apple TV, en ik heb deze test gedaan met een Google ChromeCastTV en een Nvidia Shield voor gaming.

De projector heeft een ingebouwde aanpassingslaag waarmee je het beeld kunt aanpassen als je een externe bron gebruikt, maar deze aanpassingslaag kan op geen enkele manier fungeren als mediaspeler.

Afwerking

optoma uhd38x test review avis recensione prueba opinion beoordeling 11


De Optoma UHD38x projector is een projector van traditioneel formaat en met traditioneel bedoel ik niet dat hij niet goed is, het is gewoon zo dat je je er bewust van moet zijn om er zeker van te zijn dat hij aan je verwachtingen voldoet. Ik kom hier later op terug, want de plaatsing van dit type projector is een beetje anders. Deze projector is behoorlijk zwaar, weegt ongeveer 4 kg en meet 31 cm bij 27 cm met een hoogte van ongeveer 12 cm.

optoma uhd38x test review avis recensione prueba opinion beoordeling 15


Aan de voorkant zit een grote optische unit die als bijzonderheid heeft dat hij is uitgerust met een optische zoom (1.1) die je handmatig moet instellen, en ik moet benadrukken dat dit een optische zoom is en geen digitale. Digitale zoom verandert de werkelijke grootte van de projectie niet, maar verkleint alleen het beeld binnen de projectiekegel. Dit creëert een grijs gebied rond het beeld en kan invloed hebben op de beeldkwaliteit. Dit is niet het geval bij deze projector, de optische eenheid is van zeer hoge kwaliteit en de zoom maakt het mogelijk om de projectiekegel te veranderen zonder kwaliteitsverlies. Scherpstellen gebeurt ook handmatig, direct op het optische compartiment, wat erg goed werkt en het voordeel heeft dat het niet wordt gewijzigd door de projector, dus het is stabiel. De projectieverhouding is vrij lang, tussen 1,5 en 1,66, wat betekent dat dit een projector is die meer afstand nodig heeft om een groot beeld te produceren

De onderkant van het beeld komt min of meer overeen met de onderkant van het optische compartiment, er is alleen een kleine afwijking, dus hij is ontworpen voor gebruik in een lage positie of ondersteboven met een muur- of plafondbevestiging.

optoma uhd38x test review avis recensione prueba opinion beoordeling 32


Achter het optische compartiment bevindt zich een lichtbron, zoals alle projectoren, maar deze heeft een paar speciale kenmerken. De lichtbron is een lamp, waarschijnlijk een metaalhalogeenlamp, die de bijzonderheid heeft dat hij zeer heldere beelden kan produceren maar overtollige warmte genereert die door ventilatoren moet worden afgevoerd. De lamp wordt gebruikt in combinatie met een DLP DMD 0.65 chip, die ik al eerder had getest in de BenQ TH575. Deze chip is fysiek groter dan de gebruikelijke DMD 0.47 die in veel projectoren wordt gebruikt. Waarom is dit belangrijk? De redenering is heel eenvoudig. De DM D0.47 chip meet 1.19 cm, de DMD 0.65 chip meet 1.651 cm en deze twee chips moeten een groot beeld kunnen genereren. Het is een beetje als het vergroten van een foto: als de basisfoto groter is, is de kwaliteit beter. Hier is het hetzelfde. Het verschil tussen 1.19 en 1.651 lijkt misschien belachelijk, maar we hebben het hier over een toename van bijna 40%, dus de 0.65 DMD-chip zorgt voor een potentiële kwaliteitswinst die niet te verwaarlozen is.

optoma uhd38x test review avis recensione prueba opinion beoordeling 14


Aan de zijkanten zitten enorme roosters om de warmte af te voeren, wat helaas wel nodig is omdat projectoren van dit type veel warmte afgeven en de ventilatoren deze zo snel mogelijk moeten kunnen afvoeren. Dit is geen specifiek probleem voor deze projector, het geldt voor alle projectoren met lampen.

optoma uhd38x test review avis recensione prueba opinion beoordeling 28


Aan de onderkant van de projector zitten 3 kleine verstelbare voetjes waarmee je de hoogte van de projector naar wens kunt aanpassen. Je kunt deze projector ook op een plafondbeugel monteren.

optoma uhd38x test review avis recensione prueba opinion beoordeling 16


Bovenop het voorpaneel zit een reeks knoppen waarmee je de projector kunt bedienen. Je kunt hem natuurlijk aan- en uitzetten, maar je kunt ook het beeld aanpassen. De positie van deze knoppen betekent dat je de projector niet op zijn rug kunt gebruiken zoals ik gewend ben, dus je moet een muur- of plafondbeugel gebruiken om hem rechtop te kunnen gebruiken. Ik denk niet dat het nog veel zin heeft om dit soort knoppen te gebruiken, want de gemiddelde consument zal geen tijd besteden aan het maken van aanpassingen en alle functies zitten toch al op de afstandsbediening. Ik denk dat het handig kan zijn voor onderweg, maar dat is niet het hoofddoel van deze projector.

optoma uhd38x test review avis recensione prueba opinion beoordeling 8


Ik sta meestal niet stil bij de afstandsbediening omdat ik meestal niets interessants te zeggen heb. De afstandsbediening van deze projector stamt uit een ander tijdperk. Ik had al met deze afstandsbediening te maken gehad bij de Optoma CinemaX D2 en er is duidelijk niets veranderd. Deze afstandsbediening is erg recalcitrant, ik heb me er al vaak aan geërgerd omdat je soms meerdere keren op de knoppen moet drukken voordat er iets gebeurt. Hij heeft achtergrondverlichting, wat een goede zaak is, maar hij zit vol knoppen die voor de meeste consumenten nutteloos zullen zijn, wat het moeilijker maakt om de knoppen te vinden. Dit is dus duidelijk een van de negatieve punten van deze projector, maar het is er een waar je vrij snel vanaf kunt komen. Je hebt hem nodig als je hem voor het eerst opstart om de juiste instellingen te maken, maar omdat je een externe oplossing gebruikt om je films af te spelen, is het de afstandsbediening van de externe oplossing die de projector bedient en daarmee ben je gered...phew!

Projectiekamer

Mijn projectiekamer is rechthoekig, 4,6m bij 2,9m (hoogte 2,2m). Ik heb twee projectiewanden, een witte muur van 2,9 m breed met alleen witte verf met een mogelijke terugslag van 4 meter. Ik heb dan een 133 inch ALR scherm op een andere muur met een mogelijke setback van 2.8m. Ik gebruik hoofdzakelijk het ALR-scherm, behalve wanneer de opstelling of het type projector niet geschikt is voor deze situatie.

Batterijduur

Deze projector is niet uitgerust met een batterij.

Stroomverbruik

optoma uhd38x test review avis recensione prueba opinion beoordeling 40


Ik weet dat dit type projector veel stroom verbruikt, dus ik was niet verbaasd toen ik zag dat het stroomverbruik net onder de 300W lag. Dit is duidelijk te veel, zelfs voor zo'n heldere projector. Gelukkig is het mogelijk om de helderheid aan te passen en in de ECO modus daalt het stroomverbruik van de projector tot ongeveer 200W.

optoma uhd38x test review avis recensione prueba opinion beoordeling 43

Werkingsgeluid

optoma uhd38x test review avis recensione prueba opinion beoordeling 42


Dit type projector maakt meer lawaai dan projectoren met een LED- of laserbron omdat de warmte die de lamp produceert moet worden afgevoerd. Op maximale helderheid is de Optoma UHD38x nog steeds behoorlijk luidruchtig en onmogelijk te negeren. Wanneer je echter overschakelt naar de eco-modus, neemt het geluid van de ventilatoren aanzienlijk af en ik heb 45 dB gemeten op de projector. Op een meter afstand van de projector is de projector nog steeds hoorbaar, maar op een acceptabelere manier. Hij is luidruchtiger dan een LED projector, maar als je hem achter in de kamer zet, hoor je hem niet meer als hij eenmaal geluid maakt.

Connectiviteit

optoma uhd38x test review avis recensione prueba opinion beoordeling 17


De connectiviteit van de Optoma UHD38x is vrij uitgebreid, met 2 HDMI 2.0 ingangen, een 3,5mm audio-uitgang, een SPDIF digitale audio-uitgang en een USB-uitgang voor het voeden van een externe oplossing (1,5A). Er is ook een RS232C controller en een 12V relais

In principe zouden 2 HDMI uitgangen genoeg moeten zijn, maar als je een externe oplossing gebruikt zoals Google Chromecast TV in combinatie met bijvoorbeeld een BluRay speler, hou je niets meer over. Deze projector heeft geen WiFi of Bluetooth, dus je zult de aansluitingen voor alles moeten gebruiken.

Beeld instellingen
Deze projector biedt een zeer breed scala aan instellingen; je kunt het beeld tot in het kleinste detail aanpassen, maar dat moet je handmatig doen. Er is geen automatische beeldcorrectie en hoewel er verschillende basisconfiguraties beschikbaar zijn, moet je in de menu's duiken om wijzigingen aan te brengen. De Optoma UHD38x heeft een echt CMS voor het aanpassen van het beeld, waardoor de projector veel nauwkeuriger gekalibreerd kan worden dan een projector met Android TV. Ik heb alle beschikbare beeldmodi getest in combinatie met de vele instellingen om je werk gemakkelijker te maken, want zonder een probe kun je verdwalen in de impact van de instellingen op de beeldkwaliteit.

Er zijn verschillende basisconfiguraties: cinema, hdr sim, game, reference, bright en user. Deze configuraties hebben hun eigen instellingen, maar kunnen ook naar wens worden gewijzigd, dus zie ze als een startpunt, dus gebruik niet per se de 'user' modus om helemaal opnieuw te beginnen. Ik heb er langer over gedaan om de juiste instellingen te vinden omdat er gewoon veel meer mogelijkheden zijn.

Zoals bij elke test neem ik de configuraties een voor een in de volgorde waarin ze worden aangeboden en ik moet toegeven dat ik nogal verrast was door de slechte kwaliteit van de eerste configuraties. Ik wist dat deze projector alle kwaliteiten bezat om een prachtig beeld te produceren en toch vond ik kleurverschillen die veel te hoog waren voor mijn verwachtingen. Pas toen ik de "referentie"-modus begon te testen, veranderde alles en ik ga mijn bevindingen delen zodat jij je niet hoeft in te spannen om een goed beeld te krijgen

Optoma UHD38x kalibratie

Als je op zoek bent naar de makkelijke uitweg, kies dan de "referentie"-modus en laat het daarbij. Met deze modus krijg je een gemiddelde dE van 4,8 met een iets te koud wit van 5,8. Dit is al veel beter dan de basisconfiguratie van de projectoren die ik test, waar ik vaak op een dE van 7 of 8 zit.

Als je nog iets verder wilt gaan, heb ik precies wat je nodig hebt. Ik heb een kalibratie gedaan op een wit scherm en een grijs scherm om iets te vinden dat voor de meesten van jullie zou moeten werken. Uiteraard zijn mijn waarden geldig voor mijn omgeving, maar in principe zouden ze je moeten helpen om dichter bij mijn resultaten te komen.

Op een wit scherm:

Uiteindelijk kreeg ik een gemiddelde dE van 3,53 met een perfect wit op 0,9 met een witte temperatuur van 6603k. Voor grijstinten kreeg ik een gamma van 2.25 met een gemiddelde dE van 1.74

Om deze waarden te verkrijgen, zijn dit de instellingen die je moet gebruiken:Op mijn ALR NothingProjector scherm:

kreeg ik een gemiddelde dE van 3.56 met een wit van 2.7 en een temperatuur van 6805 met exact dezelfde instellingen als voor het wit. Je kunt het echter iets beter doen door de blauwversterking met 1 te verlagen en de roodversterking met 1 te verhogen. Hierdoor krijg je een dE van minder dan 3.

Vervolgens moet je spelen met het gamma tussen 2.2 en 2.4 om de grijstinten op een goed niveau te krijgen. Ik heb het helemaal teruggebracht naar 2.2

Grijze schermen beïnvloeden kleur en helderheid, dus mijn instellingen zijn misschien niet goed voor jouw scherm

Beeldkwaliteit

Ik gebruik altijd dezelfde video's om de beeldkwaliteit van projectoren te illustreren, zodat je de modellen kunt vergelijken. Voor deze projector heb ik de beeldkwaliteit vergeleken op mijn twee schermen. Het eerste is een wit scherm met een helderheidsversterking van 1.2, het tweede is een ALR NothingProjector scherm. Ik heb deze video's gefilmd nadat ik de projector gekalibreerd had om het beste resultaat te krijgen

Je zult zien dat het scherm links helderder is dan het scherm rechts en dat is normaal omdat het een helderheidsverbetering biedt terwijl het ALR-scherm de helderheid verlaagt. Ik moest de ISO-waarde van de video verhogen om iets min of meer gelijkwaardigs te bereiken. Het rechterscherm produceert diepere zwarttinten en kleuren zijn meer verzadigd. Zo zie je wat voor soort beeld je kunt krijgen met een goed ALR-scherm

youtube previewyoutube preview


Ik was ook positief verrast door de HDR omdat deze bijzonder helder is.

Colorimetrie

Ik heb de colorimetrie gemeten met alle voorgestelde configuraties en met de meeste kreeg ik geen goede resultaten, behalve met de "referentie"-modus. Ik raad je daarom aan om de "referentie"-modus te gebruiken en als je iets betere resultaten wilt krijgen, gebruik dan de instellingen die worden voorgesteld in het instellingengedeelte van deze test.

optoma uhd38x test review avis recensione prueba opinion beoordeling color space


De colorimetrietest laat zien dat deze projector beperkt is tot de REC709 kleurruimte, wat niets bijzonders is, het is hetzelfde voor alle projectoren van dit type. Dit zou geen invloed moeten hebben op de beeldkwaliteit voor alle SDR-inhoud, maar het is niet de beste oplossing voor alle inhoud die meer kleur vereist, zoals Dolby Vision. Het is een beperking waar je je bewust van moet zijn

Helderheid

Ik heb de helderheid gemeten voor elke configuratie in de "heldere" modus om de volgende waarden te krijgen:

Bioscoopmodus: 1747 lumen

HDR sim-modus: 1702 lumen

Spelmodus: 1958 lumen

Referentiemodus: 936 lumen

Heldere modus: 3792 lumen

Deze projector kan dus een hoge helderheid produceren, maar de "heldere" modus is volledig onbruikbaar omdat het beeld een groene tint krijgt. Als je overschakelt naar de "eco"-modus, moeten al deze waarden uiteraard worden verlaagd.

Helderheid is erg belangrijk bij het bepalen hoe ver je deze projector kunt plaatsen, maar gelukkig is deze projector erg helder en is zijn projectieverhouding vrij lang. Als je hem op 3 meter plaatst, krijg je een diagonaal van 200 cm en met dit formaat is het beeld helder genoeg. Op 5 meter daarentegen bereik je de limiet voor de "referentie"-modus

Deze Optoma UHD38x maakt dus al zijn beloftes op het gebied van helderheid waar. Deze helderheid is ook zeer gelijkmatig, ik heb een verlies van minder dan 20% gemeten tussen het midden en de periferie van het beeld

Ondanks de hoge helderheid van deze projector is gebruik bij daglicht nog niet mogelijk. Ik heb een vergelijkende video gemaakt bij daglicht en in het donker, en de video is goed te bekijken bij daglicht, maar ten koste van een groot contrastverlies

youtube previewyoutube preview
j

ScherpteDe scherpte van deze projector is uitstekend. De verschillende lijnen van mijn testpatroon zijn allemaal zichtbaar, zelfs de lijnen waar er maar één pixel verschil is, en afgezien van het aanpassen van de scherpte bij de optische eenheid, hoefde ik niets te doen. De standaardconfiguratie van de projector is voldoende om dit soort scherpte te verkrijgen.

Contrast

In theorie kan dit type projector beelden produceren met een goed contrast, maar dit hangt vooral af van de gebruikte configuratie. De drie lichtmodi spelen een grote rol in het contrast, het is door het veranderen van het type licht dat het contrast het meest zal veranderen, zelfs als je het contrast lokaal kunt aanpassen in elke configuratie. Ik heb de beste resultaten verkregen met de 'dynamische' modus, waarbij de resultaten soms iets variëren afhankelijk van de beeldconfiguratie. Ik behaalde een aan/uit-contrast van ongeveer 1400:1 in de filmmodus en met de helderheid in de 'dynamische' modus, de andere modi bieden minder contrast (

Met een aan/uit contrast van 1400:1 liggen we al een stuk voor op LED projectoren in dezelfde prijsklasse, maar daar houdt het verhaal niet op. Ik heb al projectoren getest met een hoog aan/uit-contrast, maar met een contrastkloof. In dat geval gebruik ik ANSI-contrast om een betrouwbare meting te krijgen. Ik deed dit ook met deze projector en behaalde een ANSI contrast van meer dan 200:1, wat een van de hoogste scores is die ik heb behaald. Dynamisch contrast speelt waarschijnlijk een rol, want ik zag dat de helderheid van het scherm zich met een kleine vertraging aanpaste in mijn tests,

dus deze projector produceert beelden met een uitstekend contrast in deze prijsklasse waar de meeste LED-projectoren die ik heb getest een veel lager contrast hadden en dit is vooral merkbaar in donkere scènes. Als je een grijs scherm gebruikt om het contrast te accentueren, zul je er nog meer van genieten. Ik heb deze projector getest op een neutraal wit doek en op een ALR NothingProjector scherm, en hoewel het resultaat op beide schermen goed is, is de weergave op het ALR scherm veel beter. Ik heb een link naar de NothingProjector schermtest onderaan dit artikel gezet als je geïnteresseerd bent.

Bewegingscompensatie

youtube previewyoutube preview


Net als veel andere projectoren zendt deze projector zijn beelden uit op 60Hz en helaas is hij niet uitgerust met een bewegingscompensatiesysteem. Als gevolg hiervan worden beelden gescheurd wanneer het beeld snel beweegt, zoals je in deze video kunt zien door naar de witte rechthoek boven aan het scherm te kijken. De snelheid waarmee de rechthoek beweegt zorgt ervoor dat er een paar frames verloren gaan, wat resulteert in zichtbare scheuren.

Beeldgrootte en projectieafstand

De Optoma UHD38x projector heeft een projectieverhouding tussen 1,5 en 1,66. Voor elke meter afstand tot het scherm neemt de breedte van het scherm toe met 60 cm, waardoor je bijvoorbeeld een beeld krijgt van 180 cm op een afstand van 3 meter. Met de optische zoom van de projector kun je ongeveer 10% winnen en bij gebruik krijg je een breedte van 67 cm per meter afstand van het projectiescherm. Deze projector moet dus achter in een ruimte worden geplaatst en heeft meer diepte nodig dan de meeste LED projectoren, die een projectieverhouding van 1,2 hebben.

Audiokwaliteit

youtube previewyoutube preview


Deze projector is uitgerust met een interne luidspreker, maar de geluidskwaliteit kan eerlijk gezegd niet tippen aan die van projectoren zoals de XGIMI Horizon. Het geluid is gedempt en mist diepte, het is een beetje alsof het geluid in een blikje zit. Dit was volledig te verwachten, zoals bijna altijd het geval is met projectoren van dit type, dus je zult hem moeten koppelen met een soundbar of versterker om geluid van goede kwaliteit te krijgen.

Deze video wordt waarschijnlijk geblokkeerd vanwege copyright, maar je kunt hem rechtstreeks op YouTube bekijken.

Videospellen

youtube previewyoutube preview


Om games onder goede omstandigheden op een projector te kunnen spelen, moet de latentie zo laag mogelijk zijn. Deze projector heeft een gamingmodus die de latentie verlaagt tot minder dan 30 ms, zodat je elk spel kunt spelen, zelfs snelle FPS. Zoals gebruikelijk heb ik ShadowRunner gebruikt om de vloeiendheid van de projector met dit type spel te illustreren. Ik moet er wel even op wijzen dat je door het activeren van de gamingmodus alle andere instellingen die in gebruik zijn overruled om over te schakelen naar de gamingmodus. Het beeld zal kouder zijn dan met mijn kalibratie-instellingen, maar voor gaming is dit veel minder een probleem dan voor film.

Bugs

Nog niet beschikbaar / getest

ALR/CLR Projectiescherm

Ben je op zoek naar een goed CLR/ALR-scherm voor je projector? Ik heb misschien wat je nodig hebt:
ALR/CLR NothingProjector scherm

Test / beoordeling conclusie

Ik had de conclusie van deze test bijna kunnen schrijven zonder de projector te testen, omdat ik wist waartoe dit type projector in staat was en uiteindelijk waren er geen verrassingen tijdens de test. Ik wist dat het beeld goed zou zijn, ik wist dat het geluid gemiddeld zou zijn, ik wist dat de projector meer lawaai zou maken dan gemiddeld,... Je zou je bijna afvragen waarom ik hem getest heb!

Ik heb deze projector getest omdat hij aantrekkelijk geprijsd is voor wat hij te bieden heeft. Omdat ik veel adviesaanvragen krijg voor het kopen van een projector, wilde ik een projector met een goede lamp vinden in de buurt van € 1.000,-. De Optoma UHD38x biedt een veel betere beeldkwaliteit dan de meeste LED-projectoren in dezelfde prijsklasse. De enige dingen die je ervan zouden kunnen weerhouden om hem te kopen, zijn het werkingsgeluid, het stroomverbruik, de geluidskwaliteit en misschien de projectieverhouding.

De grote kracht van deze projector is zijn beeldkwaliteit. De kleurweergave in de 'referentie'-modus is vrij goed, maar je kunt deze nog verbeteren met een kalibratie zoals ik in dit artikel voorstel. De kleuren zijn nauwkeurig en natuurlijk en het beeld is helder. Het contrast is veel beter dan dat van de meeste LED projectoren in deze prijsklasse. De scherpte is perfect en blijft stabiel. Het gebruik van de DMD 0.65 chip tilt de kwaliteit naar een hoger niveau dan de DMD 0.47 chip die tegenwoordig in de meeste projectoren wordt gebruikt.

Er ontbreken natuurlijk een paar dingen om hem perfect te maken, en daar moet je je bewust van zijn voordat je hem koopt. De projectieverhouding betekent dat je hem vrij ver van het scherm moet plaatsen, en dat is maar goed ook want de projector maakt veel lawaai, dus je kunt hem het beste uit de buurt van je oren houden. Het geluid is duidelijk niet op het niveau van een XGIMI Horizon, dus je zult een soundbar of een externe oplossing (kabel, want deze projector is niet compatibel met wifi) moeten gebruiken. Hetzelfde geldt voor het besturingssysteem - dat is er niet, dus je zult ook voor een externe oplossing moeten kiezen. Als dit geen probleem voor je is, heb je hier een uitstekende projector

Sterktes

Kleurgetrouwheid

Contrast

Helderheid

Scherpte

Aanpassingsmogelijkheden

Zeer lage inputvertraging

Zeer heldere HDR

Zwaktes

Ventilatorlawaai

Stroomverbruik

Geen bewegingscompensatie

Archaïsche afstandsbediening

Geluidskwaliteit

Gamut beperkt tot REC709

Laurent Willen LAURENT WILLEN
Hoofd van mezelf op deze blog

Sinds 2006 deel ik mijn passies op mijn blog in mijn vrije tijd, dat geef ik de voorkeur aan het kijken naar onzin op tv of op sociale netwerken. Ik werk alleen, ik ben ongetwijfeld een van de laatste overlevenden van de wereld van blogs en persoonlijke sites.

Mijn specialiteit? Digitaal in al zijn vormen. De afgelopen 25 jaar heb ik voor multinationals gewerkt, waar ik digitale teams aanstuurde en een omzet genereerde van ruim € 500 miljoen per jaar. Ik heb expertise op het gebied van telecommunicatie, media, luchtvaart, reizen en toerisme.
Philips Screeneo U5 laserprojector: recensies
Philips introduceert UST 4k-laserprojectoren met deze Screeneo U5 via crowdfunding. Het ruikt naar een goede deal!
Philips Screeneo UL5 videoprojector: test / review
Philips is niet de bekendste speler in de wereld van videoprojectoren, maar ze innoveren wel met de Screeneo UL5...een draagbare triple UST-laser!
Formovie Theater: test / mening / kalibratie
Volledige Formovie Theater test en gelijkwaardige vergelijking met zijn meest directe concurrent
XGIMI Mogo 2 Pro test / volledige review
Ik had de eerste Mogo getest en was verbaasd over de capaciteit van deze kleine batterij projector, 2 jaar later is hier zijn opvolger. Zal het beter kunnen?
Viewsonic X2 4k projector: test / review
Op papier heeft de Viewsonic X2 4k projector alle kwaliteiten die je je maar kunt wensen: hij is helder, heeft een goed contrast en is geweldig om mee te gamen. Wat ontbreekt er aan?
XGIMI Halo+ test en beoordeling
De XGIMI Halo+ lijkt op een in tweeën geknipte XGIMI Horizon, maar gelukkig is de kwaliteit en functionaliteit niet in tweeën gesplitst.
Dangbei Atom : test/mening
Draagbare projectoren zijn een rage, maar succesverhalen zijn schaars. De Formovie S5 effende het pad voor succes en deze Dangbei Atom zou wel eens in zijn voetsporen kunnen treden.
JMGO N1 Ultra : test / review
JMGO slaat hard toe (in theorie) met zijn nieuwe N1 Ultra projector. Iets meer dan 1000€ voor een racebeest, het lijkt onwerkelijk.
Optoma UHD38x 4k projector: test / beoordeling
Contrast, licht, kleur... de Optoma UHD38x heeft alle kwaliteiten die nodig zijn om uw volgende videoprojector te worden. Ontdek zijn sterke en zwakke punten.
Thundeal TDA6 : test / recensie
De Thundeal TDA6 is een LCD-projector die ik kocht voor minder dan €200. Kan hij concurreren met de middenklasse DLP?
Xgimi Horizon: test / review (+ vs Horizon Pro)
Ik begon mijn avontuur in de wereld van projectoren met Xgimi met de H1, ik zal nu mijn 4e Xgimi projector testen met de Horizon (en de vergelijking met de Pro)
XGIMI Horizon Ultra : test / review
De XGIMI Horizon-serie bestaat al 2 jaar en de concurrentie heeft de tijd gehad om te reageren, maar deze nieuwe XGIMI Horizon Ultra zal de zaken rechtzetten.
NothingProjector ALR scherm Black Series : test / review
Vraag je je af of je iets hebt aan een ALR-scherm? Ik heb de NothingProjector Black Series getest met een reeks metingen om het nut aan te tonen.
Formovie S5: test / recensie
De Formovie S5 schudt de draagbare projectormarkt door elkaar met een laserbron, uitstekend geluid en belachelijk stroomverbruik.
Anker Nebula Cosmos Laser 4k: test / review
Ik vond de eerste Nebula projector die ik kocht erg goed, dus ik kon het niet laten om er nog een te testen met een 4k laser.
Wanbo T2R Max: test / beoordeling
Dit is de derde Wanbo projector die ik heb getest en het merk wordt met elk model beter en biedt steeds meer voor een lagere prijs.
Fengmi V10 (VX):  review/recensie en beoordeling
Ik werd verleid door deze Fengmi omdat hij op papier een unieke ervaring biedt in deze prijsklasse met 4k, prachtig geluid en een 240hz frequentie.
Optoma Cinemax D2 Smart: test / review
Een projector van dit merk had ik nog niet getest en voor deze eerste keer ga ik meteen naar de top van het assortiment kijken. Kan het concurreren met de Xiaomi Laser Cinema 2?
Wemax Nova laser 4k: test / review
Ik had nog niet de kans gehad om een ​​projector van het merk Wemax te testen, maar ik heb dit gat opgevuld met de Wemax Nova 4k
Xiaomi Mi Smart Compact Projector : test / review
Xiaomi verkoopt niet alleen telefoons, ze maken ook goede projectoren en deze Mi Smart Compact is waarschijnlijk een van de beste instap 1080p projectoren.
Blitzwolf BW-VP13 : test / review
Blitzwolf slaagt erin goedkope projectoren te produceren die in staat zijn tot goede beeldkwaliteit, maar je moet andere gebreken kunnen accepteren, zal deze VP13 het beter doen dan de vorige Blitzwolf die ik heb getest?
JMGO U2 4k laser : test / review
Ik heb al lang geen laserprojector meer getest en deze JMGO U2 heeft op papier alles in zich om alles te overtreffen wat ik tot nu toe getest heb... in theorie dan!
Wanbo T6 Max : test / review
Na de instapmodel Wanbo T6 Max te hebben getest, is het nu de beurt aan de Wanbo T6 Max die 1080p levert in een ultra draagbaar formaat.
Thundeal TD98 projector test & beoordeling
Dit is de eerste keer dat ik een projector test van dit merk dat al geruime tijd bestaat. Leuke ontdekking of complete flop?
Xiaomi Laser Cinema 2 : test / review
Ik test meestal entry of mid-range projectoren, maar deze keer brak ik mijn spaarvarken om de top van de top te testen met deze Xiaomi Laser Cinema 2
XGIMI Elfin: recensie
De XGIMI Elfin is een draagbare 1080p projector die in theorie alle kwaliteiten van een normale projector combineert, zal deze Elfin opnieuw een succes worden?
Xiaomi Mi Smart Projector 2 Pro: test / review
Xiaomi maakt allerlei producten en na de telefoons heeft Xiaomi ook een aantal goede projectors uitgebracht met dezelfde strategie om een goed product aan te bieden voor een prijs die lager ligt dan die van de concurrentie.
BenQ TH575 projector : test / beoordeling / prijs
Deze BenQ-projector is een 1080p-projector met een lamp die is ontworpen voor gamers en wordt verkocht voor een betaalbare prijs, het is ook de eerste BenQ-projector die ik heb getest.
Blitzwolf VT2 : test / review
De Blitzwolf VT 2 is een echte draagbare projector, hij is piepklein en werkt op een batterij, de ideale kandidaat om je films en series mee op vakantie te nemen.
Blitzwolf BW V2: test / beoordeling
Blitzwolf produceert instapprojectoren met een soms militair design, deze BW V2 lijkt een verandering in te zetten naar een hoger gamma.
Wanbo X1 : test / review
Ik test meestal projectoren uit het middensegment, maar ik maak soms een uitzondering voor het instapniveau als het product de moeite waard lijkt. Met de Wanbo X1 hoef je de bank niet te breken, maar is het beeld goed?
Blitzwolf BW VP9: test / review
Blitzwolf is een Chinees merk dat allerlei producten verkoopt, waaronder goedkope projectoren. Ik koos hun nieuwste model om te zien wat het waard is.
page index
Inhoudsopgave
prices
Prijs
notifications
Waarschuwingen
category
Categorie
comments
reacties


Vragen/Opmerkingen

Privacybeleid | Voorwaarden