Informatie wordt geladen, even geduld...loading
sluit dit venster
Viewsonic X2 4k projector: test / review

notificationsNotificaties aanzetten
UitlegActiveer meldingen om op de hoogte te worden gehouden wanneer er nieuwe artikelen en deals beschikbaar zijn. U kunt zich op elk moment afmelden. Deze functie werkt niet op iOS.
Op deze pagina:
Video test
Prijs Viewsonic X2 4k
Tijdslijn
Waarom deze projector?
Uitpakken
Besturingssysteem
Afwerking
Projectiekamer
Batterijduur
Stroomverbruik
Werkingsgeluid
Connectiviteit
Beeldkwaliteit
Kalibratie
Beeldgrootte en projectieafstand
Audiokwaliteit
Videospellen
Test / beoordeling conclusie
Projectoren Tests Reviews

Viewsonic X2 4k projector: test / review


Gepubliceerd op: 04-02-2024 / gewijzigd: 04-02-2024
De Viewsonic X2 4k projector werd uitgebracht in 2023 en ik wilde hem al een paar maanden testen, maar had nog niet eerder de kans gehad om dat te doen, voornamelijk door tijdgebrek. Ik dacht erover om hem in maart 2024 te kopen omdat ik voor die tijd nog andere producten te testen had, maar een van de projectoren die ik zou testen was te laat, dus nam ik de kans waar om deze Viewsonic X2 4k te kopen om hem eindelijk te kunnen testen. Ik was niet de snelste, er bestaan al andere tests, maar zoals gewoonlijk zal ik proberen je een meer gedetailleerde test te geven dan wat er al bestaat.

De Viewsonic is in veel winkels verkrijgbaar voor tussen de €1500 en €1700 (op het moment van schrijven)

Hier zijn een paar voorbeelden:

Fnac (1546€)

Amazon (1549€)

Boulanger (1590€)

Darty (1599€)

Als je nog andere winkels kunt bedenken, laat het me dan weten

Let op:

Niemand betaalt me om deze tests te doen en ik koop de producten vaak met mijn eigen geld (net als jij). Als je mijn werk leuk vindt, kun je me steunen door producten te kopen via mijn links. Het kost je niets, het verandert de prijs niet, maar voor mij maakt het een groot verschil. Hartelijk dank

Video testyoutube previewyoutube preview


Als je de video op deze pagina niet kunt bekijken, kun je hem rechtstreeks op YouTube bekijken: Viewsonic video test/review

Prijs Viewsonic X2 4k

Onderstaande lijst toont de prijzen voor het Viewsonic X2 4k van meer dan 50 sites over de hele wereld. Als je niet tevreden bent met een prijs, kun je je abonneren op een prijsalert, zodat je eerst op de hoogte wordt gebracht als de prijs daalt.

Bovenstaande links zijn affiliate links van bedrijven zoals Amazon, Gearbest, Aliexpress,... Als je mijn werk waardeert, zou ik het op prijs stellen dat je deze producten via deze links koopt.Het kost je absoluut niets, maar ik krijg een kleine commissie waarmee ik het materiaal dat ik test kan kopen. Dank u wel!

Tijdslijn

4 februari 2024 de Viewsonic X2 4k kopen op de website Fnac.be

Waarom deze projector?

Viewsonic bestaat al een tijdje, maar ik had nog nooit een projector van dit merk getest, dus ik moest het gat in mijn kennis opvullen. Afgezien van de nieuwsgierigheid om dit merk te testen, heeft deze projector een aantal zeer interessante functies en het is niet de Xbox-compatibiliteit die me het meest aanspreekt.

De Viewsonic X2 4k is een short-throw projector, en ik heb nog nooit een projector van dit type getest. Hij houdt het midden tussen ultrakorte projectoren zoals de Xiaomi Laser Cinema 2 en klassieke projectoren zoals de XGIMI Horizon Ultra. Ik heb verschillende mogelijke configuraties in de projectieruimte, ik heb twee schermen en ik denk dat ik met een korte brandpuntsafstand mijn schermen beter kan gebruiken. Helderheid en contrast zijn twee andere pluspunten die op papier de aankoop van deze projector zouden kunnen rechtvaardigen.

Het gaminggedeelte is de kers op de taart, want ik ben geen hardcore gamer, maar ik weet dat er potentieel is voor dit soort producten, dus ook daarover geef ik je mijn objectieve mening.

Uitpakken

De Viewsonic X2 4k wordt geleverd in een vrij eenvoudige doos met veel ruimte om de projector te beschermen. De doos bevat ook:

- een Europese stroomkabel

- een Amerikaanse stroomkabel

- een afstandsbediening

- 2 AAA batterijen

- een handleiding en een kleurengids

Besturingssysteem


Nog niet beschikbaar / getest

Afwerking

viewsonic x2 4k test avis review recensione opinione bewertung recensie 1


De Viewsonic X2 4K lijkt veel op een lampprojector, hij heeft hetzelfde formaat en formaat als een lampprojector en heeft een optische zoom met een scherpte-instelwiel. Wat hem echter onderscheidt, is de integratie van zijn optische compartiment met een halfronde bescherming aan de onderkant. Het is een nogal merkwaardig ontwerp, maar het is een typische configuratie voor short-throw projectoren. Aan de voorkant zitten twee groene strepen, ik denk dat deze kleur is gebruikt om de associatie met de Xbox te versterken, die dezelfde kleuren gebruikt (als ik het me goed herinner).

viewsonic x2 4k test avis review recensione opinione bewertung recensie 2


De bescherming zou de indruk kunnen wekken dat een deel van het beeld wordt geblokkeerd, maar dat is niet het geval. Ik denk zelfs dat het optische compartiment iets naar boven is gekanteld. Deze configuratie heeft ongetwijfeld te maken met de korte brandpuntsafstand die deze Viewsonic X2 4k gebruikt

viewsonic x2 4k test avis review recensione opinione bewertung recensie 5


Aan de zijkant zitten grote openingen die me opnieuw doen denken aan lampprojectoren, deze openingen zijn aanwezig om dezelfde redenen als lampprojectoren. Deze Viewsonic X2 4k zal misschien geen koffie zetten, maar hij zal met gemak de temperatuur van je kamer met een paar graden doen stijgen. Ik kom hier later in de review nog op terug, maar warmte betekent lawaaierige ventilatie.

viewsonic x2 4k test avis review recensione opinione bewertung recensie 10


Aan de onderkant van de projector vind je een kleine standaard aan de voorkant waarmee je de projector een beetje omhoog kunt zetten, maar deze standaard biedt geen flexibiliteit voor de projectiehoogte omdat hij open of dicht is. Een standaard met een verstelbare knop zou ongetwijfeld praktischer zijn geweest. Het is ook mogelijk om de Viewsonic X2 4k aan een plafondbeugel te bevestigen, met 3 sleuven voor dit doel. De vier voetjes van de projector zijn echter niet afneembaar of verstelbaar.

viewsonic x2 4k test avis review recensione opinione bewertung recensie 15


Om toegang te krijgen tot de zoom- en scherpte-instellingen moet een lade aan de bovenkant van de projector worden uitgeschoven. De zoom zit dus volledig ingekapseld in de projector, net als de scherpstelling. De zoom kan worden aangepast via een uitsteeksel op het optische compartiment, maar de scherpstelling niet. De positie van de optische eenheid in de behuizing is niet erg praktisch voor fijn scherpstellen, omdat je alleen bij het bovenste deel van het wiel kunt

viewsonic x2 4k test avis review recensione opinione bewertung recensie 16 1


De bedieningsknoppen van de projector bevinden zich aan de rechterkant van de lade, zodat je de projector handmatig kunt bedienen vanuit dit gebied, maar nogmaals, het feit dat deze knoppen in de behuizing zijn geplaatst is niet erg praktisch.

viewsonic x2 4k test avis review recensione opinione bewertung recensie 17


De afstandsbediening van de Viewsonic X2 4k is redelijk goed ontworpen, niet volgepropt met onnodige knoppen zoals bijvoorbeeld bij de Optoma UHD38x. De knoppen staan ver genoeg uit elkaar om ze niet te verwarren, dus het is makkelijker om ze te vinden in het donker, maar het is ook verlicht. De twee AAA-batterijen die nodig zijn voor de bediening worden meegeleverd in de doos.Projectiekamer

Mijn projectiekamer is rechthoekig, 4,6m bij 2,9m (hoogte 2,2m). Ik heb twee projectiewanden, een witte muur van 2,9 m breed met alleen witte verf met een mogelijke terugslag van 4 meter. Ik heb dan een 133 inch ALR scherm op een andere muur met een mogelijke setback van 2.8m. Ik gebruik hoofdzakelijk het ALR-scherm, behalve wanneer de opstelling of het type projector niet geschikt is voor deze situatie.

Batterijduur

Deze projector is niet uitgerust met een batterij.

Stroomverbruik

viewsonic x2 4k test avis review recensione opinione bewertung recensie 18


Lichtgevende projectoren zoals deze Viewsonic X2 4k zijn over het algemeen behoorlijk energieverslindend. De Optoma UHD38x die ik een maand geleden testte verbruikte bijna 300 watt, en ik was bang dat dat bij deze Viewsonic ook het geval zou zijn, maar gelukkig betekent het gebruik van LED's dat hij erg zuinig is. Ik heb een verbruik van 165 watt gemeten met de helderheid in de normale modus en met een instelling van 50, maar als je overschakelt naar de "eco"-modus daalt het verbruik naar ongeveer 100 watt. Uiteraard zal de helderheid aanzienlijk afnemen, maar als je de projector in een donkere kamer gebruikt, zal dit geen probleem zijn.

Werkingsgeluid

viewsonic x2 4k test avis review recensione opinione bewertung recensie 19


In de fabrieksconfiguratie is deze projector behoorlijk luidruchtig, te luidruchtig zelfs. Ik heb 50dB gemeten aan de achterkant van de projector en op een afstand van een meter meet ik meer dan 40dB. Gelukkig is het mogelijk om dit geluid te verminderen, maar dan moet je kiezen tussen het doneren van een nier of het amputeren van een arm

Je kunt de stille modus activeren, waardoor het geluidsniveau met ongeveer 5 dB wordt verminderd, maar als je deze modus gebruikt, kun je de maximale 4k-resolutie niet gebruiken. Dit lijkt misschien vreemd, maar er is een reden voor dit probleem. De Viewsonic X2 4k is geen echte 4k projector omdat het een DMD 0.65 chip gebruikt zoals bijvoorbeeld de BenQ TH575, wat een 1080p chip is die 4k resolutie kan bereiken door interpolatie. Het is precies deze interpolatie die de extra ruis genereert.

De andere optie is om de projector in de 'eco' modus te zetten, waarbij de ruis sterk afneemt (+/- 10 dB) en de nabijheid van de projector acceptabeler wordt, maar dit gaat ten koste van de helderheid.

Dus ik laat het aan jou over om te beslissen wat je op wilt offeren als de ruis je stoort. Ik kom later in deze test terug op de helderheid, wat je zou moeten helpen om de juiste keuze te maken voor jouw situatie

Connectiviteit

viewsonic x2 4k test avis review recensione opinione bewertung recensie 20


De Viewsonic X2 4k is uitgerust met een vrij uitgebreide reeks aansluitingen, waaronder een audio-uitgang, een RS232-poort, een USB-poort voor onderhoud, 2 HDMI 2.2-poorten, waarvan er een is geoptimaliseerd voor Xbox, een USB C-poort en een USB A-poort

De USB C-poort kan worden gebruikt om een HDMI-stick van stroom te voorzien, ik gebruikte een Google Chromecast TV-stick die door deze poort werd gevoed en alles werkte prima.

Via de USB A-poort kun je bijvoorbeeld een USB-geheugenstick of USB-harde schijf gebruiken. Je kunt je lokale bestanden lezen via de bestandsbeheerder in het besturingssysteem.

Beeld instellingen
Nog niet beschikbaar / getest

Beeldkwaliteit

youtube previewyoutube preview


Het Viewsonic X2 4K beeld na kalibratie is een van de beste die ik heb gehad in deze prijsklasse. In tegenstelling tot veel andere projectoren zijn de kleuren nauwkeurig en niet te verzadigd (hoewel mijn Samsung de neiging heeft om een beetje verzadiging toe te voegen). Het beeld is niet te warm en niet te koud, met een witte temperatuur van 6540K en een bijna perfect wit. Ik heb nog niet de perfecte instelling gevonden om precies het beeld van een projector te reproduceren, maar wat je hier ziet komt heel dicht in de buurt, je moet er alleen rekening mee houden dat het beeld in het echt nog beter is.

youtube previewyoutube preview


Voor de Top Gun trailer is het een beetje hetzelfde. De kleurbehandeling van deze trailer is een beetje ongebruikelijk, met af en toe gele tinten die het minder natuurlijk doen lijken, maar dat is hoe de film is geproduceerd. Als ik de video op mijn PC vergelijk met deze video, vind ik dezelfde tonen. Zonder kalibratie is het beeld overdreven koud.

youtube previewyoutube preview


Kan deze projector donkere films aan? Ja, zonder problemen. Het contrast na kalibratie ligt in de orde van 1500:1, waardoor je in donkere scènes goed kunt onderscheiden wat er gebeurt. Naast het goede contrast was ook de kleur weer bijzonder natuurgetrouw, zelfs het rood in de inleidende sequentie bleef rood waar het normaal oranje wordt.

Deze projector heeft dus een enorm potentieel op het gebied van beeldkwaliteit. UST laserprojectoren kunnen beter, maar kosten ook veel meer.

Colorimetrie

Toen ik de Viewsonic X2 4k projector voor het eerst opstartte, was ik verrast door twee dingen. Ten eerste was de scherpte van het beeld erg goed (na het aanpassen van het duimwiel) en de kleuren waren extreem koud. Gelukkig kun je de kleurtemperatuur eenvoudig wijzigen door op de instellingenknop (een tandwiel dat een beetje op een ster lijkt) op de afstandsbediening te klikken. Op het tabblad beeld heb je een optie voor de kleurtemperatuur, die normaal gesproken standaard op 9300k staat. Als je deze temperatuur wijzigt naar 6500K, zullen de kleuren al nauwkeuriger zijn, maar dat is niet genoeg om een goed beeld te krijgen.
Ik heb de kleurgetrouwheid gemeten voor alle basisconfiguraties, maar ik was tevreden om de test te doen met een witte temperatuur van 6500k omdat het geen zin heeft om een andere configuratie te gebruiken en ik was ook tevreden om de standaardmodus en de 'eco'-modus voor helderheid te gebruiken. Dit vermindert het aantal uit te voeren tests, maar heeft geen invloed op het eindresultaat, aangezien deze configuraties niets bijdragen aan de kleurechtheid.

Helderste / Helderheid 50 / Wittemperatuur 9300k

dE kleur = 17.77

dE wit = 23.5

Wittemperatuur = 7496k

dE grijs = 15.34

Gamma = 2.21

Contrast 1862:1

Deze configuratie produceert een verschrikkelijk beeld. Dit is de helderste modus, maar het beeld krijgt een groene tint die het onbruikbaar maakt.

TV / Helderheid 50 / Temperatuur 6500k

dE kleur = 9.09

dE wit = 5.9

Wit temperatuur = 7358

dE grijs = 6.09

Gamma = 2.17

Contrast = 1780:1

De situatie verbetert aanzienlijk in de TV-modus met een zeer goed contrast, maar de kleurechtheid is nog steeds niet goed genoeg

Film / Helderheid 50 / Temperatuur 6500k

dE kleur = 7

dE wit = 5.8

Wit temperatuur = 7333

dE grijs = 6.12

Gamma = 2.17

Contrast = 1773:1

Dit is de beste modus als je je projector niet wilt kalibreren maar je zou er verkeerd aan doen om het hierbij te laten want deze Viewsonic is tot veel beter in staat

Na kalibratie krijg ik de volgende waarden:

dE kleur = 2.2

dE wit = 1.2

Wit temperatuur = 6555

dE grijs = 1.08

Gamma = 2.12

Contrast = 1323:1

Dit resultaat is gewoon uitstekend en qua kleur is het het beste dat ik tot nu toe heb gehad

Hier is het resultaat kleur voor kleur:

viewsonic x2 4k calibration colors


Het oog neemt geen verschil meer waar boven een dE van 3, dus ik heb niet geprobeerd het nog beter te doen, want dat heeft geen zin.

Dan voor de grijstinten:

viewsonic x2 4k calibration grey scale


Hier geldt hetzelfde, de grijstinten zijn perfect. Het contrast is gedaald, maar dat is vaak het geval met kalibratie, dus ik ga nog wat spelen met de helderheid om te zien of het beter kan, maar met contrast op dit niveau overtreft deze Viewsonic X2 4k veruit de meeste LED projectoren in deze prijscategorie. Hij doet het met name beter dan de XGIMI Horizon Ultra, die een contrast van rond de 800:1 heeft, en hij doet het ook beter op het gebied van kleur.

En hier is de CIE grafiek:

viewsonic x2 4k calibration


De kleurruimte is duidelijk beperkt tot REC 709, maar hier doet de XGIMI Horizon Ultra het beter.

Kalibratieyoutube previewyoutube preview

Ik ga mijn kalibratiegegevens delen op een neutrale configuratie, vervolgens op een wit scherm en een grijs scherm, zodat je een basis hebt die is aangepast aan jouw situatie. Kalibratie is specifiek voor elke projector en omgeving, wat betekent dat je met mijn configuratie misschien niet hetzelfde resultaat krijgt, maar je zou er niet ver vanaf moeten zitten.

Het kalibreren van een projector is een tijdrovende bezigheid, ik bied je mijn kalibratiegegevens gratis aan, ik hoop dat het je zal motiveren om deze projector te kopen via mijn links. Een professionele kalibratie is ongetwijfeld beter, maar kost je enkele honderden euro's.

NEUTRALE CONFIGURATIE

Wittemperatuur: 6500k

Rood: 60

Groen: 45

Blauw: 37

Dit zal het wit reduceren tot zuiver wit, maar dan moet je elke kleur afzonderlijk bewerken. Ik zie dat andere sites kalibratiegegevens publiceren, maar die zijn alleen gebaseerd op kleuren. Dat is maar de helft van het verhaal, want je hebt ook instellingen nodig voor wit en grijs

Kleur instellingen:

Rood (-5,99,135)

Groen (48,142,80)

Blauw (-30,101,75)

Cyaan (-25,110,93)

Magenta (42,84,106)

Geel (-35,88,105)

Dit brengt de kleur dE op ongeveer 2

Contrast en grijs instellingen:

Helderheid op "eco" mode en op 47. Contrast ingesteld op 4.

Hier krijg ik een contrast van iets meer dan 1300:1 (in FOFO) en een ANSI contrast van 250:1, wat zeer goede waarden zijn voor dit type projector.

GREY SCREEN SETUP

De neutrale instellingen kunnen ook worden gebruikt op een grijs scherm, zodat je een dE krijgt van iets meer dan 3, maar je kunt beter met de volgende instellingen om een dE te krijgen die dicht bij 2 ligt

Wittemperatuur: 6500k

Rood: 58

Groen: 47

Blauw: 30

Kleurinstellingen:

Rood (10.98.135)

Groen (48.144.82)

Blauw (-28.102.50)

Cyaan (-30.115.108)

Magenta (44.84.108)

Geel (-40.88,105)

WITTE SCHERM CONFIGURATIE

Ook hier kun je de basisgegevens hergebruiken en een dE van rond de 3 bereiken, maar met een paar wijzigingen kun je ook een dE van rond de 2 bereiken.[Wit temperatuur: 6500k

Rood: 65

Groen: 43

Blauw: 31

Rood (15,99,155)

Groen (48,144,83)

Blauw (-28,102,65)

Cyaan (-30,115,80)

Magenta (44,84,108)

Geel (-40,88,105)

Herinnering:
een professionele kalibratie kan ongetwijfeld beter maar kost enkele honderden euro's. Dit werk neemt veel van mijn tijd in beslag, dus ik zou je dankbaar zijn als je je producten via mijn links zou kopen

Helderheid

De Viewsonic X2 4k heeft een theoretische helderheid van 2900 lumen, maar zoals vaak het geval is, is dit helderheidsniveau in werkelijkheid lager of niet bruikbaar. Deze projector heeft een variabele helderheidsinstelling waarmee je mogelijk dichter bij 2900 lumen kunt komen, maar ten koste van een grote verslechtering van de beeldkwaliteit. Je moet dus altijd voorzichtig zijn met de specificaties van fabrikanten, want zelfs als een projector technisch gezien ongetwijfeld in staat is om dit helderheidsniveau te produceren, wil dat nog niet zeggen dat je er ook echt van kunt genieten

Ik heb de helderheid van de verschillende beschikbare modi gemeten door eerst te spelen met de basisconfiguraties (bijv.: helderste, tv, film,...) en daarna te spelen met de afzonderlijke helderheidsinstellingen.

In de helderste modus zit ik ruim boven de 2000 lumen, maar de beeldkwaliteit is verschrikkelijk en totaal onbruikbaar. Als ik de game-, film-, tv- of gebruikersinstellingen gebruik, krijg ik een lagere helderheid maar een betere beeldkwaliteit

Helderheid / 50%: 2147 lumen

Game / 50%: 1384 lumen

Film / 50%: 1358 lumen

Gebruiker / 50%: 1538 lumen

Het is ook mogelijk om de eco-modus te gebruiken, wat het geluidsniveau drastisch zal verminderen; het stroomverbruik zal rond de 100 watt liggen, maar de projector zal uiteraard veel minder helder zijn. Het type licht dat je kiest, hangt af van de ruimte waarin je projecteert. Als het helemaal donker is, kun je zonder problemen de eco-modus gebruiken, anders moet je kiezen voor een instelling van rond de 50%.

Tijdens het meten van het licht heb ik ook het zwartniveau gemeten, dat essentieel is voor het creëren van diepte in het beeld. Ik heb een zwartniveau van minder dan 1 lux gemeten in de meeste configuraties, dus het zwart is echt donker en geeft een zeer goed contrastniveau.

viewsonic x2 4k brightness


De helderheid is redelijk gelijkmatig, hoewel ik een verlies van helderheid aan de randen heb gemeten, dus je zou er niets van moeten merken als je een film of serie bekijkt.

Scherpte

viewsonic x2 4k sharpness 1


De scherpte van deze projector moet handmatig worden aangepast met het duimwieltje op de lensunit, de projector past de scherpte niet zelf aan en ik vind de positie van het duimwieltje in de projector onhandig (vooral als de projector eenmaal op zijn plaats zit). Gelukkig hoef je de scherpte niet te veranderen als de projector blijft zitten waar hij zit. De scherpte is uitstekend over het hele beeld, lijnen gescheiden door 1 pixel zijn perfect leesbaar en er is geen chromatische aberratie. In tegenstelling tot veel projectoren waarbij de scherpte automatisch is, is de scherpte hier niet geforceerd of overdrevenContrast

Contrast is de grootste zwakte van een hele generatie LED projectoren die gebruik maken van een DMD 0.47 chip. De Viewsonic X2 4k maakt deel uit van een nieuwe generatie projectoren met een DMD 0.65 chip die beelden van betere kwaliteit en vooral met een beter contrast kunnen produceren. Ik heb een contrastratio gemeten tussen 1300:1 en 1800:1 met alle fabrieksinstellingen. Na kalibratie kreeg ik een contrast van 1538:1 (zie mijn parameters in de kalibratiesectie). Dit contrast is veel beter dan wat je kunt krijgen met een XGIMI Horizon Ultra en de overgrote meerderheid van LED projectoren met een DMD van 0.47

Met zijn prijspositionering rond de €1.600 (op het moment van schrijven) is deze projector een contrastkampioen in deze prijsklasse.

Bewegingscompensatie

Nog niet beschikbaar / getest

Beeldgrootte en projectieafstand

De Viewsonic X2 4k is uitgerust met een optische zoom die de projectieverhouding kan variëren tussen 0,69 en 0,83. Als je een projectieverhouding van 0,69 gebruikt, krijg je een beeld dat 1,45 meter breed is voor elke meter afstand van de muur. Als je een projectieverhouding van 0,69 gebruikt, krijg je een beeld van 1,45 meter breed voor elke meter afstand van de muur. Als je 0,83 gebruikt, krijg je een beeld van 1,2 m breed voor elke meter tussen de projector en het projectiescherm.

Afstand speelt een grote rol bij helderheid, maar omdat deze projector helder is en een korte brandpuntsafstand gebruikt, zal afstand minder een probleem zijn voor licht. Het is echter waarschijnlijker dat het een probleem is voor je scherm. Mijn projectiekamer is ingesteld op het gebruik van een projector op afstand of een ultrakorte projector. Ik had nog nooit een short-throw projector getest, dus ik moest een paar aanpassingen doen om hem te kunnen gebruiken en te voorkomen dat ik met een te groot beeld zou komen te zitten.

Hier is een grafiek die een indicatie geeft van de afstand die in acht moet worden genomen voor het licht met een projectieverhouding van 0.69:

viewsonic x2 4k throw ratio 1


In een donkere kamer kun je de projector tot op 2,7 m afstand plaatsen en krijg je een beeld van 3,92 m breed, dus het is een vrij groot beeld

Met de verhouding op 0,83 krijg je een beeld van 3,24 meter breed op dezelfde afstand

viewsonic x2 4k throw ratio 2


Audiokwaliteit

youtube previewyoutube preview


Ik heb een paar willekeurige nummers van Spotify genomen om de kwaliteit van het geluid van deze projector te illustreren. Vanaf de eerste seconden merk je dat de geluidskwaliteit erg goed is. De Viewsonic slaagt erin om een breed scala aan frequenties te dekken, dus hij is thuis in zowel hoge als lage frequenties. De luidsprekers zijn gemaakt door Harman Kardon, net als bij de XGIMI, en dat is te horen.

Videospellen

youtube previewyoutube preview


De Viewsonic X2 4k is een projector ontworpen voor gamers, en is de eerste projector die gecertificeerd is voor Xbox consoles. Wat betekent dit? Het betekent dat de projector in staat moet zijn om een Xbox te herkennen wanneer deze wordt aangesloten op de HDMI-poort om de weergavefrequentie aan te passen. In theorie is dat allemaal prima, maar in de praktijk heb je een Xbox van de laatste generatie (X) nodig om te kunnen profiteren van een hogere frequentie. Oudere generaties gebruiken een frequentie van 60Hz, net als de meeste projectoren van dit type, dus hier is niets nieuws aan

Aanpassing aan de hogere frequentie van de Xbox Series X vergroot de speelbaarheid van snelle games met vloeiendere bewegingen op het scherm. Als je nog nooit op 120Hz of hoger hebt gespeeld, denk je waarschijnlijk dat het niet veel verschil zal maken, maar denk opnieuw. Het verschil is echt, maar pas als je een game hebt gezien die op 120 of 240Hz draait, zul je beseffen dat 60Hz niet het beste is.

Naast frequentiecompatibiliteit heeft deze projector een gamingmodus die de latentie tot zo'n laag niveau verlaagt dat deze onmerkbaar is, zodat je probleemloos snelle FPS-achtige games kunt spelen zonder last te hebben van enige vertraging tussen de controller en het beeld

Ik heb geen Xbox van de laatste generatie, dus ik heb geen frequentie hoger dan 60Hz kunnen testen, maar ik voelde wel de afwezigheid van lag tijdens het spelen van Shadowrunner. Ik zou alleen een preciezere controller moeten aanschaffen, want de mijne heeft de neiging om te snelle bewegingen te maken die niet precies genoeg zijn.

Als je de gamingmodus gebruikt, zal de projector alle beeldcorrecties die je hebt gemaakt ongedaan maken, dus je moet hem in de juiste projectie zetten als je onder goede omstandigheden wilt spelen.

Bugs

Nog niet beschikbaar / getest

ALR/CLR Projectiescherm

Ben je op zoek naar een goed CLR/ALR-scherm voor je projector? Ik heb misschien wat je nodig hebt:
ALR/CLR NothingProjector scherm

Test / beoordeling conclusie

Ik wilde deze projector al een paar maanden testen, maar het lukte me nooit om de tijd te vinden om hem te kopen en te testen. Nu ik hem getest heb, denk ik dat ik er een hogere prioriteit aan had moeten geven, want deze projector is echt uitstekend... op voorwaarde dat je hem kunt temmen! Gelukkig ga ik je helpen om het beest te temmen, zodat je er het maximale uit kunt halen.

De Viewsonic X2 4k is een gamer projector die geoptimaliseerd is om op de XBOX te werken, maar gelukkig heeft hij nog veel meer argumenten in zijn voordeel, ik vind het zelfs zonde om hem te beperken tot een heel specifiek publiek. Out of the box was ik niet echt onder de indruk van de kleurechtheid; het beeld was overdreven koud. Een paar aanpassingen zijn genoeg om de kleurtemperatuur naar een acceptabel niveau te brengen, maar het is mogelijk om veel verder te gaan om een absoluut prachtig beeld te krijgen. Ik heb meer tijd dan normaal besteed aan het vinden van de juiste instellingen voor deze projector, want zonder die instellingen zul je waarschijnlijk teleurgesteld worden. Ik vind het zelfs gek dat Viewsonic een projector van meer dan €1.500 kan verkopen met zo'n slechte basisconfiguratie

Na kalibratie kreeg ik een delta E van ongeveer 2 voor kleuren (vergeleken met 9 uit de doos), een delta E van bijna 1 (vergeleken met 6 uit de doos) en een contrast van iets meer dan 1.500:1. Met deze resultaten laat de Viewsonic de meeste LED projectoren in deze prijsklasse achter zich en is het simpelweg de beste projector die ik heb getest.

De kwaliteiten van deze projector zijn niet beperkt tot kleurechtheid of contrast. De beeldscherpte is uitstekend, hij is zeer helder, hij heeft een uitstekende input lag voor games, hij is niet energieverslindend en produceert geweldig geluid dankzij de Harman Kardon luidsprekers. Ik kan nog wel even doorgaan over hoe geweldig hij is, maar er zijn een paar dingen waar je je bewust van moet zijn voordat je hem koopt

De Viewsonic X2 4k maakt lawaai, dat kun je onmogelijk negeren. Er zijn twee dingen die deze projector lawaaieriger maken dan gemiddeld. Het eerste is de noodzaak om de behuizing te koelen. Hoe hoger de helderheid, hoe meer lawaai de projector maakt om de warmte af te voeren. De oplossing hiervoor is vrij eenvoudig. Als je de projector in het donker gebruikt, kun je overschakelen naar de eco-modus en dan daalt het geluidsniveau aanzienlijk. De andere reden waarom deze projector lawaaierig is, is de extrapolatie. Viewsonic gebruikt het woord '4k' in de naam van deze projector, maar dit is geen echte 4k projector. Hij gebruikt eigenlijk een DMD 0.65 chip in 1080p, 4k wordt verkregen door interpolatie en het is precies deze interpolatie die ruis genereert. Je kunt interpolatie uitschakelen om ruis te verminderen, maar in dat geval zal je resolutie beperkt blijven tot 1080p

Ruis is dus de belangrijkste tekortkoming, maar deze kan worden gecorrigeerd of verzwakt, afhankelijk van de instellingen. Er is echter nog een fout die niet kan worden gecorrigeerd, en dat is het gebrek aan bewegingscompensatie (MEMC). Dit betekent dat het beeld de neiging heeft om te schokken als je snel scrollt, en ik heb geen optie gevonden om dit probleem te beperken.

Ik had deze projector bijna als mijn hoofdprojector gehouden vanwege de vele kwaliteiten. Ik heb hem niet gehouden omdat de configuratie van mijn projectieruimte niet optimaal is voor het gebruik van een korte brandpuntsafstand en de plaatsing van de projector problematisch was. Dit is misschien niet het geval voor jou, maar lees zeker mijn paragraaf over de plaatsing van projectoren om er zeker van te zijn dat je de juiste keuze maakt

Sterktes

Kleurgetrouwheid (na kalibratie)

Contrast

Helderheid

Ingangsvertraging

Scherpte

Geluidskwaliteit

Hoge frequentie voor XBOX Series X

Matig energieverbruik

Eenvoudig en efficiënt besturingssysteem

Aanpasbare instellingen

Groot beeldformaat met weinig terugslag

Zwaktes

Colorimetrie uit de doos

Bedrijfsruis

Geen bewegingscompensatie

Bedrijfseigen besturingssysteem

Zoomtoegang

Laurent Willen LAURENT WILLEN
Hoofd van mezelf op deze blog

Sinds 2006 deel ik mijn passies op mijn blog in mijn vrije tijd, dat geef ik de voorkeur aan het kijken naar onzin op tv of op sociale netwerken. Ik werk alleen, ik ben ongetwijfeld een van de laatste overlevenden van de wereld van blogs en persoonlijke sites.

Mijn specialiteit? Digitaal in al zijn vormen. De afgelopen 25 jaar heb ik voor multinationals gewerkt, waar ik digitale teams aanstuurde en een omzet genereerde van ruim € 500 miljoen per jaar. Ik heb expertise op het gebied van telecommunicatie, media, luchtvaart, reizen en toerisme.
Philips Screeneo U5 laserprojector: recensies
Philips introduceert UST 4k-laserprojectoren met deze Screeneo U5 via crowdfunding. Het ruikt naar een goede deal!
Philips Screeneo UL5 videoprojector: test / review
Philips is niet de bekendste speler in de wereld van videoprojectoren, maar ze innoveren wel met de Screeneo UL5...een draagbare triple UST-laser!
Formovie Theater: test / mening / kalibratie
Volledige Formovie Theater test en gelijkwaardige vergelijking met zijn meest directe concurrent
XGIMI Mogo 2 Pro test / volledige review
Ik had de eerste Mogo getest en was verbaasd over de capaciteit van deze kleine batterij projector, 2 jaar later is hier zijn opvolger. Zal het beter kunnen?
Viewsonic X2 4k projector: test / review
Op papier heeft de Viewsonic X2 4k projector alle kwaliteiten die je je maar kunt wensen: hij is helder, heeft een goed contrast en is geweldig om mee te gamen. Wat ontbreekt er aan?
XGIMI Halo+ test en beoordeling
De XGIMI Halo+ lijkt op een in tweeën geknipte XGIMI Horizon, maar gelukkig is de kwaliteit en functionaliteit niet in tweeën gesplitst.
Dangbei Atom : test/mening
Draagbare projectoren zijn een rage, maar succesverhalen zijn schaars. De Formovie S5 effende het pad voor succes en deze Dangbei Atom zou wel eens in zijn voetsporen kunnen treden.
JMGO N1 Ultra : test / review
JMGO slaat hard toe (in theorie) met zijn nieuwe N1 Ultra projector. Iets meer dan 1000€ voor een racebeest, het lijkt onwerkelijk.
Optoma UHD38x 4k projector: test / beoordeling
Contrast, licht, kleur... de Optoma UHD38x heeft alle kwaliteiten die nodig zijn om uw volgende videoprojector te worden. Ontdek zijn sterke en zwakke punten.
Thundeal TDA6 : test / recensie
De Thundeal TDA6 is een LCD-projector die ik kocht voor minder dan €200. Kan hij concurreren met de middenklasse DLP?
Xgimi Horizon: test / review (+ vs Horizon Pro)
Ik begon mijn avontuur in de wereld van projectoren met Xgimi met de H1, ik zal nu mijn 4e Xgimi projector testen met de Horizon (en de vergelijking met de Pro)
XGIMI Horizon Ultra : test / review
De XGIMI Horizon-serie bestaat al 2 jaar en de concurrentie heeft de tijd gehad om te reageren, maar deze nieuwe XGIMI Horizon Ultra zal de zaken rechtzetten.
NothingProjector ALR scherm Black Series : test / review
Vraag je je af of je iets hebt aan een ALR-scherm? Ik heb de NothingProjector Black Series getest met een reeks metingen om het nut aan te tonen.
Formovie S5: test / recensie
De Formovie S5 schudt de draagbare projectormarkt door elkaar met een laserbron, uitstekend geluid en belachelijk stroomverbruik.
Anker Nebula Cosmos Laser 4k: test / review
Ik vond de eerste Nebula projector die ik kocht erg goed, dus ik kon het niet laten om er nog een te testen met een 4k laser.
Wanbo T2R Max: test / beoordeling
Dit is de derde Wanbo projector die ik heb getest en het merk wordt met elk model beter en biedt steeds meer voor een lagere prijs.
Fengmi V10 (VX):  review/recensie en beoordeling
Ik werd verleid door deze Fengmi omdat hij op papier een unieke ervaring biedt in deze prijsklasse met 4k, prachtig geluid en een 240hz frequentie.
Optoma Cinemax D2 Smart: test / review
Een projector van dit merk had ik nog niet getest en voor deze eerste keer ga ik meteen naar de top van het assortiment kijken. Kan het concurreren met de Xiaomi Laser Cinema 2?
Wemax Nova laser 4k: test / review
Ik had nog niet de kans gehad om een ​​projector van het merk Wemax te testen, maar ik heb dit gat opgevuld met de Wemax Nova 4k
Xiaomi Mi Smart Compact Projector : test / review
Xiaomi verkoopt niet alleen telefoons, ze maken ook goede projectoren en deze Mi Smart Compact is waarschijnlijk een van de beste instap 1080p projectoren.
Blitzwolf BW-VP13 : test / review
Blitzwolf slaagt erin goedkope projectoren te produceren die in staat zijn tot goede beeldkwaliteit, maar je moet andere gebreken kunnen accepteren, zal deze VP13 het beter doen dan de vorige Blitzwolf die ik heb getest?
JMGO U2 4k laser : test / review
Ik heb al lang geen laserprojector meer getest en deze JMGO U2 heeft op papier alles in zich om alles te overtreffen wat ik tot nu toe getest heb... in theorie dan!
Wanbo T6 Max : test / review
Na de instapmodel Wanbo T6 Max te hebben getest, is het nu de beurt aan de Wanbo T6 Max die 1080p levert in een ultra draagbaar formaat.
Thundeal TD98 projector test & beoordeling
Dit is de eerste keer dat ik een projector test van dit merk dat al geruime tijd bestaat. Leuke ontdekking of complete flop?
Xiaomi Laser Cinema 2 : test / review
Ik test meestal entry of mid-range projectoren, maar deze keer brak ik mijn spaarvarken om de top van de top te testen met deze Xiaomi Laser Cinema 2
XGIMI Elfin: recensie
De XGIMI Elfin is een draagbare 1080p projector die in theorie alle kwaliteiten van een normale projector combineert, zal deze Elfin opnieuw een succes worden?
Xiaomi Mi Smart Projector 2 Pro: test / review
Xiaomi maakt allerlei producten en na de telefoons heeft Xiaomi ook een aantal goede projectors uitgebracht met dezelfde strategie om een goed product aan te bieden voor een prijs die lager ligt dan die van de concurrentie.
BenQ TH575 projector : test / beoordeling / prijs
Deze BenQ-projector is een 1080p-projector met een lamp die is ontworpen voor gamers en wordt verkocht voor een betaalbare prijs, het is ook de eerste BenQ-projector die ik heb getest.
Blitzwolf VT2 : test / review
De Blitzwolf VT 2 is een echte draagbare projector, hij is piepklein en werkt op een batterij, de ideale kandidaat om je films en series mee op vakantie te nemen.
Blitzwolf BW V2: test / beoordeling
Blitzwolf produceert instapprojectoren met een soms militair design, deze BW V2 lijkt een verandering in te zetten naar een hoger gamma.
Wanbo X1 : test / review
Ik test meestal projectoren uit het middensegment, maar ik maak soms een uitzondering voor het instapniveau als het product de moeite waard lijkt. Met de Wanbo X1 hoef je de bank niet te breken, maar is het beeld goed?
Blitzwolf BW VP9: test / review
Blitzwolf is een Chinees merk dat allerlei producten verkoopt, waaronder goedkope projectoren. Ik koos hun nieuwste model om te zien wat het waard is.
page index
Inhoudsopgave
prices
Prijs
notifications
Waarschuwingen
category
Categorie
comments
reacties


Vragen/Opmerkingen

Privacybeleid | Voorwaarden