Informatie wordt geladen, even geduld...loading
sluit dit venster
Dangbei Atom laser projector : test / mening

notificationsNotificaties aanzetten
UitlegActiveer meldingen om op de hoogte te worden gehouden wanneer er nieuwe artikelen en deals beschikbaar zijn. U kunt zich op elk moment afmelden. Deze functie werkt niet op iOS.
Op deze pagina:
Speciale aanbieding -12% korting
Prijs Dangbei Atom
Tijdslijn
Waarom deze projector?
Uitpakken
Besturingssysteem
Afwerking
Projectiekamer
Batterijduur
Stroomverbruik
Werkingsgeluid
Connectiviteit
Beeldkwaliteit
Beeldgrootte en projectieafstand
Audiokwaliteit
Videospellen
Test / beoordeling conclusie
Projectoren Tests Reviews

Dangbei Atom laser projector : test / mening


Gepubliceerd op: 17-01-2024 / gewijzigd: 17-01-2024
Dangbei is een Chinees projectormerk dat iets meer dan een jaar geleden op de Europese markt verscheen. In tegenstelling tot veel andere Chinese merken heeft Dangbei ervoor gekozen om aan de bovenkant van de markt te beginnen, met kwaliteitsprojectoren die meer dan €1.000 kosten. Dit merk heeft duidelijk ambities om de markt buiten China te veroveren, want vanaf de allereerste modellen zijn de projectoren aangepast voor de internationale markt met een internationale versie van Android.

Na een paar interessante referenties is Dangbei de marktintrede komen kietelen met een draagbare projector boordevol vitaminen die zich positioneert als directe concurrent van de Formovie S5 die ik een paar maanden geleden heb getest. De Dangbei heeft redelijk vergelijkbare technische specificaties, maar het eerste grote verschil zit in het besturingssysteem. De Formovie is een Chinese projector, ontworpen voor de Chinese markt, dus hij is logischerwijs in het Chinees. De Dangbei draait op Android en gaat zelfs nog een stap verder door native compatibiliteit met Netflix aan te bieden

Dus deze nieuwe Dangbei Atom is op papier erg interessant, laten we eens kijken of het uitkomt met mijn test!

Speciale aanbieding -12% kortingIk heb een -12% korting bij Nothingprojector en naast de interessante prijs:

- een gratis schommelvoet

- 2 jaar garantie

- snelle levering in Europa en de VS

- laagste prijsgarantie (als je na je aankoop goedkoper uit bent, betalen ze je het verschil)

Om de promo te activeren, klik je op de volgende link:

Activeer de promo (de promo code wordt automatisch toegevoegd aan je winkelmandje)

Om vervolgens de projector te kopen:

Dangbei Atom / NothingProjector

Opmerking: ik word niet betaald om deze test te doen. Als mijn werk je bevalt, vergeet dan niet om producten te kopen via mijn links, zodat ik producten kan blijven testen.

Website waar ik de Dangbei Atom gekocht/ontvangen heb: https://nothingproje...

Prijs Dangbei Atom

Onderstaande lijst toont de prijzen voor het Dangbei Atom van meer dan 50 sites over de hele wereld. Als je niet tevreden bent met een prijs, kun je je abonneren op een prijsalert, zodat je eerst op de hoogte wordt gebracht als de prijs daalt.

Bovenstaande links zijn affiliate links van bedrijven zoals Amazon, Gearbest, Aliexpress,... Als je mijn werk waardeert, zou ik het op prijs stellen dat je deze producten via deze links koopt.Het kost je absoluut niets, maar ik krijg een kleine commissie waarmee ik het materiaal dat ik test kan kopen. Dank u wel!

Tijdslijn

17 januari 2024: de projector is ontvangen ondanks de sneeuwstorm, dus de test kan beginnen.

Waarom deze projector?

Tot nu toe had ik nog nooit een Dangbei projector getest, maar dit merk stond bovenaan mijn lijstje van projectoren die ik dit jaar wilde testen. Het lot wilde dat NothingProjector me vroeg om deze Dangbei Atom te testen, dus de timing was perfect

Vorig jaar testte ik de Formovie S5 en deze kleine projector liet een zeer goede indruk achter voor een projector van dit type. Ik vergeleek hem ook met de XGIMI Elfin, wat de eerste keer was dat ik twee projectoren op deze manier vergeleek en als ik zie hoeveel reacties dit opleverde, denk ik dat het ook interessant moet zijn om dit soort tests opnieuw te doen met de Dangbei Atom.

De Dangbei Atom heeft een formaat dat erg lijkt op dat van de Formovie S5 en de XGIMI Elfin, maar hij lijkt veel zwaarder, het gewicht van de doos verraste me in ieder geval. Op papier is hij helderder dan de andere twee modellen en gebruikt hij net als de XGIMI Elfin een DMD 0.33 chip, wat hem een voordeel zou moeten geven ten opzichte van de Formovie, die beperkt was tot een DMD 0.23 chip. Het gebruik van laser betekent dat het contrast waarschijnlijk beter is dan bij een LED projector zoals de Elfin, en het is de enige van de 3 projectoren die native Netflix-compatibiliteit biedt. Op papier heeft hij dus alle kwaliteiten om het beter te doen dan zijn twee rivalen.

Uitpakken

dangbei atom test avis review recensione bewertung opiniones recensie 1


Voor mijn eerste contact met het merk Dangbei was ik positief verrast door de verpakking. Ik weet het, de verpakking heeft geen invloed op het product, maar het is het eerste contact met de koper en de indruk die het geeft is heel belangrijk. Geen tierelantijnen of extravagant design, het product presenteert zich goed met een sobere en kwalitatieve aanpak

De doos bevat de projector, een nogal imposante voedingseenheid, een stroomkabel, een afstandsbediening (geleverd zonder batterijen, je hebt 2 AAA-batterijen nodig), een handleiding en een folder voor de garantie en ondersteuning


Besturingssysteem


De Dangbei Atom gebruikt Google TV als besturingssysteem, een versie van Android die is aangepast aan de wereld van projectoren en televisies. De eerste configuratie van de projector was een beetje anders dan wat ik gewend ben, je kunt de projector handmatig configureren via de afstandsbediening of de Google Home app op je smartphone. Als je voor de tweede optie kiest, moet je een QR-code scannen om de projector te koppelen aan je Google-omgeving. Deze associatieprocedure is niets bijzonders, maar is onlangs aangepast, en terwijl het normaal gesproken 2 minuten duurt om een projector aan de gang te krijgen, kostte het me meer dan 10 minuten voor deze, omdat de Google TV-update bijzonder lang duurde.

Synchronisatie met je account betekent dat je je favoriete applicaties op het startscherm vindt zonder dat je ze hoeft te downloaden. De afstandsbediening is ook op dezelfde manier ontworpen, met knoppen voor directe toegang tot je favoriete videoplatforms (bijv. Netflix, Amazon Prime, enz.). Ik dacht dat de afstandsbediening een knop voor toegang tot de instellingen miste, maar om toegang te krijgen tot de instellingen moet je je vinger op de 'Home'-knop laten rustenDe interface lijkt erg op wat ik heb gezien op andere projectoren, maar er zijn een paar verschillen. Je hoeft bijvoorbeeld niet de Play Store applicatie te starten om toegang te krijgen tot de apps, met een zoekopdracht in de 'apps' sectie kun je de apps van je keuze direct downloaden, dus de Play Store integratie is sterker. Aanpassingen lijken ook anders te werken, maar ik heb een paar uur gebruik nodig voordat ik kan zien of de projector anders is.

Afwerking

dangbei atom test avis review recensione bewertung opiniones recensie 4


De Dangbei Atom zou je kunnen verwarren met de Formovie S5, zo erg lijkt hij erop. De projector is vierkant met een breedte van 19,5 x 19,5 cm en een hoogte van iets meer dan 4 cm, en weegt 1,268 kg. Vanuit esthetisch oogpunt is het vrij geslaagd en geeft het een indruk van kwaliteit, en ik zou zelfs zeggen dat het er beter uitziet dan de XGIMI Elfin met zijn witte plastic.

dangbei atom test avis review recensione bewertung opiniones recensie 5


Het optische compartiment is zeer discreet omdat het geïntegreerd is in de projector, en het geheel is zeer donker om een indruk van continuïteit te geven met het gelakte zwarte voorpaneel. De Formovie heeft een gedeeltelijke stoffen bekleding, terwijl de Dangbei heeft gekozen voor plastic voor het gehele oppervlak, maar het plastic is vrij dik en lijkt van slechte kwaliteit te zijn. [De luidsprekers zijn aan weerszijden van de projector geplaatst met een vrij dun rooster om het geluid te verspreiden. De woorden "Dolby Audio" staan op de voorkant om de toekomstige koper gerust te stellen, maar in werkelijkheid is dit niets bijzonders.

dangbei atom test avis review recensione bewertung opiniones recensie 7


Aan de voorkant zitten verschillende sensoren om diepte en focus te berekenen, maar ook om obstakels te detecteren en het beeld automatisch aan te passen.

dangbei atom test avis review recensione bewertung opiniones recensie 9


Aan de achterkant is het honingraatraster dikker voor een betere warmteafvoer en is de connectiviteit beperkt tot het absolute minimum, maar daar kom ik later op terug

dangbei atom test avis review recensione bewertung opiniones recensie 10


Aan de onderkant vinden we de ronde uitlaat die ook aanwezig is op de Formovie en XGIMI, en een standaard schroefdraad zorgt ervoor dat de projector ook op een standaard fotostatief kan worden gemonteerd.

Een projector hoeft niet mooi te zijn, maar deze is bijzonder geslaagd op het gebied van esthetiek. Door zijn formaat kun je hem bijna overal mee naartoe nemen, zolang je maar een stopcontact hebt waar je hem in kunt steken.

Projectiekamer

Mijn projectiekamer is rechthoekig, 4,6m bij 2,9m (hoogte 2,2m). Ik heb twee projectiewanden, een witte muur van 2,9 m breed met alleen witte verf met een mogelijke terugslag van 4 meter. Ik heb dan een 133 inch ALR scherm op een andere muur met een mogelijke setback van 2.8m. Ik gebruik hoofdzakelijk het ALR-scherm, behalve wanneer de opstelling of het type projector niet geschikt is voor deze situatie.

Batterijduur

Deze projector is niet uitgerust met een batterij.

Stroomverbruik

dangbei atom test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo studio 30


De Dangbei Atom is een zeer energiezuinige projector en het stroomverbruik varieert afhankelijk van het helderheidsniveau. In de eco-modus heb ik een verbruik van 50 watt gemeten, in de standaardmodus meet ik 60 watt en door de helderheid naar het maximum te duwen stijgt het verbruik naar 70 watt. Dit zijn vrij lage waarden voor dit helderheidsniveau, maar als je besluit de helderheid maximaal te gebruiken, zul je ook merken dat de projector veel luidruchtiger is.

Werkingsgeluid

dangbei atom test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo studio 29


Als ik het geluid meet op het niveau van de ventilator, krijg ik een waarde van iets meer dan 40 dB, dus de projector is hoorbaar maar niet storend.

dangbei atom test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo studio 28 1


Als ik een meter verder ga staan, is het geluid van de ventilator zo laag dat het niet meer waarneembaar is door mijn camera, tenzij je de helderste stand gebruikt, dan hoor je de projector zijn longen uit zijn lijf spugen.

Connectiviteit

dangbei atom test avis review recensione bewertung opiniones recensie 9


De connectiviteit van de Dangbei Atom is erg basic, met een enkele HDMI-poort, een enkele USB 2.0-poort en een hoofdtelefoonuitgang. Hetzelfde geldt voor de XGIMI Elfin. De Formovie S5 doet het iets beter met een USD 3.0 type A poort en een USB type C poort voor de voeding.

Deze beperkte connectiviteit is normaal voor dit type projector; het is geen projector die een centrale rol moet spelen tussen verschillende apparaten zoals een bluray-speler, een versterker en andere apparatuur.

Beeld instellingen
youtube previewyoutube preview


Je kunt de beeldinstellingen op twee manieren openen, door vanaf het hoofdscherm naar de instellingen in de rechterbovenhoek te navigeren of door je vinger op de home-knop op de afstandsbediening te laten rusten. Ik vind deze snelkoppeling op de afstandsbediening veel handiger, vooral omdat het zelfs werkt als je de HDMI-poort gebruikt

De instellingen worden op een veel duidelijkere manier gepresenteerd dan ik tot nu toe op Android TV heb gezien. Ze zijn onderverdeeld in begrijpelijke categorieën en de diepte van de menu's is niet overdreven. De beeldinstellingen zijn vrij basic, maar met de instellingen die ik heb voorgesteld, kun je snel de juiste balans voor je beeld vinden

Beeldkwaliteit

Ik gebruik dezelfde videoclips om projectoren onder dezelfde omstandigheden te vergelijken. Dit stelt me in staat om de beeldkwaliteit op een andere manier te illustreren dan met cijfers, maar het stelt me ook in staat om projectoren op dezelfde basis te vergelijken. Het bijzondere aan deze projector is dat hij rechtstreeks concurreert met de Formovie S5 en de XGIMI Elfin. Ik weet zeker dat ik hier veel vragen over ga krijgen, dus ik zal een paar video's toevoegen om deze verschillende projectoren met elkaar te vergelijken

Laten we beginnen met de Dangbei Atom op zichzelf, want dat is tenslotte het hoofdonderwerp van deze test. Ik begin met het vergelijken van de beeldkwaliteit tussen standaardmodus en na kalibratie. De kalibratieopties zijn vrij beperkt, maar ze verbeteren de beeldkwaliteit wel aanzienlijk.

youtube previewyoutube preview


Laten we nu de Dangbei Atom vergelijken met de Formovie S5

youtube previewyoutube preview


Deze twee video's zijn gemaakt onder dezelfde omstandigheden, met opnames bij ISO 1/60 en 200. Hier zien we dat de Dangbei Atom een betere beeldkwaliteit heeft dan de Formovie S5. Hier kunnen we zien dat de Dangbei iets helderder is dan de Formovie, en zijn (basis) kleurtemperatuur is koeler maar realistischer. Het detailniveau is redelijk vergelijkbaar. Qua geluid zijn de verschillen in deze video niet erg hoorbaar, maar in werkelijkheid is het geluid van de Formovie van betere kwaliteit, wat je kunt horen in de audiotestsectie van dit artikel.

Vergelijking met de XGIMI Elfin:

youtube previewyoutube preview


Ook hier zien we dat de Dangbei helderder is; de Elfin is opgenomen met ISO 250 vergeleken met ISO 200 voor de Dangbei, dus het verschil is eigenlijk erg groot. Dit verschil in helderheid zal je keuze beïnvloeden als je projectieafstand groter is. De kleurtemperatuur is hier warmer bij de Dangbei, dus de kleurweergave is over het algemeen beter.

Nu terug naar de Dangbei met The Batman om te laten zien hoe deze projector het doet in donkere scènes:

youtube previewyoutube preview


Hoewel de Dangbei Atom in staat is om een hoger contrast te bereiken dan de meeste LED-projectoren in dezelfde prijsklasse, is het ook geen wondermiddel. De donkere scènes in Batman zijn soms te donker en hoewel de hele scène perfect te bekijken is, is er hier een onvermijdelijk verlies aan detail. De Dangbei Atom en Formovie S5 steken er qua contrast duidelijk bovenuit in vergelijking met LED projectoren zoals de XGIMI Horizon of XGIMI Elfin

Colorimetrie

Ik heb de kleurechtheid van alle beschikbare modi gemeten door ook de kleurtemperatuur aan te passen.

De Dangbei Atom heeft 5 basis beeldconfiguraties:

- standaard

- levendig

- film

- game

- custom

Voor elke configuratie kun je de kleurtemperatuur aanpassen, wat het aantal mogelijkheden vermenigvuldigt. Zoals bij de meeste laserbronnen is het beeld te koud, dus als je een warmere temperatuur kiest, verbetert de kleurweergave

Ik begon de metingen in de standaardmodus, met de helderheid ingesteld op standaard en de temperatuur ingesteld op standaard, en ik kreeg een dE van 10,07 voor kleuren, 14,2 voor wit en 17,83 voor grijstinten... auw! Voor een eerste contact met de projector doet dat pijn! Gelukkig verandert alles met één klik. Als je de kleurtemperatuur op 'warm' zet in plaats van 'standaard', krijg je een dE van 6,32 voor kleuren, 7,1 voor wit en 8,13 voor grijstinten. Het is nog steeds niet buitengewoon, maar er is vooruitgang te boeken. Wit is een beetje blauwig met een temperatuur van 7344K

Ik zal je de details besparen, maar zonder je al te veel het hoofd te breken, zal de 'movie' modus in combinatie met de 'warme' temperatuur je het beste resultaat geven zonder kalibratie. Het beeld zal nog steeds een beetje te koud zijn, maar het zal veel beter zijn dan de basisconfiguratie.

De mogelijkheden om deze projector te kalibreren zijn vrij beperkt, maar het is toch mogelijk om de beeldkwaliteit aanzienlijk te verbeteren.

Kalibratie voor de projector

Deze kalibratie houdt geen rekening met het scherm; het stelt je in staat om de parameters van de projector aan te passen zodat de kleurechtheid zo getrouw mogelijk is aan de output van het optische blok. Deze kleurechtheid is dus vrij theoretisch omdat ze beïnvloed wordt door je projectieoppervlak.

dangbei atom calibration directe


Hier krijg ik een dE van 5,2 voor kleuren, 2,1 voor wit en 0,67 voor grijstinten. Dit is een veel beter resultaat dan je kunt krijgen met een van de basisconfiguraties. De uiteindelijke dE zit er misschien niet heel ver naast, maar de kleurafwijkingen zijn veel kleiner en bovenal is het wit echt wit geworden met een temperatuur van 6569K.

Om dit resultaat te bereiken, moet je de volgende configuratie kiezen:

Aangepaste configuratie

Eco lichtmodus (belangrijk voor grijstinten)

Contrast 55

Verzadiging 45

Scherpte 10

Roodversterking +3

Groenversterking +0

Blauwversterking +2

Donker gamma

Als je gewend bent om mijn tests te lezen, zul je merken dat de kleurruimte (gamut) beperkt is tot REC709 (of iets meer). Dat was ook zo met de Formovie S5. De waarden na kalibratie komen ook aardig overeen met wat ik met de Formovie kreeg, dus de twee projectoren zitten op hetzelfde niveau wat kleur betreft.

Voordat ik deze paragraaf afsluit, wil ik er nog even aan herinneren. De waarden die worden gebruikt voor kalibratie kunnen per omgeving verschillen, dus ik geef je mijn waarden als richtlijn, maar het is mogelijk dat ze bij jou thuis niet hetzelfde effect hebben. Ik heb de projector ook gekalibreerd voor een wit scherm en een grijs scherm. Voor het witte scherm hoefde ik de waarden niet te veranderen, maar voor het grijze scherm moest ik de rode versterking verlagen en de blauwe versterking verhogen, maar dit zijn typische eigenschappen van mijn ALR-scherm.

Helderheid

In theorie zou deze projector 1200 ISO-lumen moeten kunnen bereiken, wat veel is voor een draagbare projector, maar nog steeds veel te weinig om de projector in een verlichte omgeving te gebruiken. Projectoren produceren zelden de helderheid die in de specificaties wordt genoemd en als ze dat doen, is het beeld vaak van slechte kwaliteit.

De Dangbei Atom heeft drie helderheidsstanden: standaard, eco en custom (met een instelling van 1 tot 10). Ik heb de helderheid van de drie modi gemeten en hoewel dit een beetje technisch is, zou helderheid je eerste keuzecriterium moeten zijn omdat het ook een rol speelt bij de projectieafstand:

Standaardmodus: 941 ANSI lumen

Eco-modus: 754 ANSI lumen

Aangepaste modus: 1069 ANSI lumen

Ik kwam dus niet tot 1200 lumen en zoals bij veel andere projectoren gaat de helderste modus enigszins ten koste van de beeldkwaliteit. Het verhoogt ook het ventilatorgeluid van de projector. Je kunt dus het beste kiezen voor de standaard of eco-modus. Ik kreeg de beste beeldkwaliteit (kleur/contrast) met de eco-modus, maar als je meer licht nodig hebt, moet je de standaardmodus kiezen, die een koeler beeld produceert.

Op welke afstand kun je de projector plaatsen met deze helderheid?

Met een helderheid van 754 lumen bereik je de ondergrens vanaf een schermbreedte van 2 meter en met een scherm van deze grootte staat de projector maximaal 2,5 m van het scherm

Met een helderheid van 941 lumen win je iets aan afstand. Hier krijg je een schermbreedte van 2,3 meter met een afstand van ongeveer 2,8m

Helderheid is een doorslaggevend criterium bij het kiezen van een projector. Als je projectieafstand groter is dan 2,5 of 2,8 meter, dan is deze projector niet geschikt voor jou. Aangezien deze waarden de onderkant van de schaal vertegenwoordigen, zal een dichterbij gelegen positie je een aanzienlijke helderheidswinst opleveren

De Dangbei Atom heeft een iets hogere helderheid dan de Formovie S5 (vóór kalibratie) en een veel hogere helderheid dan de XGIMI Elfin. Na kalibratie zijn de verschillen tussen de Dangbei en de Formovie kleiner.

Hier is een kleine demonstratie van het gebruik van deze projector met sterke verlichting en zonder verlichting:

youtube previewyoutube preview


Zelfs als het beeld nog zichtbaar is, verslechtert de aanwezigheid van een andere lichtbron de kwaliteit van het beeld aanzienlijk. Dit is te verwachten van een projector van dit type en ik heb deze video alleen geplaatst voor degenen die misschien overwogen om deze projector te kopen voor gebruik in een verlichte ruimte. Het antwoord is duidelijk nee.

Scherpte

Deze projector maakt net als de XGIMI Elfin gebruik van een DMD 0.33 chip, dus de scherpte zou overal in het beeld goed genoeg moeten zijn. De volgende foto's zijn genomen op een afstand van 2,35 meterDe scherpte is een beetje te hoog, ik zou aanraden om het een tandje of twee lager te zetten voor films om te voorkomen dat gezichten vol barsten zitten. Ik zie ook een gekleurde rand (groen voor de rand van het scherm) verschijnen langs de lijnen. Dit is vaak het geval bij laserprojectoren. Ik beschouw dit niet als een probleem als je een film bekijkt, maar als je een computer gebruikt met je projector kan je deze kleur clipping zien verschijnen rond lijnen en tekens.

De scherpte voor lijnen die gescheiden worden door een enkele pixel is nogal beperkt, het onderscheid tussen de lijnen is niet altijd meer zichtbaar. Dit is ook het geval bij de Formovie S5 (nog erger) en de XGIMI Elfin (die geen kleurclipping heeft).

Contrast

De overgrote meerderheid van de projectoren die ik test zijn niet in staat om een hoog contrastniveau te bereiken en dit heeft vaak te maken met de gebruikte technologie. De markt wordt overspoeld met LED-projectoren die worden gebruikt in combinatie met een DMD-chip en met deze configuratie kan geen zeer hoog contrast worden bereikt. De For Movie S5 veranderde de basisvergelijking door een laserbron te gebruiken in plaats van LED's, en dit is ook het geval voor deze Dangbei Atom. Het gebruik van lasers stelt ons in staat om los te komen van de uniforme massa van LED projectoren door de 500:1 grens te overschrijden, maar zonder het contrastniveau van een UST laserprojector te kunnen bereiken. Na kalibratie behaalde ik een contrast van 496:1 met een grijze dE van 0,67 en een gamma van 1,96. Ik moet nog wat tests doen op mijn twee schermen om te zien of ik een betere waarde kan krijgen. Ik had een contrast van 838:1 bereikt met de For Movie S5, dus deze projector zou een vergelijkbaar contrast moeten kunnen bereiken.

Update 29/01:

Ik heb het contrast specifieker getest met alle lichtniveaus (standaard, eco, custom van 0 tot 10) en ik heb een contrast verkregen dat iets hoger is dan 600:1 met de helderheid op 7/10, maar dit heeft een negatief effect op het wit, dat te koud wordt. Ik kan de Formovie S5 dus niet verslaan, maar dit resultaat is veel beter dan wat ik kreeg met de XGIMI Elfin

Bewegingscompensatie

youtube previewyoutube preview


De Dangbei Atom is niet in staat om snelle bewegingen af te vlakken, dus snelle horizontale bewegingen veroorzaken zichtbare scheuren zoals je kunt zien in de witte rechthoek bovenaan het scherm. De Formovie S5 en XGIMI Elfin kunnen wel bewegingen afvlakken, dus dat is een voordeel ten opzichte van deze projector.

Beeldgrootte en projectieafstand

De Dangbei Atom heeft waarschijnlijk een projectieverhouding van 1,2 of 1,25, ik had de informatie niet op het moment van schrijven maar ik heb een schermbreedte gemeten van 86 cm (met de grijze rand) voor elke meter afstand tot het scherm.
Afstand heeft een directe invloed op licht omdat de lichtsterkte afneemt met het kwadraat van de afstand, dus deze zal vrij snel afnemen met elke meter afstand. Het is daarom een uiterst belangrijk criterium bij je aankoopbeslissing en het is waarschijnlijk de meest gestelde vraag die ik krijg:

Hoe weet je of deze projector geschikt is voor jouw situatie? Ik ga twee lage bereiken geven die niet overschreden mogen worden.

Ik heb een helderheid gemeten tussen 754 en 941 lumen, afhankelijk van de gekozen lichtmodus, dus mijn berekening zal gebaseerd zijn op deze twee waarden.

Met 754 lumen mag je een breedte van 2 meter (diagonaal van 2,4m) niet overschrijden. Dit komt overeen met een afstand van ongeveer 2,30 meter.

Met 941 lumen mag je niet breder zijn dan 2,3 meter (diagonaal 2,7m). Dit komt overeen met een afstand van ongeveer 2,67 meter.

Deze waarden vertegenwoordigen het lage bereik, wat betekent dat je je projector in werkelijkheid iets dichterbij moet plaatsen. Als u de aanbevolen afstand overschrijdt, zal uw beeld te donker zijn.

Gebruik bij daglicht is uiteraard geen optie.

Audiokwaliteit

youtube previewyoutube preview


Deze video wordt waarschijnlijk geblokkeerd om auteursrechtelijke redenen, maar als dat zo is, kun je hem rechtstreeks op YouTube bekijken:

Dangbei Atom audiotest

De Dangbei Atom is een van die kleine projectoren die verrassend geluid kan produceren voor zijn formaat. Ik had dit al ervaren met de XGIMI Elfin en de Formovie S5, en deze Dangbei projector gebruikt hetzelfde recept, maar ik vind dat het geluid hier iets minder goed is dan op de Formovie S5. Hoewel het geluid verre van slecht is, vind ik dat de Dangbei een vorm van verzadiging bereikt bij hoge volumes en ik vind het ook moeilijker om geluiden te onderscheiden als er veel soorten geluid tegelijkertijd worden gebruikt.

Ik heb mijn audiotest van de Formovie S5 hieronder herhaald en hoewel de nummers niet hetzelfde zijn, vind ik dat de Formovie een fijner geluid produceert dan de Dangbei

youtube previewyoutube preview


Nogmaals, als deze video geblokkeerd is, is hier een directe link:

Formovie S5 audiodemo

Videospellen

youtube previewyoutube preview


De Dangbei Atom heeft een spelmodus die als effect heeft dat het beeld koeler wordt, maar naast deze modus, die de colorimetrie beïnvloedt, is er een spelmodus onderaan het configuratiescherm die als effect heeft dat de inputlag wordt verminderd. Het vreemde is dat de twee modi niet gekoppeld zijn, omdat je de spelmodus (onderin het scherm) kunt activeren met een andere beeldmodus, maar meestal zijn de twee opties gekoppeld. In principe heb ik een input lag gemeten van meer dan 100ms zonder game mode geactiveerd, maar als ik game mode activeer daalt de input lag aanzienlijk zodat ik snelle games kan spelen.

Ik heb deze projector getest met ShadowRunner in game mode voor het beeld en game mode voor de input lag. Deze projector heeft niet de input lag van gespecialiseerde gaming projectoren, maar biedt een zeer comfortabele ervaring en ik heb geen problemen ondervonden tijdens het spelen van ShadowRunner. Voor deze test heb ik een Nvidia Shield aangesloten op de HDMI-poort van de projector met een resolutie van 1080p en 60 Hz.

Bugs

Ik ben geen bugs tegengekomen tijdens het gebruik van de projector, maar ik had af en toe last van vertragingen die een vertraging veroorzaakten tussen de klik op de afstandsbediening en het resultaat op het scherm. Dit probleem deed zich niet vaak voor, maar ik denk dat de projector bezig was met iets anders (bijvoorbeeld iets updaten) terwijl ik hem gebruikte, dus dit zou de vertraging kunnen verklaren.

Het andere probleem dat ik heb gehad is met het afspelen van bestanden. Ik gebruik test videobestanden die gehost worden op mijn lokale netwerk, ik speel deze bestanden af met Kodi en gebruik ze op dezelfde manier op elke projector. Ik heb een paar problemen gehad met het afspelen van deze bestanden met de Dangbei. Ik kon bijvoorbeeld mijn testbestand voor HDR niet afspelen, de projector valt in loop buffering en start de video nooit. Ik heb soms buffering voor mijn lokale bestanden, maar de video's worden uiteindelijk afgespeeld, wat niet het geval is met de Dangbei. Ik gebruik ongecomprimeerde .ts-bestanden, die vrij groot zijn.

ALR/CLR Projectiescherm

Ben je op zoek naar een goed CLR/ALR-scherm voor je projector? Ik heb misschien wat je nodig hebt:
ALR/CLR NothingProjector scherm

Test / beoordeling conclusie

Deze Dangbei Atom is de eerste projector van het merk Dangbei die ik heb getest, dus voor mij was het een noviteit voor het merk, maar niet voor het type projector. Ik heb andere projectoren van dit type getest, zoals de Formovie S5 en de XGIMI Elfin, dus ik heb een vergelijkingsbasis om mijn mening over deze Dangbei te geven. Ik weet zeker dat veel potentiële kopers zullen twijfelen tussen deze drie modellen, dus ik ga proberen mijn mening / conclusie te structureren rond deze 3 projectoren om je te helpen kiezen.

De Dangbei Atom volgt in grote lijnen het formaat dat wordt gebruikt door de Formovie en XGIMI met zijn bijna vierkante formaat en afmetingen. Ik vind hem beter afgewerkt dan de XGIMI en vergelijkbaar met de Formovie, maar dat is een nogal subjectief gevoel. Het beeld komt overeen met de onderkant van het optische compartiment, het geluid wordt naar de zijkanten verspreid en de warmte wordt via de onderkant afgevoerd. Het is dezelfde modus operandi als de Formovie en ik vind dat het een formaat is dat heel goed werkt. Het geluid wordt goed verspreid en de warmte wordt ook goed afgevoerd. De Dangbei is discreet in eco-modus, maar is hoorbaar in de helderste modus.

Mijn eerste indruk van de projector toen ik hem uit de doos haalde was redelijk positief en helaas had mijn eerste contact met het beeld niet hetzelfde effect. Ik ging van een "aaah!" naar een "oh? Uiteraard houdt mijn mening hier niet op, de basis fabrieksconfiguratie laat deze projector niet echt tot zijn recht komen en je hebt geen ingenieursdiploma nodig om de beeldkwaliteit te verbeteren. Met een paar tweaks (gedetailleerd beschreven in deze test), zul je snel in staat zijn om de beeldkwaliteit te verbeteren met echt wit, meer natuurgetrouwe kleuren en bijna perfecte grijstinten. Na kalibratie komt de Dangbei als de helderste van de drie uit de test. Het contrast is beter dan dat van de XGIMI en iets lager dan dat van de Formovie en hoewel ik nog wat metingen moet doen, zou de Dangbei zijn positie tussen de twee moeten behouden zonder een merkbaar verschil tussen de twee te creëren. Ik dacht dat de scherpte een onderscheidende factor zou zijn ten opzichte van de andere twee, maar eigenlijk is de scherpte een beetje te geaccentueerd, zoals soms het geval is bij XGIMI projectoren. Gelukkig kan dit worden aangepast met behulp van de parameters.

In de standaard- en eco-modi is de projector echt heel discreet en verbruikt hij heel weinig energie, tussen de 50 en 70 watt afhankelijk van de verlichtingsmodus. Als je de helderheid daarentegen helemaal opendraait, spuwt de Dangbei zijn longen uit zijn lijf en verliest hij al zijn discretie, maar maximale helderheid verslechtert de beeldkwaliteit, dus vermijd het gebruik ervan.

De Dangbei Atom produceert geluid van goede kwaliteit, maar alleen als je het volume niet te hoog zet en niet te veel verschillende geluiden tegelijkertijd laat horen. Ik heb geen instrumenten om de geluidskwaliteit van de speakers te meten, dus mijn mening is subjectief, maar ik vind het geluid van de Formovie beter. De geluiden zijn beter te onderscheiden, er is een bepaalde finesse die de Dangbei niet heeft. Tussen de XGIMI en de Dangbei is het redelijk vergelijkbaar

Als je met de Dangbei Atom wilt spelen, is dat mogelijk, ook al is het niet de best presterende projector op dit gebied. De prestaties zijn vergelijkbaar met die van de Formovie, maar hier komt de XGIMI als beste uit de bus

De grote nieuwigheid van deze Dangbei is het gebruik van Google TV en de native compatibiliteit met Netflix. Dit is de eerste keer dat ik een projector met deze combinatie heb getest en deze twee elementen geven hem een zeer duidelijk voordeel ten opzichte van de Formovie, die een externe oplossing nodig heeft om te kunnen worden gebruikt, en de XGIMI, die geen native compatibiliteit met Netflix biedt.

Ik had liever gezien dat de Dangbei Atom de concurrentie in alle opzichten had verpletterd, of dat hij echt waardeloos was geweest, want dan had ik mijn recensie makkelijker kunnen schrijven. De Dangbei zit op bepaalde punten heel dicht bij zijn rivalen, soms doet hij het beter, soms minder goed, maar het is niet alsof er iets is waardoor hij er heel duidelijk uitspringt. Dus ik ga een paar punten uit mijn review halen om ze te rangschikken, en dan moet jij je keuze maken op basis van je verwachtingen/prioriteiten

Helderheid: Dangbei Atom, Formovie S5 (close), XGIMI Elfin (ver achter)

Colorimetrie (na aanpassingen): Formovie S5, Dangbei Atom, XGIMI Elfin (allemaal redelijk dichtbij)

Contrast: Formovie S5, Dangbei Atom (dichtbij), XGIMI Elfin (ver achter)

Scherpte: XGIMI Elfin, Dangbei Atom (close), Formovie S5

Games: XGIMI Elfin, Dangbei Atom en Formovie S5 ver achter

Geluid: Formovie S5, Dangbei Atom, XGIMI Elfin (close)

Stroomverbruik: Formovie S5, Dangbei Atom, XGIMI Elfin

Besturingssysteem: Dangbei Atom, XGIMI Elfin, Formovie S5

MEMC: XGIMI Elfin, Formovie S5, Dangbei Atom

De Formovie S5 is de goedkoopste van de drie en behoudt dit onmiskenbare voordeel ten opzichte van de Dangbei ook, maar het maakt het een externe oplossing voor gebruik buiten China. Zijn DMD-chip zal ook zijn vermogen om een gedetailleerd beeld op een groter scherm te behouden beperken. De XGIMI blijft in veel opzichten een veilige keuze, maar is in contrast overtroffen.

Sterktes

Helderheid

Colorimetrie (na kalibratie)

Contrast (in deze prijsklasse)

Stil

Laag energieverbruik

Netflix-compatibiliteit

Google TV

Afwerking

Zwaktes

Geen bewegingscompensatie (MEMC)

Afspelen van grote bestanden gecompliceerd

Geluidsverzadiging

Ruis bij maximale helderheid

Scherpte een beetje geforceerd

Laurent Willen LAURENT WILLEN
Hoofd van mezelf op deze blog

Sinds 2006 deel ik mijn passies op mijn blog in mijn vrije tijd, dat geef ik de voorkeur aan het kijken naar onzin op tv of op sociale netwerken. Ik werk alleen, ik ben ongetwijfeld een van de laatste overlevenden van de wereld van blogs en persoonlijke sites.

Mijn specialiteit? Digitaal in al zijn vormen. De afgelopen 25 jaar heb ik voor multinationals gewerkt, waar ik digitale teams aanstuurde en een omzet genereerde van ruim € 500 miljoen per jaar. Ik heb expertise op het gebied van telecommunicatie, media, luchtvaart, reizen en toerisme.
Philips Screeneo U5 laserprojector: recensies
Philips introduceert UST 4k-laserprojectoren met deze Screeneo U5 via crowdfunding. Het ruikt naar een goede deal!
Philips Screeneo UL5 videoprojector: test / review
Philips is niet de bekendste speler in de wereld van videoprojectoren, maar ze innoveren wel met de Screeneo UL5...een draagbare triple UST-laser!
Formovie Theater: test / mening / kalibratie
Volledige Formovie Theater test en gelijkwaardige vergelijking met zijn meest directe concurrent
XGIMI Mogo 2 Pro test / volledige review
Ik had de eerste Mogo getest en was verbaasd over de capaciteit van deze kleine batterij projector, 2 jaar later is hier zijn opvolger. Zal het beter kunnen?
Viewsonic X2 4k projector: test / review
Op papier heeft de Viewsonic X2 4k projector alle kwaliteiten die je je maar kunt wensen: hij is helder, heeft een goed contrast en is geweldig om mee te gamen. Wat ontbreekt er aan?
XGIMI Halo+ test en beoordeling
De XGIMI Halo+ lijkt op een in tweeën geknipte XGIMI Horizon, maar gelukkig is de kwaliteit en functionaliteit niet in tweeën gesplitst.
Dangbei Atom : test/mening
Draagbare projectoren zijn een rage, maar succesverhalen zijn schaars. De Formovie S5 effende het pad voor succes en deze Dangbei Atom zou wel eens in zijn voetsporen kunnen treden.
JMGO N1 Ultra : test / review
JMGO slaat hard toe (in theorie) met zijn nieuwe N1 Ultra projector. Iets meer dan 1000€ voor een racebeest, het lijkt onwerkelijk.
Optoma UHD38x 4k projector: test / beoordeling
Contrast, licht, kleur... de Optoma UHD38x heeft alle kwaliteiten die nodig zijn om uw volgende videoprojector te worden. Ontdek zijn sterke en zwakke punten.
Thundeal TDA6 : test / recensie
De Thundeal TDA6 is een LCD-projector die ik kocht voor minder dan €200. Kan hij concurreren met de middenklasse DLP?
Xgimi Horizon: test / review (+ vs Horizon Pro)
Ik begon mijn avontuur in de wereld van projectoren met Xgimi met de H1, ik zal nu mijn 4e Xgimi projector testen met de Horizon (en de vergelijking met de Pro)
XGIMI Horizon Ultra : test / review
De XGIMI Horizon-serie bestaat al 2 jaar en de concurrentie heeft de tijd gehad om te reageren, maar deze nieuwe XGIMI Horizon Ultra zal de zaken rechtzetten.
NothingProjector ALR scherm Black Series : test / review
Vraag je je af of je iets hebt aan een ALR-scherm? Ik heb de NothingProjector Black Series getest met een reeks metingen om het nut aan te tonen.
Formovie S5: test / recensie
De Formovie S5 schudt de draagbare projectormarkt door elkaar met een laserbron, uitstekend geluid en belachelijk stroomverbruik.
Anker Nebula Cosmos Laser 4k: test / review
Ik vond de eerste Nebula projector die ik kocht erg goed, dus ik kon het niet laten om er nog een te testen met een 4k laser.
Wanbo T2R Max: test / beoordeling
Dit is de derde Wanbo projector die ik heb getest en het merk wordt met elk model beter en biedt steeds meer voor een lagere prijs.
Fengmi V10 (VX):  review/recensie en beoordeling
Ik werd verleid door deze Fengmi omdat hij op papier een unieke ervaring biedt in deze prijsklasse met 4k, prachtig geluid en een 240hz frequentie.
Optoma Cinemax D2 Smart: test / review
Een projector van dit merk had ik nog niet getest en voor deze eerste keer ga ik meteen naar de top van het assortiment kijken. Kan het concurreren met de Xiaomi Laser Cinema 2?
Wemax Nova laser 4k: test / review
Ik had nog niet de kans gehad om een ​​projector van het merk Wemax te testen, maar ik heb dit gat opgevuld met de Wemax Nova 4k
Xiaomi Mi Smart Compact Projector : test / review
Xiaomi verkoopt niet alleen telefoons, ze maken ook goede projectoren en deze Mi Smart Compact is waarschijnlijk een van de beste instap 1080p projectoren.
Blitzwolf BW-VP13 : test / review
Blitzwolf slaagt erin goedkope projectoren te produceren die in staat zijn tot goede beeldkwaliteit, maar je moet andere gebreken kunnen accepteren, zal deze VP13 het beter doen dan de vorige Blitzwolf die ik heb getest?
JMGO U2 4k laser : test / review
Ik heb al lang geen laserprojector meer getest en deze JMGO U2 heeft op papier alles in zich om alles te overtreffen wat ik tot nu toe getest heb... in theorie dan!
Wanbo T6 Max : test / review
Na de instapmodel Wanbo T6 Max te hebben getest, is het nu de beurt aan de Wanbo T6 Max die 1080p levert in een ultra draagbaar formaat.
Thundeal TD98 projector test & beoordeling
Dit is de eerste keer dat ik een projector test van dit merk dat al geruime tijd bestaat. Leuke ontdekking of complete flop?
Xiaomi Laser Cinema 2 : test / review
Ik test meestal entry of mid-range projectoren, maar deze keer brak ik mijn spaarvarken om de top van de top te testen met deze Xiaomi Laser Cinema 2
XGIMI Elfin: recensie
De XGIMI Elfin is een draagbare 1080p projector die in theorie alle kwaliteiten van een normale projector combineert, zal deze Elfin opnieuw een succes worden?
Xiaomi Mi Smart Projector 2 Pro: test / review
Xiaomi maakt allerlei producten en na de telefoons heeft Xiaomi ook een aantal goede projectors uitgebracht met dezelfde strategie om een goed product aan te bieden voor een prijs die lager ligt dan die van de concurrentie.
BenQ TH575 projector : test / beoordeling / prijs
Deze BenQ-projector is een 1080p-projector met een lamp die is ontworpen voor gamers en wordt verkocht voor een betaalbare prijs, het is ook de eerste BenQ-projector die ik heb getest.
Blitzwolf VT2 : test / review
De Blitzwolf VT 2 is een echte draagbare projector, hij is piepklein en werkt op een batterij, de ideale kandidaat om je films en series mee op vakantie te nemen.
Blitzwolf BW V2: test / beoordeling
Blitzwolf produceert instapprojectoren met een soms militair design, deze BW V2 lijkt een verandering in te zetten naar een hoger gamma.
Wanbo X1 : test / review
Ik test meestal projectoren uit het middensegment, maar ik maak soms een uitzondering voor het instapniveau als het product de moeite waard lijkt. Met de Wanbo X1 hoef je de bank niet te breken, maar is het beeld goed?
Blitzwolf BW VP9: test / review
Blitzwolf is een Chinees merk dat allerlei producten verkoopt, waaronder goedkope projectoren. Ik koos hun nieuwste model om te zien wat het waard is.
page index
Inhoudsopgave
prices
Prijs
notifications
Waarschuwingen
category
Categorie
comments
reacties


Vragen/Opmerkingen

Privacybeleid | Voorwaarden