Test Reviews Nl
Poco F2 review – test – beoordeling
Gepubliceerd op: 21-05-2020 / gewijzigd: 13-07-2021
Ik koop meestal telefoons tussen 200 en 300€ maximum, maar ik kon de verleiding niet weerstaan om mijn spaarvarken te breken en de Poco F2 Pro te kopen.
Poco is een merk van de Xiaomi groep dat ernaar streeft om nog meer prestaties te bieden voor een nog lagere prijs. Xiaomi was er al heel goed in geslaagd met de Poco F1 in 2018, de Poco F2 legt de lat nog hoger door de Samsung Galaxy S20+ of de One Plus 8T Pro aan te pakken!
Op papier heeft deze nieuwe Poco F2 Pro alles wat je nodig hebt om de beste kwaliteit/prestaties/prijsverhouding te bieden.
Structure van mijn test
Ik test de telefoons volgens een vooraf vastgestelde structuur (zie hieronder) om je zoveel mogelijk informatie te geven. Helaas duurt dit lang. Sommige tests, zoals de netwerkprestatietests, duren enkele dagen en voor fototests moet ik soms wachten tot het weer geschikt is om in goede omstandigheden foto's te nemen. Ik ben daarom verplicht om de testen stap voor stap te publiceren, dus ik nodig je uit om terug te komen als de test niet compleet is op het moment van je bezoek.Prijs Poco F2 Pro
Onderstaande lijst toont de prijzen voor het Poco F2 Pro van meer dan 50 sites over de hele wereld. Als je niet tevreden bent met een prijs, kun je je abonneren op een prijsalert, zodat je eerst op de hoogte wordt gebracht als de prijs daalt.Bovenstaande links zijn affiliate links van bedrijven zoals Amazon, Gearbest, Aliexpress,... Als je mijn werk waardeert, zou ik het op prijs stellen dat je deze producten via deze links koopt.Het kost je absoluut niets, maar ik krijg een kleine commissie waarmee ik het materiaal dat ik test kan kopen. Dank u wel!
Tijdslijn
21/05/20 Aankoop van de Poco F2 Pro op Gearbest.com15/06/20 Ik heb eindelijk de Poco F2 Pro ontvangen, ik kan beginnen met testen.
Waarom deze telefoon?
Xiaomi had het Poco / Pocophone merk met de Poco F1 in 2018 gelanceerd en richtte zich eerst op de Indiase markt en daarna op de rest van de wereld. Deze telefoon was een groot succes en helaas heb ik hem niet getest.Met de Poco F2 Pro brengt Xiaomi een high-end telefoon op de markt die op papier vergelijkbaar is met de Samsung Galaxy S20+ voor een prijs onder de 500€. Dit gebied was meestal gereserveerd voor telefoons zoals de Xiaomi Mi 10, maar de prijs van dit apparaat is aanzienlijk gestegen, dus er was een plaats om te nemen.
De Poco F2 is een van de krachtigste telefoons op de markt (bij de lancering), hij maakt gebruik van een Sony sensor die zich al heeft bewezen in de Huawei P30 Pro, hij is 5G compatibel, het ontbreekt hem aan niets om te concurreren.
Uitpakken
De doos van de Poco F2 Pro laat geen twijfel bestaan over het verband met Xiaomi, de doos bevat het absolute minimum en de verpakking heeft geen speciale behandeling gekregen. Het verschil met de Xiaomi telefoons ligt in het gebruik van een doos zonder foto met specifieke Poco kleuren (zwart en geel).De doos bevat de telefoon, een oplader, een USB-kabel type C, een handleiding, een naald voor de simlade en een transparant omhulsel.
Eerste configuratie
De configuratie van de Poco F2 Pro volgt nauwkeurig de configuratie van de telefoons bij Xiaomi. Na het accepteren van de algemene voorwaarden, moet je verbinding maken met de wifi, vervolgens je account overzetten van je oude toestel en de configuratie afronden met de vingerafdruksensor.Aan het einde zal Xiaomi je uitnodigen om je te registreren in de wolk en de privacy regels een tweede keer te valideren, het is hetzelfde op Xiaomi telefoons.
Ik kwam een fout tegen bij het importeren van mijn profiel uit een Xiaomi, ik moest hiervoor een Samsung gebruiken.
Afwerking
De eerste Poco werd gelanceerd in 2018 en was een high-performance telefoon gepositioneerd als een goedkope telefoon. Deze nieuwe Poco is een ander soort dier. Het biedt nog steeds een zeer interessante kwaliteit/prijs verhouding maar deze nieuwe Poco F2 Pro is verre van een low cost telefoon.
Xiaomi heeft de basis van de Xiaomi Mi 9T Pro geleend om er een iets grotere telefoon van te maken, maar de pop-up camera voor selfies te houden en een cirkel aan de achterkant te plaatsen om de fotosensoren vast te houden. De aan/uit-knop is rood zoals op de Xiaomi Mi 9T Pro.
De telefoon maakte echt een goede indruk toen ik de doos opende.
De rand van de telefoon is gemaakt van hetzelfde materiaal als de achterkant, dus er zijn geen onderbrekingen en de telefoon geeft de indruk van een scherm dat wordt ondersteund door een glazen achterkant.
Aan de bovenzijde van de telefoon bevindt zich een pop-up selfie camera, een jack connector en een infrarood poort. Dit is hetzelfde als de Xiaomi Mi 9T Pro
Het onderste gedeelte van de telefoon bestaat uit een SIM-lade, een USB-poort van het type C en een externe luidspreker. Ook hier is het dezelfde als bij de Xiaomi Mi 9T Pro.
De linkerzijde van de telefoon is volledig glad, omdat de SIM-lade zich aan de onderkant van de telefoon bevindt. Rechts is een klassieke configuratie met de twee volumeknoppen en de rode startknop zoals op de Xiaomi Mi 9T Pro. Deze knoppen zijn correct gepositioneerd en komen voldoende uit het apparaat om ze niet te verwarren.
De Poco F2 Pro lijkt in veel opzichten op de Xiaomi Mi 9T Pro, maar het is de achterkant van de telefoon die anders is dan de laatste. Waar de Mi 9T Pro in een festival van niet per se mooie hellingen was gegaan, biedt de Poco F2 Pro een volledig uniform glasoppervlak met een geborsteld aluminium effect. Het is veel soberder dan de Mi 9T Pro, ik vind de Poco F2 Pro veel eleganter maar het is een kwestie van persoonlijke smaak!
Nieuw is ook de positie van de achterste fotosensoren. Xiaomi heeft waarschijnlijk alles al geprobeerd, ze hebben iets anders geprobeerd met de Poco F2 Pro. De sensoren zijn omringd door een zwarte cirkel die een beetje uit het apparaat steekt, zodat het apparaat nooit helemaal plat zal zijn, maar dat is bij de meeste telefoons op dit moment wel het geval. Ik ben benieuwd of het gebruik van de sensoren in deze positie invloed zal hebben op de parallax van de foto's.
Het scherm van de Poco F2 Pro is enorm (6,67 inch tegenover 6,39 inch voor de Mi 9T Pro) en neemt 87% van de beschikbare ruimte in beslag tegenover 86% voor de Mi 9T Pro.
De randen van het scherm zijn dun, maar niet zozeer om een full-screen ervaring te bieden zoals bij een Samsung Galaxy S20.
Specificaties
De onderstaande informatie komt uit de applicatie Device Info HW. De applicatie geeft gedetailleerde technische informatie over de geteste telefoon.Er zijn twee versies van de Poco F2 PRo, een 6Gb / 128 Gb versie (degene die ik heb getest) en een 8 Gb / 256 Gb versie. Beide versies bieden de 5G.
CPU / GPU Prestatie
De Poco F2 Pro is uitgerust met een Snapdragon 865 processor, het is een van de krachtigste processoren op het moment van het schrijven van deze test, het is waarschijnlijk de goedkoopste telefoon onder degenen die gebruik maken van processoren van dit vermogensniveau. Bij Samsung moet het zich verzetten tegen de Exynos 990 die beschikbaar is in de Samsung Galaxy S20.
de Poco maakt gebruik van een Adreno 650 GPU en ook hier is het een van de krachtigste grafische chipsets op de markt.
Xiaomi wilde met deze Poco hard aan de slag en heeft met deze combinatie van Snapdragon en Adreno een high-performance telefoon ontworpen die de high-end modellen van Samsung of OnePlus zal kietelen.
Benchmark Antutu/3DMark
Vorige week ben ik begonnen met het testen van de Samsung Galaxy S20 en het is niet verrassend dat deze telefoon topprestaties levert. Xiaomi positioneert de Poco als een directe concurrent van de Samsung, dus ik was benieuwd of de Poco de prestaties van de Samsung zou overtreffen? Het antwoord is ja!Ik scoorde 569.000 punten op Antutu met de Poco F2 Pro waar ik 503.000 punten scoorde met de Samsung. Als ik de resultaten in detail bekijk zie ik dat het vooral op CPU-niveau is dat de Poco met 17% meer prestaties de Samsung overtreft, terwijl op GPU-niveau de Poco 4% beter presteert dan de Samsung.
Met de Poco kun je dus elk spel spelen met het maximale grafische niveau en om de spijker nog harder te duwen, verwarmt de Poco F2 Pro minder dan de Samsung. Als de Samsung warm wordt, is het onaangenaam om vast te houden (vooral in de buurt van de volumeknoppen) terwijl de Poco dit soort problemen niet heeft. De Poco warmt ook op, maar niet om een onaangenaam gevoel te veroorzaken.
Ik heb meer dan 7000 punten gescoord met 3D Mark, het is gewoon de beste score die ik tot nu toe heb gekregen, zelfs de Samsung Galaxy S20 doet het niet beter.
Gaming
Om de prestaties in het spel te testen, download ik het mobiele PUBG-spel en evalueer ik de vloeibaarheid, het grafische niveau en de diepte van het zicht. Dit spel is vrij veeleisend en stel je in staat om de prestaties van een telefoon te schatten.De Poco F2 Pro is ontworpen om elk spel te draaien. Het kan elk spel draaien met het maximale niveau van graphics zonder je handen te verbranden dankzij het efficiënte koelsysteem.
PUBG Mobile werkt uitstekend op de Poco F2 Pro, het detailniveau en de diepte van het zicht zijn maximaal.
Ik test meestal alleen de spelprestaties met PUBG Mobile, maar omdat deze telefoon is ontworpen om gamers aan te spreken, heb ik ook Fortnite getest. Het lijkt erop dat ook hier niets de Poco F2 Pro kan verslaan.
Netwerkprestatie
De Poco F2 Pro ondersteunt alle frequenties die in Europa worden gebruikt voor 3G en 4G. Dit is de eerste 5G-telefoon die ik test, maar ik heb nog geen toegang tot een 5G-netwerk in België. Voor degenen die in Frankrijk wonen, zal de Poco F2 Pro hen in staat stellen om 5G te gebruiken dankzij de n78 frequentie.Signaal 4G (voor december 2020)
De capaciteit om het netwerk correct op te pikken is een essentieel element voor een telefoon, maar het wordt slechts zeer zelden gemeten. Om het vermogen van een telefoon om het netwerk op te pikken te meten, voer ik een groot aantal metingen uit op dezelfde cellen om telefoons onder vergelijkbare omstandigheden te kunnen vergelijken. Het signaal wordt gemeten in dBm, een waarde van -90dBm wijst op een slechter signaal dan -70dBm. Deze metingen worden dus onder reële omstandigheden uitgevoerd en niet in een laboratorium, ze zijn niet wetenschappelijk maar geven een goede indicatie van de prestaties.
Ik had zeer goede resultaten met de Mi 9T Pro toen ik hem testte, de Poco F2 Pro daarentegen bevindt zich in het middengebied met signalen die schommelen tussen -97 dBm en -100 dBm. De meeste telefoons die ik test bevinden zich in dit bereik met een paar zeldzame uitzonderingen die zich onderscheiden van de menigte. Xiaomi is nooit een kampioen geweest op netwerkniveau, deze Poco F2 Pro is geen kampioen maar het is geen slechte telefoon.
Signaal 4G (vanaf december 2020)
Ik heb besloten om de methode voor het meten van het netwerk te veranderen omdat ik merkte dat de configuratie van het mobiele netwerk in de loop van de tijd verandert. Dit maakt het moeilijker om telefoons te vergelijken omdat de omstandigheden niet meer exact hetzelfde zijn.
Om dit probleem te voorkomen, heb ik een apparaat opgezet dat 24 uur per dag een tiental parameters van het mobiele netwerk opvangt (bv.: cel id, rssi, rsrq, snr, frequentie,...). Ik plaats dan de telefoon naast het toestel gedurende 24 tot 48 uur met dezelfde metingen, zodat ik ze kan vergelijken.
Overzicht van de geteste telefoons met deze methode
Download/Upload snelheid
Om de downloadsnelheid te testen, heb ik een aantal 4G-cellen geïdentificeerd die goede prestaties bieden, waarbij ik al mijn apparaten een aantal keer test om te zien wat voor download- en uploadsnelheid ze kunnen bereiken.
De Poco F2 Pro krijgt een goede score voor wifi downloads maar dit is ook het geval voor 4G snelheid. In download kreeg ik 207 Mbps en in upload krijg ik iets minder dan 60 Mbps. Met zo'n snelheid behoort de Poco F2 Pro tot de snelste telefoons die ik ooit heb getest.
Ik heb geen toegang tot een 5G-netwerk, dus ik kon de snelheid in 5G niet testen.
Wifi-prestaties
Om te testen of een telefoon het netwerk goed kan ontvangen, meet ik in de buurt van mijn router en vervolgens op afstand (en altijd op dezelfde plaats). Dit geeft mij een gemiddelde in dBm waarbij een waarde van -90 dBm wijst op slechtere prestaties dan een waarde bij -30 dBm.Wifi-signaal
Ik heb een signaal gemeten van -11 dBm in de buurt van de router, het is gewoon het beste signaalniveau dat ik tot nu toe heb gekregen, de Poco F2 Pro loopt voor op alle anderen met zelfs een stevige voorsprong.
Ik heb een signaal gemeten van -68 dBm van de router, ook dit is de beste score, maar het verschil is minder groot dan bij de andere telefoons die ik heb getest.
Download/Upload snelheid
Om de snelheid in Wifi te testen, maak ik verbinding met mijn router in 2.4Ghz en 5Ghz (indien beschikbaar) en gebruik ik de applicatie Ookla om de snelheid te meten.Een goede score op het wifi-signaal vertaalt zich vaak in een goede downloadsnelheid, de theorie is volledig geverifieerd met de Poco F2 Pro. Ik heb een download snelheid van 341 Mbps en ik weet zeker dat de telefoon hoger kan, maar ik had waarschijnlijk niet de bandbreedte op het moment van de test.
GPS-prestaties
Om de kwaliteit van het GPS-signaal te testen gebruik ik de Offline Maps applicatie en maak ik dezelfde treinreis in de voetgangersmodus. Waarom? In de voetgangersmodus corrigeert de GPS het signaal om aan de weg te blijven hangen niet kunstmatig, het heeft geen markeringen, zodat je de werkelijke positie kunt zien. Ik gebruik dan een applicatie om de nauwkeurigheid van het signaal te meten.
Precisietest GPS
De Poco F2 Pro is compatibel met de meeste grote GPS-providers zoals Glonass, Beidou en Galileo.
De Poco F2 Pro haakt het signaal snel aan en stabiliseert tot op 3 meter nauwkeurig. Dit is een gemiddelde score zonder uitzonderlijk te zijn. De rekenkracht ervan stelt u echter in staat om het signaal na een tunneluitgang snel te herstellen.
GPS-test op de weg
Nog niet gedaan
Batterijduur
[battery product="poco-f2-pro" capa="4700" lg="nl"]De Poco F2 Pro is uitgerust met een 4700 mAh batterij, dit is meer dan het marktgemiddelde, dat momenteel rond de 4000 mAh ligt.
Met 4700 mAh kan de Poco F2 Pro een langere levensduur van de accu's bieden dan de Motorola G8 Power wanneer het display maximaal wordt ingeschakeld, terwijl de Motorola een grotere accu heeft. Dit komt door de standaard activering van de Poco's spaarstand, die in de spaarstand blijft staan, tenzij u het anders vraagt.
Wanneer het scherm op 50% staat, zal de Poco meer dan 25 uur draaien. De autonomie is dus zeer goed, maar het is vooral te danken aan zijn capaciteit omdat de efficiëntie van de Poco in het gemiddelde ligt.
Foto camera test
Om de kwaliteit van foto's geproduceerd door een telefoon te testen, doe ik een technische test (resolutie, scherpte, chromatische aberratie, ...) in de studio (identieke omstandigheden) om het technische gedeelte objectief te evalueren. Vanaf de tweede helft van 2020 heb ik mijn eigen laboratorium gebouwd om volledig objectieve technische metingen te doen. Ik maak dan foto's in reële omstandigheden om te zien hoe de camera presteert. Ik beoordeel deze foto's dan volgens mijn criteria, maar ik publiceer de foto's zodat je het resultaat kunt beoordelen volgens je criteria.Hardware
De Poco F2 Pro is uitgerust met een Sony IMX 686 sensor als hoofdsensor. Deze sensor heeft zich al bewezen op de Huawei P30 Pro en is een van de beste sensoren die er zijn.De andere drie sensoren zijn:
- ultra groothoeksensor
- portretsensor
- macrosensor
Met de Sony IMX 686 ben ik benieuwd of Xiaomi de Huawei P30 Pro kan evenaren omdat de kwaliteit van de sensor gecombineerd moet worden met een goede beeldverwerking.
Standaard app
De standaard fotoapplicatie van de Poco F2 Pro is een perfecte kopie van wat er in andere Xiaomi-telefoons te vinden is.
De applicatie is vrij compleet en biedt veel instelmogelijkheden. Wat ik betreur is het gebruik van een semi-transparante zoomknop boven de foto, deze knop is niet erg leesbaar. Het andere wat mij stoort is het opgeven van de keuze van de resolutie in de instellingen. Voorheen was het mogelijk om de resolutie van de foto of video's in de instellingen te kiezen en deze instelling in het geheugen te bewaren, dit is nu niet meer het geval. Het is noodzakelijk om een beeldformaat te kiezen om de resolutie te wijzigen. Voor de video is het hetzelfde, 8k is niet standaard geactiveerd en de optie is niet erg zichtbaar.
Fotokwaliteit
Foto test / studio
Eerste voorbeeld: ƒ/1,89 1/166 5,43 mm 50 ISO
Belichting: oké
Scherpte: Oké.
Kleuren: oké
Diepte van het veld: ok
Vervorming: geen
Chromatische aberratie: geen
Vignettering: geen
Digitale ruis: geen
De Sony sensoren doen het beter dan de Samsung sensoren in mijn studio en dat geldt ook weer voor deze Sony IMX 686. De foto's zijn correct belicht, de kleuren zijn correct zelfs als ze iets minder verzadigd zouden kunnen zijn. De scherpte is erg goed, je ziet zelfs het stof op de motorkap van de auto. De Sony sensor van de Poco F2 Pro doet het goed.
Tweede voorbeeld: ƒ/2.4 1/186 2.13 mm 50 ISO
Belichting: licht onderbelicht
Scherpte: medium
Kleuren: iets te donker
Diepte van het veld: ok
Vervorming: de kromming is zichtbaar op het hoofd van het personage aan de rechterkant.
Chromatische aberratie: geen
Vignettering: geen
Digitale ruis: geen
De ultra groothoeksensor levert niet hetzelfde kwaliteitsniveau als de hoofdsensor. Het heeft de gebruikelijke defecten van de ultra groothoeksensoren zoals een gebrek aan licht, minder scherpte en vervorming.
Derde voorbeeld: ƒ/1,89 1/129 5,43 mm 50 ISO
Belichting: oké
Scherpte: Oké.
Kleuren: oké
Diepte van het veld: ok
Vervorming: geen
Chromatische aberratie: geen
Vignettering: geen
Digitale ruis: geen
De Poco F2 Pro heeft geen optische zoom, dus de hoofdsensor werkt als een zoomlens met een digitale zoom. De foto heeft dus ook dezelfde kenmerken als de eerste foto.
Foto test / zon
Eerste voorbeeld: ƒ/2,4 1/322 2,13 mm 50 ISO
Belichting: oké
Scherpte. Oké.
Kleuren: ok
Diepte van het veld: ok
Vervorming: geen
Chromatische aberratie: geen
Vignettering: geen
Digitale ruis: geen
Ik heb besloten om deze test te starten met de ultra groothoeksensor omdat het landschap zeer geschikt was. Ultra groothoek sensoren van Xiaomi produceren meestal geen buitengewone foto's, de kwaliteit van de foto is vaak veel lager dan die van de hoofdsensor. Met de Poco F2 Pro heeft Xiaomi de lat erg hoog gelegd omdat deze groothoeksensor onder goede omstandigheden prachtige foto's produceert. De kleuren zijn goed verzadigd, de belichting is goed, ik zie geen vervorming en het detailniveau is echt goed voor een sensor van dit type (alleen de bomen op de achtergrond van de foto zijn niet zo goed gedetailleerd). Zelfs de donkere gebieden zijn rijk gedetailleerd. Als ik zo'n goed resultaat krijg met de ultra groothoeksensor, ben ik benieuwd wat de hoofdsensor kan produceren.
Ik nam een foto op dezelfde plaats met twee andere camera's (een andere dag, maar de omstandigheden waren vergelijkbaar).
Redmi Note 9s
De Redmi Note 9s levert een bijna gewone foto naast wat de Poco F2 Pro kan produceren terwijl hij goede foto's in zijn prijsklasse produceert.
Samsung Galaxy S20
De Samsung produceert ook erg mooie foto's, maar ik denk dat het minder details biedt dan de Poco. De kleuren van de Poco zijn ook meer verzadigd.
Tweede voorbeeld: ƒ/1.89 1/741 5.43 mm 50 ISO
Belichting: licht overbelicht
Scherpte: zeer goed
Kleuren: ok
Diepte van het veld: ok
Vervorming: geen
Chromatische aberratie: geen
Vignettering: geen
Digitale ruis: geen
Voor deze tweede foto was de zon achter een wolk gepasseerd en toch is de foto zelfs iets overbelicht, dit is vooral te zien aan de boeien in het water. Het detailniveau is zeer goed, de kleuren zijn verzadigd zonder teveel te forceren. Deze foto is gemaakt met de Sony sensor en levert een zeer goed resultaat op.
Derde voorbeeld: ƒ/1,89 1/1072 5,43 mm 50 ISO
Belichting: licht overbelicht
Scherpte: zeer goed
Kleuren: ok
Diepte van het veld: ok
Vervorming: geen
Chromatische aberratie: geen
Vignettering: geen
Digitale ruis: geen
De Poco F2 Pro heeft geen optische zoom, dus deze foto is ook door de Sony sensor gemaakt met behulp van een digitale zoom. De foto is ook een beetje overbelicht, maar met de digitale zoom is het makkelijker om het detailniveau in de foto te zien. Deze Sony sensor doet zijn werk heel goed en levert zonder enige moeite mooie foto's op. Natuurlijk kunnen we altijd de verwerking van het beeld bespreken, maar elke fabrikant past enige verwerking toe en deze is vrij succesvol.
Ik heb nog een paar voorbeelden genomen om de kwaliteit van de foto's van de Poco F2 Pro te benadrukken.
De scherpte van het beeld is werkelijk uitstekend.
De ultra groothoeksensor heeft een beperkte vervorming en een bovengemiddelde nauwkeurigheid voor dit type sensor.
En hier is een galerij van foto's die in goede omstandigheden zijn genomen
Soms krijg ik foto's die iets te belicht zijn, soms iets te weinig belicht, maar de afwijking van de werkelijkheid is niet zo belangrijk, de rest van het beeld compenseert vrij goed voor deze schommeling tussen licht en schaduw. Als de kleurverzadiging je stoort, is het mogelijk om deze aan te passen met een filter of in de nabewerking.
Foto test / bewolkt
Eerste voorbeeld: ƒ/1,89 1/1798 5,43 mm 50 ISO
Belichting: goed
Scherpte: goed
Kleuren: iets te verzadigd
Diepte van het veld: ondiep
Vervorming: geen
Chromatische aberratie: geen
Vignettering: geen
Digitale ruis: geen
Ik maak graag foto's voor een storm, de kleuren van de lucht zijn vaak surrealistisch, maar het is geen ideale situatie om foto's te maken met een smartphone. De Poco F2 Pro doet het echter wel goed. Smartphones hebben de neiging om foto's te onderbelichten als het licht slecht is, dat is bij de Poco niet het geval. De foto is iets te verzadigd, maar legt de onheilspellende sfeer van de lucht mooi vast. De scherptediepte is vrij slecht, de telefoon dacht dat het een goed idee zou zijn om te focussen op de eerste korenaren. De achtergrondvervaging is kunstmatig, maar de weergave is vrij overtuigend.
Tweede voorbeeld: ƒ/2.4 1/934 2.13 mm 50 ISO
Belichting: goed
Scherpte: goed
Kleuren: goed
Diepte van het veld: goed
Vervorming: geen
Chromatische aberratie: geen
Vignettering: geen
Digitale ruis: geen
Deze ultra groothoeksensor doet het echt goed, hij had al prachtige foto's gemaakt onder de zon en levert hier door dit stormachtige weer een heel interessant resultaat op. De kleuren zijn minder verzadigd dan bij de hoofdsensor, de scherptediepte is belangrijker dan bij de hoofdsensor en de scherpte is echt goed. De Poco corrigeert automatisch de vervormingen die met dit soort sensoren te maken hebben en doet dat heel goed omdat ik geen typische kromming zie van de brede hoeken aan de randen van de foto.
Derde voorbeeld: ƒ/1,89 1/2601 5,43 mm 50 ISO
Belichting: licht onderbelicht
Scherpte: goed
Kleuren: iets te verzadigd
Diepte van het veld: goed
Vervorming: geen
Chromatische aberratie: geen
Vignettering: geen
Digitale ruis: geen
We zien hier de kenmerken van de eerste foto met een foto die donkerder is dan de groothoek en een accentuering van de verzadiging. Het effect is waarschijnlijk wat overdreven, maar ik vind de sfeer van het moment dat ik de foto nam. Er zijn hier zeer belangrijke verschillen tussen de donkere en lichte gebieden, maar slechts een klein deel van de lucht is verbrand, dus de dynamiek is vrij goed.
Hier zijn nog wat andere foto's die op dezelfde plaats zijn genomen:
Hoewel de Poco vanuit puur technisch oogpunt de neiging heeft om de verwerking een beetje te forceren, levert het goede foto's op. De Poco biedt vele instellingen om dit type effect aan te passen aan uw smaak, je kunt surrealistische foto's maken met de combinatie van HDR, AI en filters, maar je kunt ook een neutraler effect produceren door deze opties uit te schakelen.
Test foto / nacht
Eerste voorbeeld: ƒ/1,89 1/13 5,43 mm 2047 ISO
Belichting: correct
Scherpte: correct
Kleuren: correct
Diepte van het veld: correct
Vervorming: geen
Chromatische aberratie: geen
Vignettering: geen
Digitale ruis: licht
Ik nam deze eerste foto met de hoofdsensor zonder enige assistentie (geen hdr, geen nachtstand). Het resultaat is vrij goed als je kijkt naar het centrale gedeelte van de foto. De randen verliezen aan scherpte (bijv. het gras rechtsonder).
Tweede voorbeeld: ƒ/2,4 1/15 2,13 mm 4411 ISO
Belichting: onderbelichting
Scherpte: hoge gladheid
Kleuren: te koud, paars aan de hemel.
Diepte van het veld: correct
Vervorming: geen
Chromatische aberratie: mauve in de lucht
Vignettering: geen
Digitale ruis: zichtbaar
Ultra-groothoeksensoren leveren geen goede nachtfoto's op en dat geldt ook voor de Poco. De foto is onderbelicht, details zijn verdwenen door zware gladheid en de kleuren zijn te koud. De lucht wordt paars. Deze sensor is daarom niet aan te raden voor nachtfoto's.
Derde voorbeeld: ƒ/1,89 1/13 5,43 mm ISO 4041
Belichting: goed
Scherpte: goed
Kleuren: correct
Diepte van het veld: correct
Vervorming: geen
Chromatische aberratie: geen
Vignettering: geen
Digitale ruis: licht
De nachtstand van de Poco F2 Pro kan alleen gebruikt worden met de hoofdsensor en dat is een goede zaak, want het resultaat is echt goed. Ik vind kleuren rijkelijk verzadigd en dicht bij de werkelijkheid, de scherpte is veel beter dan wat ik op de eerste foto kreeg, alleen het gras of het gebladerte van de bomen, de scherpte is echt heel goed.
Ik nam foto's op dezelfde plaats met Gcam om te zien of de nachtstand van deze applicatie een beter resultaat zou geven.
De foto is iets overbelicht, de scherpte is minder goed en de kleuren zijn te koud. Ik heb de Gcam-versie gebruikt die bedoeld was voor de Redmi Note 8 Pro omdat er op het moment van schrijven geen versie was voor de Poco F2 Pro. Gcam is over het algemeen vrij onstabiel op de Xiaomi maar ik heb geen crash gehad met de Poco, de applicatie werkt vrij goed maar ik geef de voorkeur aan de night mode verwerking van de Xiaomi applicatie.
In de nachtmodus is de Poco in staat om mooie nachtopnames te maken, je moet de camera een paar seconden kunnen vasthouden zonder te veel te bewegen, maar het is voor alle camera's hetzelfde.
Ik ben niet gewend om de pro-modus te testen omdat ik het punt niet zag, de automatische modus doet vaak goed werk, maar er is een soort oefening waarvoor de pro-modus absoluut noodzakelijk is. Inderdaad, om 's nachts een sterrenhemel te fotograferen, zal de automatische modus geen goede resultaten opleveren omdat je de belichtingstijd moet kunnen verlengen. Ik was erg verbaasd over wat ik kreeg, want waar ik woon, is de lichtvervuiling zeer zichtbaar en de hemel is licht gesluierd.
Het resultaat is gewoonweg ongelooflijk. Ik kan betere foto's maken met een DSLR, maar het vergt veel meer werk. Ik zet de Poco F2 Pro gewoon op mijn tuintafel met een paar instellingen in de pro-modus. Jupiter en Saturnus zijn heel duidelijk te zien aan de horizon, de Melkweg is ook zichtbaar, het is lang geleden dat ik hem gezien heb. Ik herkende ook enkele andere heldere sterren zoals Vega of Deneb.
Videokwaliteit
Stabilisatie
Videostabilisatie is nooit een kracht van Xiaomi geweest, de meeste modellen die ik heb getest boden geen efficiënte stabilisatie. De Poco F2 Pro is de eerste Xiaomi-telefoon die ik test die echte stabilisatie biedt en het werkt vrij goed. De schokken van mijn voetstappen worden goed geabsorbeerd en de video is erg soepel, zelfs als ik me snel beweeg.
Ik heb een tweede test die het werk van de Poco bemoeilijkt omdat hij een beeld vol met veel details moet hercomponeren. De stabilisatie is effectief zoals op de eerste video, maar we zien een pixelisatie van de details die met een kleine vertraging wordt gecorrigeerd.
Video normale condities
Nog niet beschikbaar / getest
Video low light
Video 's nachts is een moeilijke oefening voor een telefoon, omdat het voortdurend moet zoeken naar de ideale plek om te focussen. De Poco doet het vrij goed, de focus is snel, de video heeft niet al te veel digitale ruis en de Poco kan dit alles in 8k doen. Je hebt een goede verbinding nodig om ervan te genieten.
Audiokwaliteit
Om de kwaliteit van de audio-uitgang van de telefoon te testen, sluit ik de audio-uitgang van het toestel aan op een meetinstrument, speel ik het geluid af op alle frequenties en meet ik de verschillen tussen het originele geluid en het geluid dat door de telefoon wordt geproduceerd. Op deze manier meet ik het vermogen van de telefoon om alle geluiden correct te reproduceren.De Xiaomi Mi 9T Pro is een van de beste Xiaomi telefoons op het gebied van audio en aangezien de Poco F2 Pro sterk geïnspireerd lijkt te zijn door dit model, verwachtte ik een zeer goed geluid te ervaren en dit is het geval. Op een subjectieve manier van luisteren vond ik de finesse van het geluid van de Mi 9T Pro met waarschijnlijk iets minder kracht. Ik zal niet alleen de Poco F2 Pro vergelijken met de Mi 9T Pro, maar ik zal ook de beste telefoon die ik heb getest op het gebied van audio (Galaxy S10+) toevoegen om te zien of Xiaomi erin geslaagd is om Samsung op zijn grondgebied aan te vallen.
Frequency Response
Deze test is bedoeld om te testen of het toestel in staat is alle frequenties correct te reproduceren. De witte lijn in het midden van de grafiek is de ideale situatie en de andere kleuren zijn afkomstig van tests op verschillende telefoons. Een afwijking van de referentielijn wijst op een afwijking van de ideale situatie. Om op alle frequenties een goed geluid te zien, is het daarom noodzakelijk om zo dicht mogelijk bij de referentielijn te komen.
Ik heb de Xiaomi Mi 9T Pro en de Samsung Galaxy S10+ vergeleken met de Poco F2 Pro en de curves zijn zo dicht bij elkaar dat het moeilijk is om ze te onderscheiden. Dit betekent dat al deze telefoons alle frequenties goed kunnen reproduceren.
De Poco F2 Pro heeft een lichte zwakte in de lage tonen, hij ziet er groot uit op de grafiek omdat ik telefoons die heel dicht bij elkaar staan met elkaar vergelijk, maar bij het luisteren heb ik geen verschil gemerkt.
De Poco F2 Pro lijkt een stabielere geluidsweergave te bieden voor alle frequenties.
Is de Poco F2 Pro beter dan de Samsung Galaxy S10+? Nog niet, maar het is niet erg ver en ik betwijfel of veel gebruikers het verschil echt kunnen horen.
Dynamisch bereik
Deze test is ontworpen om het vermogen van een telefoon om geluiden op verschillende volumeniveaus te spelen te testen. Ook hier moeten de telefoons zo dicht mogelijk bij de referentie staan.
Ik heb dezelfde telefoons gebruikt voor deze test en afgezien van een verschil in vermogen volgt de Poco F2 Pro de frequentiecurve van de andere telefoons, ik vind dat zijn curve vrij regelmatig is, behalve in de hoogste frequenties.
De Poco F2 Pro doet het niet beter dan de Samsung Galaxy S10+, maar het is niet ver weg.
Geluidsniveau
Deze test heeft tot doel te bepalen of het geteste apparaat in staat is om geluiden zonder veel ruis te reproduceren. Een hoge score duidt op een lage parasietendruk, een lagere score duidt op een hogere aanwezigheid van parasieten.
Het geluid dat de Poco F2 Pro produceert is van goede kwaliteit en dit is ook te zien in deze grafiek.
Als ik kijk naar de verkregen waarden voor vervorming zie ik dat de Poco F2 Pro minder vervorming produceert dan de Samsung Galaxy S10+ maar het produceert ook een veel minder krachtig geluid, dus de vergelijking is niet erg eerlijk.
Tot slot zou ik zeggen dat de Poco F2 Pro een zeer goede geluidsprestatie biedt op een niveau gelijk aan de Xiaomi Mi 9T Pro en iets lager dan de Samsung Galaxy S10+. In deze prijsklasse is de Poco zonder twijfel een van de beste toestellen.
Schermkwaliteit
Om het scherm te testen, gebruik ik een colorimetrische sonde die de kleurnauwkeurigheid van een scherm meet, en andere parameters om te kijken of een scherm in staat is om een afbeelding correct weer te geven. Ik test ook het helderheidsniveau om te bepalen of het scherm in staat zal zijn om een beeld in vol zonlicht weer te geven.Colorimetrie
Aangezien de Poco F2 Pro veel overeenkomsten heeft met de Xiaomi Mi 9T Pro, vroeg ik me af of hij het qua schermkwaliteit beter zou kunnen doen. Na het passeren van de colorimetrische sonde, de Poco F2 Pro a dE van 1,72. Met zo'n score presteert de Poco beter dan de Xiaomi en laat hij zich zelfs heel dicht bij de Galaxy S20 komen.
Schermkwaliteit is meestal het territorium van Samsung. Zelfs als deze Poco F2 Pro er niet in slaagt om Samsung te verslaan, komt hij nog steeds heel dicht in de buurt.
De standaardinstelling van de Poco is niet goed vanuit een colorimetrisch oogpunt, je moet de "standaard" modus nemen om goede kleuren te verkrijgen.
Helderheid / Contrast
Het scherm van de Poco is zeer helder op een natuurlijke manier, ik krijg 460 cd/m² door de helderheid handmatig op maximaal in te stellen. Ik kon niet meer krijgen het is de voorste sensor die meestal wordt gebruikt om te controleren of de helderheid hoger moet worden geschoven, maar deze sensor is in het apparaat. Dit betekent dat de Poco je meteen geeft waar een Samsung Galaxy S20 hoger kan gaan, maar alleen als hij onder sterk licht staat.
De Poco F2 Pro gebruikt een goede kwaliteit Amoled scherm, de zwarten zijn echt zwart en het contrast is dus oneindig.
Biometrie
De Poco F2 Pro is uitgerust met een vingerafdruksensor onder het display. Deze ontgrendeling van de telefoon is modieus, de meeste telefoons zijn er tegenwoordig mee uitgerust. Waar de Poco een beetje opvalt is de positie van deze vingerafdruksensor, die zich meestal onderin het display bevindt. Op de Poco zit de vingerafdruksensor iets hoger op het scherm en dit maakt het ontgrendelen veel intuïtiever. Het slagingspercentage is ook hoger dan wat ik met de Mi 9T Pro kreeg, maar dit type vingerafdruksensor is nog steeds minder effectief dan een sensor op de achterkant van de telefoon.Omdat de Poco geen frontcamera in het scherm heeft, wordt ontgrendeling op basis van het gezicht niet eens aangeboden als de telefoon wordt opgestart, omdat dat zou betekenen dat de pop-up camera elke keer moet uitspringen.
Besturingssysteem
De Poco F2 Pro wordt verkocht met MIUI 11, maar de interface is niet helemaal hetzelfde als bij de Redmi-serie. De Poco F2 Pro heeft een application launcher met een classificatie van applicaties per thema en een speciale zoekmachine. Dit type launcher is veel handiger dan de standaard Android launcher. De rechterschermen worden gebruikt om de snelkoppelingen te plaatsen, dus niet alle applicaties zijn te vinden zoals op andere Xiaomi-telefoons.
Afgezien van deze launcher is de ervaring vrij gelijkaardig aan wat ik eerder heb getest, deze applicatie launcher op de Poco brengt een echte toegevoegde waarde aan de telefoon.
Bugs
Nog niet beschikbaar / getestAccessoires Poco F2 Pro
Vergelijk Poco F2 Pro met de anderen
Test / beoordeling conclusie
Deze nieuwe Poco is geen Poco, het is duidelijk een gespierde Xiaomi met een andere naam. De Poco erft dezelfde positionering als de Xiaomi Mi 9T Pro ten tijde van de lancering, hij had net zo goed de Xiaomi Mi 10T Pro kunnen heten, het zou geen verschil hebben gemaakt.Op papier is de Poco F2 Pro simpelweg de beste telefoon in het segment rond de 400€, Xiaomi heeft hem zelfs gepositioneerd in concurrentie met de Samsung Galaxy S20 die veel meer kost. Is het gewoon een bluf? Nee, duidelijk niet. Deze Poco F2 Pro is misschien niet in alle opzichten perfect, maar hij legt de lat heel, heel hoog en tegelijkertijd zie ik niet direct een model dat in staat is om te concurreren in deze prijsklasse.
De Poco F2 Pro is een enorme telefoon zoals vaak het geval is bij Xiaomi, maar je moet deze stroom en batterij ergens opbergen. Deze telefoon heeft niet echt een defect en laat zich veel duurdere telefoons frontaal en zonder complexen aanvallen. De Poco F2 is zeer krachtig, heeft een goede autonomie, maakt mooie foto's en biedt de 5G tegen een meer betaalbare prijs dan de concurrentie.
Is hij beter dan de Galaxy S20? Ik zou zeggen ja om een aantal redenen, maar de Galaxy S20 past in een lichter en eleganter formaat en biedt een meer consistente fotokwaliteit in alle omstandigheden. Tenzij je niet van massale telefoons houdt, is het prijsverschil niet gerechtvaardigd.
Sterktes
CPU/GPU-vermogen
Schermkwaliteit
Foto-/videokwaliteit
Videostabilisatie
Levensduur van de batterij
Afwerking
Wifi & 4G snelheid
Zwaktes
GPS ongeveer gemiddeld
4G-vangstkwaliteit in het gemiddelde
Alternatieven voor dit product
In deze prijsklasse heeft de Poco F2 Pro niet veel concurrentie als je rekening houdt met alle kenmerken van de F2 Pro. Als u bepaalde functies zoals 5G of de levensduur van de batterij uitschakelt, kunnen sommige andere modellen een alternatief zijn. Ik denk aan de Realme X2 Pro, de Huawei P40, of enkele van de modellen bij Vivo.
LAURENT WILLEN
Hoofd van mezelf op deze blog
Sinds 2006 deel ik mijn passies op mijn blog in mijn vrije tijd, dat geef ik de voorkeur aan het kijken naar onzin op tv of op sociale netwerken. Ik werk alleen, ik ben ongetwijfeld een van de laatste overlevenden van de wereld van blogs en persoonlijke sites.
Mijn specialiteit? Digitaal in al zijn vormen. De afgelopen 25 jaar heb ik voor multinationals gewerkt, waar ik digitale teams aanstuurde en een omzet genereerde van ruim € 500 miljoen per jaar. Ik heb expertise op het gebied van telecommunicatie, media, luchtvaart, reizen en toerisme.
Hoofd van mezelf op deze blog
Sinds 2006 deel ik mijn passies op mijn blog in mijn vrije tijd, dat geef ik de voorkeur aan het kijken naar onzin op tv of op sociale netwerken. Ik werk alleen, ik ben ongetwijfeld een van de laatste overlevenden van de wereld van blogs en persoonlijke sites.
Mijn specialiteit? Digitaal in al zijn vormen. De afgelopen 25 jaar heb ik voor multinationals gewerkt, waar ik digitale teams aanstuurde en een omzet genereerde van ruim € 500 miljoen per jaar. Ik heb expertise op het gebied van telecommunicatie, media, luchtvaart, reizen en toerisme.
Vragen/Opmerkingen