XGIMI Horizon S Pro : test / mening
Gepubliceerd op: 26-02-2025 / gewijzigd: 26-02-2025
De Horizon-familie van XGIMI werd meer dan 3 jaar geleden gelanceerd met de Horizon FHD en Horizon Pro. De familie werd vervolgens uitgebreid met de XGIMI Horizon Ultra en tot die tijd waren de verschillen tussen de modellen vrij duidelijk. Met de introductie van de XGIMI Horizon S Max en S Pro is de vergelijking moeilijker geworden, omdat de twee projectoren als twee druppels water op elkaar lijken. Ik heb de XGIMI Horizon S Max 3 maanden geleden getest en de resultaten waren zeer positief. Ik ga nu de S Pro onder de loep nemen aan de hand van hetzelfde testprotocol om je te helpen de juiste keuze te maken tussen deze twee projectoren
Waar te koop?
De XGIMI Horizon S Pro is verkrijgbaar op een aantal websites, maar in principe zijn de aantrekkelijkste aanbiedingen te vinden op de officiële website. Als je je aanmeldt voor de nieuwsbrief, ontvang je een promotiecode voor je eerste aankoop
XGIMI Horizon S Pro / XGIMI.com
Video test

Bekijk op YouTube: XGIMI Horizon S Pro videotest
Audio: Frans (ondertiteling beschikbaar)
Website waar ik de XGIMI Horizon S Pro gekocht/ontvangen heb: https://shrsl.com/4u...
Prijs XGIMI Horizon S Pro
Nog niet beschikbaar / getestTijdslijn
26 maart 2025: de projector is ontvangen en de test kan beginnen. Het zal me waarschijnlijk een week kosten om al mijn metingen te publiceren.Waarom deze projector?
Nog niet beschikbaar / getestUitpakken

De doos van de XGIMI Horizon S Pro is vrij imposant in vergelijking met de grootte van de projector. Het is vooral de beschermlaag die voor extra bulk zorgt. De projector wordt geleverd met een afstandsbediening, twee AAA-batterijen, een handleiding in verschillende talen, een enorme power pack en een stroomkabel.

De hoofddoos bevat ook een HDMI-stick met Android TV. Met deze HDMI-stick kun je Netflix gebruiken en hij wordt gratis meegeleverd. Als je Netflix niet nodig hebt, heb je niets aan deze stick, maar je kunt hem wel gebruiken op elk ander apparaat met een HDMI-poort

Ik heb ook een XGIMI-statief ontvangen dat speciaal is ontworpen voor de Horizon-serie. Dit statief bestaat uit een ronde basis die zwaar genoeg is om de projector stabiliteit te geven. Dan is er een metalen staaf van ongeveer 70 cm lang die je in de basis schroeft. De projector wordt vastgezet op een speciaal aangepaste steun die aan het bovenste deel van de stang is bevestigd. Ik heb dit statief getest en het werkt erg goed, het is stabiel genoeg om de projector op zijn plaats te houden. Je moet er alleen rekening mee houden dat je het aan de basis moet optillen, anders komt de projector los.
Als je een hogere steun nodig hebt, moet je kiezen voor een standaard camerastatief (op drie poten)
Besturingssysteem

Deze projector draait op Android TV, dus de ervaring is hetzelfde als elke andere projector met Android TV. Andere recente projectoren van XGIMI gebruiken Google TV, dat een betere integratie biedt met apps en de zoekmachine.
Dit is op zich geen groot probleem omdat Android TV een goed besturingssysteem is voor projectoren. Wat het mist in deze versie is native Netflix compatibiliteit.
Om dit probleem te verhelpen, biedt XGIMI een gratis HDMI-stick met Google TV aan. Met deze stick krijg je toegang tot een meer up-to-date interface en een grotere compatibiliteit met streaming applicaties zoals Netflix.
Afwerking

De XGIMI Horizon S Pro maakt gebruik van hetzelfde chassis als de Horizon S Max. Ze hebben exact dezelfde afmetingen, de S Max is alleen een paar gram zwaarder
Deze gelijkenis zorgt natuurlijk voor enige verwarring. De gelijkenis is niet alleen esthetisch, want ook technisch gezien lijken deze twee projectoren erg op elkaar
Het voorpaneel is gemotoriseerd en zakt automatisch omlaag wanneer je de projector inschakelt. De lens is dus beschermd wanneer de projector is uitgeschakeld. Het heeft niet veel effect op stof. Als je kinderen hebt, kunnen ze echter geen vingerafdrukken achterlaten op de lens.
Geluid wordt ook vanaf de voorkant uitgezonden. We vinden dezelfde luidsprekers als in de S Max met 2 x 12 watt van Harman Kardon
Deze twee projectoren maken gebruik van een kantelformaat waarmee de projector verticaal kan worden gericht voor projectie aan het plafond. Ondanks zijn massieve uiterlijk is deze projector behoorlijk wendbaar.
De standaard is ook gemonteerd op een roterende schijf waarmee je hem 360° kunt draaien.
Dankzij deze flexibiliteit kun je in bijna elke positie een beeld projecteren. Ik moet je echter waarschuwen dat deze flexibiliteit invloed heeft op de beeldkwaliteit. Als je scherm niet perfect loodrecht op de projectiekegel staat, moet je de trapeziumcorrectie gebruiken. Als de correctie gering is, is dit geen probleem. Daarentegen zult u een groot grijs kader om uw beeld zien verschijnen als de correctie aanzienlijk is.

Hieronder zit een standaard schroefdraad. U kunt de projector gemakkelijk gebruiken met een fotostatief, aangezien de schroefdraad perfect stabiel is. [XGIMI verkoopt een statief bij deze projector. Dit statief is ongeveer 70 cm hoog en is verzwaard aan de basis. De montage is heel eenvoudig: de hoofdstang wordt op de basis geschroefd. De projector wordt geïnstalleerd op een roterende steun. Je moet alleen voorzichtig zijn als je hem verplaatst, want het bovenste deel komt gemakkelijk los. Het is handig om de projector op te zetten, maar het kan verrassend zijn als je de standaard van de projector tilt.

De aansluitingen aan de achterkant zijn vrij beperkt en zijn ook hetzelfde als op de S Max. Er is een enkele HDMI eARC-poort en twee USB 2.0-poorten.

Deze projector gebruikt net als andere XGIMI-projectoren een DMD 0.47-chip als laserbron. Deze chip heeft de reputatie een beetje zwak te zijn op het gebied van contrast, zoals we later in deze test zullen zien.
Als ik naar het specificatieblad van deze projector kijk, zie ik dat hij dezelfde CPU en GPU gebruikt als de S Max. Ze zijn dus bijna 100% identiek. Ik zeg bijna identiek omdat er een paar kleine verschillen zijn.
Projectiekamer
Mijn projectiekamer is rechthoekig, 4,6m bij 2,9m (hoogte 2,2m). Ik heb twee projectiewanden, een witte muur van 2,9 m breed met alleen witte verf met een mogelijke terugslag van 4 meter. Ik heb dan een 133 inch ALR scherm op een andere muur met een mogelijke setback van 2.8m. Ik gebruik hoofdzakelijk het ALR-scherm, behalve wanneer de opstelling of het type projector niet geschikt is voor deze situatie.Batterijduur
Nog niet beschikbaar / getestStroomverbruik
De laatste XGMI's die ik heb getest zijn behoorlijk goed als het gaat om stroomverbruik. Dat is ook nu weer het geval met deze projector, waarbij ik een verbruik heb gemeten van 43 watt met helderheid op 1, 93 watt met helderheid op 10 en uiteindelijk meer dan 120 watt in high power mode.Als je de projector in het donker gebruikt, kun je zelfs automatische helderheid gebruiken. Hierdoor wordt de helderheid automatisch op een lager niveau ingesteld, zodat het stroomverbruik ruim onder de 100 watt blijft
Werkingsgeluid

XGIMI projectoren zijn over het algemeen vrij stil, deze projector genereert minder dan 40 decibel van dichtbij en als ik een meter afstand neem, is het geluid van de projector onhoorbaar. De enige keer dat deze projector lawaai maakt, is wanneer je hem op 'hoog vermogen' zet, en dan schakelt hij over naar de föhnstand.
In theorie maakt dit niet uit, want deze ultraheldere configuratie is absoluut onbruikbaar, omdat het wit groenig wordt
Beeldkwaliteit

Deze video illustreert het verschil in beeldkwaliteit tussen de standaardmodus en kalibratie. Kalibratie geeft het beeld meer warmte, omdat de temperatuur van het wit te koud is met de basisconfiguratie. Het geeft ook een betere kleurbalans.
Om dit beeldniveau te bereiken, heb ik een kalibratie uitgevoerd op een wit scherm en op een grijs scherm. Hier zijn de kalibratie-instellingen voor mijn Wupro ALR scherm:
Schermen van dit type hebben de neiging om het blauw te accentueren, dus je moet beginnen met het te verminderen. Mijn scherm is erg blauw, dus je zult met deze waarden moeten spelen om de juiste balans met dat van jou te vinden.[Kleurtemperatuur:
Rood 10
Groen 10
Blauw 7
Volgende:
Rood gain 70
Groen gain 46
Rood tint 44
Groen tint 54
Cyaan tint 56
Magenta tint 40
Geel tint 54
Groen helderheid 80
Cyaan helderheid 70
Magenta helderheid 30
Rood offset 73
Blauw offset 42
En die voor mijn witte scherm:
Rood 10
Groen 10
Blauw 9
Rode helderheid 60
Groene helderheid 46
Rode tint 44
Groene tint 54
Cyaan tint 56
Magenta tint 40
Gele tint 54
Groene helderheid 70
Helderheid cyaan 60
Helderheid magenta 30
Offset rood 73
Offset blauw 42
Ik heb de instellingen voor HDR nog niet gemaakt omdat ik wacht tot mijn spectroradiometer terugkomt
Je moet je er alleen van bewust zijn dat het geen exacte wetenschap is, omdat elke situatie anders is. Mijn instellingen werken voor mijn schermen, dus het resultaat zal een beetje anders zijn met een ander scherm, maar het geeft je een fatsoenlijk uitgangspunt
Colorimetrie
Meer uitleg over colorimetrie
Het meten van kleurgetrouwheid (colorimetrie) is geen subjectieve zaak, het is iets dat volledig meetbaar is. Deze meting wordt uitgevoerd met een apparaat (colorimeter, spectrometer, etc.) dat het verschil meet tussen de werkelijke kleur en de weergegeven kleur. Dit verschil wordt uitgedrukt in delta E (afkorting: dE). Een dE groter dan 3 duidt op een afwijking die waarneembaar is voor het menselijk oog.
De dE moet daarom zo laag mogelijk zijn, maar projectoren hebben standaard zelden een dE lager dan 3. Vaak liggen ze tussen de 5 en 10, alleen door kalibratie kunnen de kleuren correct worden aangepast.
Voor een perfecte kalibratie moet u een professional bellen. Ik geef u mijn parameters die overeenkomen met mijn situatie. Deze instellingen kunnen voor uw situatie werken, maar bieden geen garantie. Beschouw ze dus als een indicatie welke richting u moet inslaan.
Drievoudige laser of LED hybride?
Deze projector gebruikt een drievoudige laserlichtbron die alleen of in combinatie met een LED lichtbron kan worden gebruikt
Je kunt de lichtbron kiezen in de instellingen. [Ik zal je een vergelijking van de twee bronnen laten zien. Het drievoudige laserbeeld zal een sterke rode tint hebben, maar dit is in werkelijkheid niet het geval. Het filmen van een laserbron resulteert altijd in een dergelijke weergave.

Het belangrijkste om te onthouden is dat de LED-bron helderder is, een nauwkeurigere colorimetrie heeft en geen ruis heeft die het beeld verstoort. De drievoudige laserbron is dus donkerder, heeft een iets beter contrast maar het beeld kan ruis vertonen. Ik merkte geen ruis op, noch op mijn ALR-scherm, noch op mijn witte scherm. Ik kan niet uitsluiten dat er ruis optreedt op bepaalde schermtypes, maar in mijn geval had ik helemaal niets, zoals je kunt zien op deze video.
De rest van mijn test zal gebaseerd zijn op de LED bron, met af en toe een verwijzing naar de drievoudige laserbron.
Witbalans
Ik begin mijn test van de beeldkwaliteit met de witmeting, omdat wit de algemene tint van het beeld bepaalt. [Wit moet een temperatuur van 6500 graden Kelvin hebben. Onder deze waarde neigt het naar rood, erboven naar blauw.

De video die je ziet, illustreert deze verschillen. Let niet te veel op de rode tint, zo is het beeld in werkelijkheid niet. Deze projector heeft een brede kleurruimte en ik heb geen camera die dit soort beelden natuurgetrouw kan weergeven.
Alle projectorconfiguraties produceren een te koud wit. Het is bijna altijd hetzelfde, behalve hier, toen ik de kleurtemperatuur bij de lensuitgang mat, kreeg ik een temperatuur van 6798 graden Kelvin in de 'film'-modus
Het is nog steeds niet perfect, maar het is zeker beter dan wat ik gewend ben te meten. Het scherm speelt nog steeds een rol. Als je een grijs scherm gebruikt, zal deze temperatuur afwijken van de norm om een kouder beeld te produceren
Als je niet wilt verzanden in de instellingen, kun je beter voor de filmmodus kiezen. De witweergave zal veel beter zijn. [XGIMI zegt op zijn website dat deze projector een zeer goede basiskleurenweergave heeft met een delta E van minder dan 1. Ik had hetzelfde met de Horizon S Max en ik kreeg niet zo'n resultaat.
Wat je op het scherm ziet, is het verschil tussen de standaardmodus en een kalibratie. Zoals ik in het volgende hoofdstuk uitleg, heeft de rode tint te maken met de kleurruimte en de laser.
XGIMI had me uitgelegd dat dit een laboratoriummeting was die geen rekening hield met het scherm. Dus dacht ik hetzelfde te doen door de kleurgetrouwheid van de lens te testen
Nou, het goede nieuws is dat XGIMI er niet al te ver naast zit. Ik kreeg een kleurdelta E van 1,75 in de filmmodus. Dat betekent dat dit ongeveer is wat je ook op een neutraal scherm zult krijgen. Als je scherm daarentegen niet zo neutraal is als een grijs scherm, moet je een paar wijzigingen aanbrengen.

Met mijn grijze scherm steeg de delta E naar 2,56, wat nog steeds erg goed is. Als je het resultaat echter vergelijkt met mijn metingen op lensniveau, zie je duidelijk de verschillen. Het wit wordt te koud en moet worden gecorrigeerd
Als je een resultaat wilt dat in alle situaties werkt, moet je kalibreren. Ik heb er een gedaan voor een wit scherm en een grijs scherm.
Ik kreeg een delta E van 1,73 met mijn witte scherm. Het witte scherm is dus beter dan de referentiemeting, maar het rode is toegenomen. Mijn witte scherm heeft de neiging om het rood te versterken, het is niet helemaal neutraal.
Met mijn grijze scherm kreeg ik een delta E van 1.37 met een veel betere balans tussen de verschillende kleuren.

Helderheid
Meer uitleg over helderheid
Helderheid voor een projector is absoluut cruciaal. De helderheid wordt gemeten in ANSI-lumen en de door de fabrikant opgegeven waarden zijn vaak hoger dan de werkelijkheid.
De helderheid meet ik met een luxmeter en zet mijn metingen om naar ANSI-lumen ten opzichte van het projectieoppervlak. Dit geeft je echte waarde.
Een videoprojector, ook al is hij helder, kan niet concurreren met een televisie. De toevoeging van licht (natuurlijk of kunstmatig) heeft tot gevolg dat het contrast van uw afbeelding drastisch wordt verminderd. Met een helderheid van minder dan 1000 ANSI lumen moet de projector in totale duisternis worden gebruikt.

De XGIMI Horizon S Pro heeft een theoretische lichtsterkte van 1800 ISO lumen, wat het belangrijkste verschil is met de Horizon S Max. De foto illustreert het verschil tussen een donkere kamer en een lichte kamer. Het beeld is nog steeds goed te bekijken, maar er is een aanzienlijk verlies aan contrast en verzadiging
Zoals gewoonlijk zijn dit theoretische waarden en in werkelijkheid behaalde ik de volgende resultaten met maximale helderheid:
Standaard: 1344 lumen
Film: 1235 lumen
Sport: 1352 lumen
Glans: 1303 lumen
Zacht: 932 lumen
High Power: 1476 lumen
De "high power" modus komt dus aardig in de buurt van wat er beloofd was, maar deze configuratie is absoluut onbruikbaar omdat de projector letterlijk zijn longen uit zijn lijf spuwt en het wit groenig wordt.
Scherpte

XGIMI heeft de neiging om de scherpte-instellingen te overdrijven, maar het is een aanpasbare parameter, dus je kunt het aan je eigen smaak aanpassen.
Er is geen wetenschappelijke regel voor het vinden van het juiste scherpteniveau. Sommige mensen geven de voorkeur aan een scherp beeld, anderen aan een zachter beeld
Je kunt het scherpteniveau zelf kiezen. Tussen 0 en 20 zie ik geen ruis. Het is dan aan jou om te kijken wat het beste bij je past.
Contrast
Meer uitleg over contrast
Met contrast (aan/uit) kun je het verschil tussen wit en zwart meten. Deze meting geeft een indicatie van het vermogen van een projector om een goede weergave te produceren in donkere scènes.
Een contrast lager dan 500:1 moet als een zeer laag contrast worden beschouwd en het gevolg zal vooral zichtbaar zijn in donkere scènes waar details verloren gaan. Dit vormt minder een probleem voor sport, heldere films of zelfs tekenfilms.
Een lage contrastverhouding betekent niet dat een projector niet bruikbaar is, je moet er alleen rekening mee houden dat bij films als Aliens donkere scènes het niet langer mogelijk maken details te onderscheiden.
Contrast is een van de argumenten die XGIMI gebruikt om de kwaliteiten van deze projector aan te prijzen.
XGIMI legt de lat erg hoog door een contrast van 1000000:1 te claimen, maar de werkelijkheid is heel anders

Aan de hand van dit statische beeld uit de Batman-trailer kun je zien dat het contrast niet al te slecht lijkt. Er is niet echt een gebied dat te donker of te licht is.
Het verschil met de S Max valt niet echt op.
Ik laat je nu de gebruikelijke video zien.

Ik heb het native contrast in alle configuraties gemeten en in het beste geval kreeg ik een contrast van ongeveer 1000:1 in de dual light modus. Ik behaalde 1200:1 met drievoudige lasermodus. Ik heb dit resultaat verkregen met dynamisch contrast geactiveerd. Het contrast is dus iets lager dan wat ik kreeg met de XGIMI Horizon S Max
Het dynamisch contrast is in werkelijkheid waarschijnlijk iets hoger, omdat het werkt op basis van wat er wordt weergegeven. Als ik het verschil tussen zwart en wit test, werkt het niet op dezelfde manier op film. Ik heb soms een zwart gemeten dat half zo helder was als een volledig zwart scherm.
De drievoudige lasermodus doet het hier iets beter dan de dubbele lichtmodus. De helderheid van het zwart speelt een grote rol in de diepteperceptie. Ik heb een zwartheid gemeten van 0,08 cd/m² op mijn grijze scherm en 0,6 cd/m² op mijn witte scherm. Deze waarden laten zien hoeveel invloed een scherm kan hebben op zwart. Je zou zelfs een beter contrast kunnen krijgen op een wit scherm, maar dat gaat ten koste van te veel algemene verlichting.
Ik kreeg de 0.08 met een Fresnelscherm dat ontworpen is voor korte brandpuntsafstanden, dus het is niet ideaal. Het resultaat zal ongetwijfeld beter zijn met een scherm dat aangepast is aan dit type projector, maar dat heb ik niet op het moment van deze test
Bewegingscompensatie
Meer uitleg over bewegingscompensatie (MEMC)
Veel projectoren gebruiken een frequentie van 60 Hz, wat betekent dat ze 60 frames per seconde uitvoeren. Veel films zijn ontworpen om 24 frames per seconde uit te zenden. Dit betekent dat de film per seconde niet genoeg beelden heeft om de 60 beelden te vullen die door de projector worden uitgezonden.
Dit resulteert meestal in een schok in het beeld. Sommige projectoren kunnen deze schok verminderen met een bewegingscompensatiesysteem (ook wel MEMC genoemd). Als je deze compensatie te veel gebruikt, krijg je een zogenaamd 'soap-opera'-effect, waardoor het beeld een beetje kunstmatig wordt, zoals in de tv-serie uit de jaren 80.

De XGIMI Horizon S Pro gebruikt een frequentie van 60Hz, wat ook geldt voor de meeste projectoren.
Het gebruik van 60Hz kan schokken veroorzaken in snel bewegende films met minder dan 60 beelden per seconde.
Deze projector kan dit verlies compenseren met 3 interventieniveaus (laag, medium, hoog).
Dit compensatiemechanisme (memc) vlakt bewegingen af en het is niet nodig om het hoogste compensatieniveau te gebruiken; de lage en medium niveaus zullen in de meeste gevallen voldoende zijn
Beeldgrootte en projectieafstand
Meer uitleg over de projectieafstand
De projectieafstand bepaalt de beeldgrootte en de beeldgrootte wordt bepaald door de projectieverhouding van de projector. Als een projector een throw ratio van 1,2 heeft, heeft deze een beeldbreedte van 83 cm met eventueel een grijze rand.
Afstand speelt ook een rol bij de helderheid, omdat de helderheid afneemt met het kwadraat van de afstand. Een projector die op 4 meter afstand wordt geplaatst, verliest daarom 4 keer meer helderheid dan een projector die op 2 meter afstand wordt geplaatst.
Keystone-beeldcorrectie wijzigt de projectiekegel niet, maar verkleint het beeld binnen de projectiekegel. Dit betekent dat u bij een aanzienlijke correctie een grote grijze rand rond uw afbeelding ziet verschijnen.
Deze projector heeft een projectieverhouding van 1,2, wat betekent dat je voor elke meter afstand tussen de projector en het scherm een beeld krijgt van ongeveer 83 cm breed (met een klein grijs randje).
Met een feitelijke helderheid van ongeveer 1200 lumen in de "film"-modus, kun je streven naar een beeldformaat van ongeveer 130 inch in totale duisternis en met een neutraal scherm (geen versterking). Als u bijvoorbeeld een grijs scherm met een versterking van 0,6 gebruikt, moet u streven naar 100 inch. Met een scherm van 130 inch heb je een afstand van bijna 3,5 meter nodig. Met een scherm van 100 inch daalt de afstand tot 2,66 meter.
Schermkeuze

Het beeld dat je hier ziet is gemaakt op een 100-inch ALR Fresnelscherm met en zonder licht. Dit scherm is niet ontworpen voor projectoren van dit type, maar op deze manier kun je zien welk effect het kan hebben op het beeld.
Hier is een vergelijking tussen een wit scherm (Vevor) en een grijs scherm (Wupro ALR):

Met een werkelijke lichtopbrengst van ongeveer 1200 lumen kun je elk type scherm gebruiken, zolang je het in totale duisternis gebruikt. Met een grijs scherm verlies je een grote hoeveelheid licht, waardoor je de projector niet bij daglicht kunt gebruiken zonder groot contrastverlies.
Met een wit scherm (winst 1 of meer) kun je streven naar een groter beeld (130 inch) in totale duisternis of een kleiner scherm in halfduisternis. Het beeld zal nog steeds zichtbaar zijn in een lichte kamer, maar witte schermen sturen het licht niet naar de kijker, dus je zult een meer consequent contrastverlies hebben.
Audiokwaliteit
Meer uitleg over audiokwaliteit
Ik gebruik verschillende soorten muziekstukken om de geluidskwaliteit van de projector te illustreren, maar de weergave wordt altijd beperkt door het opnameapparaat. Omdat ik altijd hetzelfde apparaat gebruik, kun je het verschil op dezelfde basis vergelijken.
Ik gebruik regelmatig bekende auteursrechtelijk beschermde liedjes om de geluidskwaliteit van een projector te illustreren. Soms besluit YouTube om deze redenen mijn video's te blokkeren. In dit geval kun je de soundtracks rechtstreeks op YouTube beluisteren, in de hoop dat YouTube mijn kanaal niet volledig heeft geblokkeerd.

Ik heb een soundtrack van 3 minuten samengesteld om mijn projectoren te testen en ik heb die gemaakt van rechtenvrije tracks.
Vroeger gebruikte ik Spotify, maar mijn video's werden altijd geblokkeerd door YouTube.
Met deze tracks zou dat niet meer moeten gebeuren. Ik heb geprobeerd de stijlen te variëren om te zien hoe de projector met deze verschillende muziekstijlen omgaat.
XGIMI rust de meeste van zijn projectoren uit met Harman Kardon luidsprekers, en dat is ook nu weer het geval met deze projector, die is uitgerust met 2 x 12 watt luidsprekers. Hetzelfde geldt voor de XGIMI Horizon S Max
Het geluid van deze projector is van uitstekende kwaliteit en komt in alle registers goed tot zijn recht.
Het geluid is redelijk vergelijkbaar met dat van de XGIMI Aura 2, met minder kracht en minder diepte in de lage tonen
Videospellen
Meer uitleg over videogames
Om onder goede omstandigheden met een projector te kunnen spelen, moet de latentie laag zijn. Latency is de reactietijd tussen het indrukken van een knop op je controller en de reactie op het scherm. Deze latentie wordt uitgedrukt in milliseconden en wordt ook wel 'input lag' genoemd.
Ik meet deze latentie met een gespecialiseerd apparaat. Om snelle games van het FPS-type op een netwerk te kunnen spelen, moet u een latentie van minder dan 30 ms bereiken. Voor games waarbij de reactietijd minder belangrijk is, zou een latentie van minder dan 100 ms geschikt moeten zijn voor de meeste situaties.
Over het algemeen test ik ShadowRunner van Geforce Now op mijn Nvidia Shield, behalve wanneer dit niet mogelijk is. Ik ben niet gewend om met een controller te spelen, dus ik ben er niet zo goed in, maar het gaat erom de capaciteiten van de projector te laten zien, niet de mijne.
Ik heb een input lag van 125 ms gemeten in de basisconfiguratie. Dat is niet genoeg om comfortabel te gamen. Gelukkig is er een spelmodus en een geoptimaliseerde spelmodus. Met de eerste kreeg ik 35 ms en met de tweede 18 ms. Dat is hetzelfde als bij de S Max
Met zo'n lage latentie is het geen probleem om deze projector te gebruiken in combinatie met een gameconsole. Ik moet alleen op twee dingen wijzen. Het eerste is dat de verlaagde latency alleen geldt voor een HDMI-bron. Het tweede is dat om te kunnen profiteren van de lagere latency, alle schermgrootte- en oriëntatie-instellingen tijdelijk zijn uitgeschakeld.
Normaal gesproken maak ik een specifieke video voor dit hoofdstuk, maar de Geforce Now-service op mijn Nvidia Shield lijkt niet te willen opstarten. Ik zal het later nog eens proberen, maar in theorie met zo'n lage latency zou de in-game ervaring erg goed moeten zijn
Bugs
Nog niet beschikbaar / getestALR/CLR Projectiescherm
Ben je op zoek naar een goed CLR/ALR-scherm voor je projector? Ik heb misschien wat je nodig hebt:ALR/CLR NothingProjector scherm
Test / beoordeling conclusie
Het Horizon-assortiment bestaat uit 3 modellen: de Horizon Ultra, de Horizon S Max en deze Horizon S ProNu ik alle drie de modellen heb getest, kan ik een stapje terug doen en ze beter vergelijken, maar voordat ik dat doe, richt ik me op de S Pro
Er waren niet veel verrassingen bij het testen van deze projector, omdat de prestaties erg lijken op die van de S Max, die ik een paar maanden geleden heb getest.
De S Pro is minder helder, maar biedt nog steeds een goede helderheid voor gebruik met een grijs scherm van 100 inch. Het gemeten contrast is een beetje laag, maar het dynamische contrast maakt een paar tekortkomingen goed. Deze projector zal het niet zo goed doen als een Formovie UST, maar het prijspunt is ook niet hetzelfde.
Wat kleuren betreft, komt de XGIMI dicht in de buurt van een scenario waarbij je niets meer hoeft te doen om goede kleurechtheid te bereiken. Als je een neutraal scherm hebt, hoef je niet veel te veranderen. Het geluid is uitstekend, het is dezelfde uitrusting als de Horizon S Max. Je kunt ook games spelen in goede omstandigheden, want de latentie daalt tot 18 ms met de gamemodus geactiveerd
Als ik naar mijn andere criteria kijk, kan ik ook toevoegen dat deze projector vrij discreet is en niet veel stroom verbruikt
Het kantelformaat geeft hem veel flexibiliteit bij het plaatsen, maar je moet je wel bewust zijn van het effect op de beeldkwaliteit. Als de projectie niet loodrecht op het scherm staat, krijg je een overmatige beeldcorrectie. Je zou dan een grote grijze rand rondom je beeld kunnen zien verschijnen.
Ik heb ook het statief getest, dat perfect geschikt is voor deze projector, mits hij bij lage projectie wordt gebruikt. Het statief positioneert de projector ongeveer 70 cm van de grond, dus idealiter zou je hem aan de onderkant van je scherm willen plaatsen
Als ik fouten zou moeten vinden, zou ik beginnen met XGIMI's eeuwige zwakte met native Netflix-compatibiliteit. Deze zwakte kan worden overwonnen op dit model, omdat XGIMI een gratis HDMI-stick aanbiedt met een versie van Android waarmee je Netflix native kunt gebruiken. Je kunt deze stick ook gebruiken met elke andere projector. Hierdoor kun je al je diensten zoals Netflix op hetzelfde apparaat houden en de stick bijvoorbeeld meenemen op vakantie en aansluiten op elke tv
Dan is er nog de grote voedingseenheid, die zo groot en zwaar is als een baksteen. Ik vind bepaalde vergrendelingen in de instellingen soms een beetje vervelend voor degenen die met de instellingen willen spelen. Je kunt bijvoorbeeld de helderheid niet veranderen als je in de aangepaste modus zit. De connectiviteit is ook een beetje beperkt, met slechts een HDMI- en 2 USB-ingangen.
Ik heb geen spikkels in het beeld opgemerkt, maar ik kan het op sommige schermen niet uitsluiten.
Het grote verschil met de S Max is niet verrassend de helderheid, maar ik heb ook een iets lager contrast gemeten. De rest is hetzelfde. Deze S Pro zou dus een geloofwaardig en goedkoper alternatief kunnen zijn voor de S Max.
Sterktes
Kleurechtheid
Goed afgestelde "film"-configuratie
Bewegingscompensatie
Lage latentie voor gaming
Bedrijfsruis
Stroomverbruik
Flexibiliteit bij plaatsing
Geluidskwaliteit
Gratis Google TV HDMI-stick
Zwaktes
Contrast lager dan S Max
Grote stroomconvertor
HDMI-stick nodig voor Netflix
Beperkte connectiviteit
Basisinstelling voor scherpte te agressief (maar eenvoudig te corrigeren)

Hoofd van mezelf op deze blog
Sinds 2006 deel ik mijn passies op mijn blog in mijn vrije tijd, dat geef ik de voorkeur aan het kijken naar onzin op tv of op sociale netwerken. Ik werk alleen, ik ben ongetwijfeld een van de laatste overlevenden van de wereld van blogs en persoonlijke sites.
Mijn specialiteit? Digitaal in al zijn vormen. De afgelopen 25 jaar heb ik voor multinationals gewerkt, waar ik digitale teams aanstuurde en een omzet genereerde van ruim € 500 miljoen per jaar. Ik heb expertise op het gebied van telecommunicatie, media, luchtvaart, reizen en toerisme.
Vragen/Opmerkingen