Projectoren Tests Reviews
Projectiescherm vergelijking (wit, ALR, CLR)
Gepubliceerd op: 12-01-2025 / gewijzigd: 12-01-2025
Het kiezen van een scherm voor je videoprojector is geen eenvoudige taak. De markt zit vol met merken, met een breed scala aan prijzen en technisch jargon dat voor de meeste kopers vaak onbegrijpelijk is. Omdat ik projectoren test, heb ik besloten om mijn tests uit te breiden naar schermen met behulp van een objectieve methodologie. Mijn doel is om de marketingargumenten te ontcijferen en te vertalen naar concrete gegevens die voor iedereen begrijpelijk zijn.
Deze tests zijn onafhankelijk uitgevoerd, zonder financiering van de fabrikanten. Ik wil graag degenen bedanken die hebben toegestemd om mee te doen, want het is altijd een risico: niet alle producten kunnen goed presteren op alle criteria.
Schermen zijn niet simpelweg neutrale oppervlakken; ze beïnvloeden de kleurechtheid, helderheid, contrast en vele andere aspecten. Om deze verschillen te benadrukken, heb ik deze vergelijking opgebouwd op basis van de volgende tests:
- Getrouwheid van wit
- Getrouwheid van kleur
- Getrouwheid van grijswaarden
- Contrast
- Helderheid (wit en zwart)
Omdat het type projector ook van invloed is, heb ik elk scherm geëvalueerd met een long-throw en een ultra-short-throw projector. Voor elke test heb ik een apart klassement opgesteld voor deze twee projectortypes, wat leidde tot een eindklassement
In dit artikel zal ik vaak verwijzen naar de term "delta E" of "dE". Dit is een meeteenheid die het verschil kwantificeert tussen de theoretische kleur die door de projector wordt geprojecteerd en de kleur die daadwerkelijk wordt gemeten. Een delta E van minder dan 3 wordt beschouwd als onwaarneembaar voor het menselijk oog; idealiter zou de dE altijd onder deze drempelwaarde moeten liggen.
Belangrijke opmerking: de ranglijsten zijn up-to-date, maar de teksten niet noodzakelijkerwijs. Ik heb niet altijd de tijd om de teksten aan te passen aan mijn ontdekkingen.
Schermen getest
Hieronder vindt u de lijst met schermen die ik heb getest. Sommige zijn nog niet gepubliceerd en deze lijst zal nog worden uitgebreid.Sommige van deze doeken worden op verschillende schermmodellen gebruikt, zoals:
Elitescreens Cinewhite (gebruikt op: Aeon Edge free, Sable Frame/B 2, ezFrame, Lunette, Evanesce Tab-Tension, Evanesce Tab-Tension B, Yard Master 2)
Elitescreens MaxWhite (gebruikt op: Manual, Manual SRM, Tripod, ezCinema, Spectrum, VMAX)
Elitescreens CineGrey (gebruikt op: Aeon, EZframe)
Later worden er nog meer schermen toegevoegd. Ik heb nog geen vastomlijnd plan voor dit soort testen. Het zijn vooral de fabrikanten die het initiatief nemen om contact met mij op te nemen. Om een scherm te testen heb je ruimte nodig en moet je volledig geïsoleerd zijn om lichtvervuiling te voorkomen. Daarom kan ik dit niet elke dag doen.
Schermtest: wit
De natuurgetrouwheid van wit heeft een sterke invloed op de natuurgetrouwheid van alle andere kleuren. Wit bestaat uit gelijke hoeveelheden rood, groen en blauw. Als een van deze componenten afwijkt, is wit niet langer natuurgetrouw en heeft dit invloed op alle andere kleuren. Om deze verschillen te identificeren, meet ik de volgende elementen:- verschil in de delta E van het wit
- verschil in de RGB-samenstelling
- verschil in de kleurtemperatuur
Delta E / Wit
Ik meet het wit aan de uitgang van de projector en vergelijk de resultaten vervolgens met een neutraal oppervlak (bijvoorbeeld een wit vel papier) om de verschillen bij elk getest scherm te meten. De grafiek hieronder geeft de delta E-waarde niet in absolute termen weer, maar eerder het procentuele verschil tussen de bron (aan de projectoruitgang) en het scherm.
Voorbeeld:
Als ik een delta E voor wit meet van 3 aan de projectoruitgang en ik meet een delta E van 4 op een scherm, betekent dit dat het scherm een degradatie van 33% veroorzaakt in wit. Je ziet 0,33 in de tabel die volgt.
Aangezien ik de projector kalibreer voordat ik de test doe, ligt het bronwit vaak dicht bij een dE van 1. Dit betekent dat alles onder 3 in de volgende grafiek als goed kan worden beschouwd[Resultaten voor klassieke projector:
Resultaten voor ultrakorte projector:
Nog niet beschikbaar
RGB-component / Wit
Hier meet ik de RGB-component van wit in verhouding tot de bron en de neutrale referentie De afwijkingen worden als percentages weergegeven in de grafiek.
Resultaten voor conventionele projectoren:
Resultaten voor projectoren met ultrakorte projectieafstand:
Nog niet beschikbaar
Wit temperatuur
Wit temperatuur wordt gemeten in Kelvin, en voor perfect wit heb je een temperatuur van 6500K nodig. Als ik een hogere waarde instel, krijgt het wit een koudere (blauwere) tint. Bij een lagere waarde krijgt het wit een warmere (gelige) tint. De grafieken hieronder geven dus aan of schermen de neiging hebben om beelden te koelen of niet Een positief verschil duidt op een koeler wit en een negatief verschil op een warmer wit.
Resultaten voor klassieke projector:
Resultaten voor ultrakorte projector:
Nog niet beschikbaar
Schermrangschikking: wit
Alles onder de 3 in deze tabel kan worden beschouwd als een goed resultaat, wat ook duidt op een zichtbare afwijking van wit. Het verbaast me dat de ALR/CLR schermen tot de beste behoren, omdat een grijs canvas de witweergave waarschijnlijk niet ten goede komt.Ik heb punten per niveau toegekend om de schermen te rangschikken, zodat je een idee krijgt van vergelijkbare prestaties, ook al zijn er kleine verschillen tussen sommige schermen.
De grote winnaar in deze rangschikking is het Vevor scherm, dat in feite mijn hoofdscherm is dat ik al een paar jaar gebruik Het is vrij goedkoop en heel neutraal qua kleur, met als grootste fout de contrastvermindering, maar daar kom ik later in de test op terug.
Klassement voor wit / klassieke projector:
De Vevor komt als beste uit de bus in dit klassement met een bijna perfect wit. Ik dacht dat ik alle witte schermen bovenaan deze ranglijst zou vinden, maar dat is niet per se het geval Er zijn ook enkele grijze schermen in de ranglijst terechtgekomen en dat zijn niet noodzakelijkerwijs topklasse schermen.
Ranglijst voor witte/ultra-short-throw projectoren:
De meeste schermen bovenaan deze ranglijst zijn topklasse schermen, wat aantoont hoe belangrijk het is om een goed scherm te kiezen voor dit type projector. De afstand tussen de boven- en onderkant van de tafel is kleiner dan bij projectoren met een traditionele brandpuntsafstand.
Schermtest: kleuren
De kleurentest omvat 6 kleuren: rood, groen, blauw, geel, cyaan en magenta. Voor elke kleur meet ik het verschil tussen de kleur gemeten aan de uitgang van de projector en de kleurmeting op het neutrale oppervlak en het scherm. De afwijking wordt uitgedrukt in een percentage, net als bij de witmeting.Ik laat eerst de gemiddelde afwijking over alle kleuren samen zien en daarna de afwijking voor elke kleur afzonderlijk. Als een scherm in de eerste grafiek te veel afwijkt, kun je het al uitsluiten, in de tweede grafiek kun je per kleur zien hoe groot het probleem is[Gemiddelde delta E-afwijking voor alle kleuren met een conventionele projector:
Gemiddelde delta E-afwijking voor alle kleuren met een ultrakorte projector:
Gemiddelde delta E-afwijking voor alle afzonderlijke kleuren met een conventionele projector:
Gemiddelde delta E-afwijking voor alle afzonderlijke kleuren met een ultrakorte projector:
Schermrangschikking: kleuren
De kleurenranglijsten lijken erg op de witte ranglijsten, wat niet verwonderlijk is aangezien wit is samengesteld uit de 3 hoofdkleuren Ik heb ook een gestaffeld scoresysteem gebruikt om schermen met vergelijkbare prestaties te groeperen.Kleurenranglijst / Klassieke projector
Het zal niemand verbazen dat we min of meer dezelfde schermen op de eerste plaats vinden als voor wit. De Vevor wint opnieuw dankzij zijn neutraliteit De meeste witte schermen zijn neutraler dan de grijze, maar er zijn een paar uitzonderingen, met name het Yovanxer-scherm.
Kleurenranglijst / Ultrakorte projector
Als je naar de grafiek kijkt die overeenkomt met deze ranglijst, zie je duidelijk niveaus waar er verschillende schermen zijn met dezelfde prestaties, gevolgd door een ander niveau met schermen met vergelijkbare prestaties. De Wupro en Celexon staan vooraan, met een hele reeks andere schermen in dezelfde groep op de tweede plaats.
Schermtest: grijs
De grijstest volgt hetzelfde principe als de kleurentest. Ik heb de grijstinten getest in stappen van 10, met 0 voor zwart en 10 voor wit Hier test ik ook de algemene delta E en de delta E per grijswaarde, maar ik ga alleen de algemene grafiek weergeven omdat de grafiek met alle grijswaarden snel onleesbaar wordt (10 waarden x het aantal schermen is te veel voor een grafiek).Gemiddeld delta E verschil voor grijswaarden met klassieke projector:
Gemiddeld delta E verschil voor grijswaarden met ultrakorte projector:
Nog niet beschikbaar.
Schermrangschikking: grijs
De grijze prestatieranglijst is veel progressiever dan de andere. De verschillen aan het begin van de ranglijst zijn minder uitgesproken en we zien een hele reeks schermen verschijnen die in de andere ranglijsten niet bovenaan stonden. Net als bij de andere ranglijsten heb ik punten toegekend aan schermen met redelijk vergelijkbare prestatiesKlassieke focus:
Hier vinden we meer grijze schermen dan gewoonlijk, maar met minder uitgesproken verschillen Voor één keer staat de Vevor niet aan de leiding.
Ultrakorte brandpuntsafstand:
Het verschil in prestaties op grijs is niet erg groot voor de top van de ranglijst. Bijna de helft van de ranglijst behaalde de maximale score.
Schermtest: contrast
Contrast meet het verschil tussen wit en zwart. Contrast is belangrijk in donkere scènes, want als het contrast laag is, neigt zwart naar grijs en is het verschil met lichte gebieden kleiner. Als het zwart te grijs wordt, is het beeld uitgebleekt.Om de winst of het verlies van contrast te beoordelen, meet ik de helderheid van het wit en zwart aan de uitgang van de projector, op een neutraal wit vel en op het scherm. Een scherm kan het wit en/of zwart accentueren of degraderen, maar het doel is om het zwart sneller te verminderen dan het wit, anders is er sprake van contrastverlies. Om een score te verkrijgen, heb ik de verschillen tussen wit en zwart gemeten door een groter gewicht toe te kennen aan het verlies van zwart. Dit heeft als effect dat schermen die zwart meer verminderen dan wit worden benadrukt. Ik heb bijvoorbeeld gevallen waarin het wit sterk toeneemt en het zwart iets minder sterk, waardoor het contrast toeneemt maar het zwart verwatert. Mijn formule straft dit scenario af zodat alleen de schermen waar het zwart afneemt opvallen.
Voordat ik verder ga met de resultaten van de metingen, moet ik een belangrijke opmerking toevoegen. Als je projector een lage luminositeit heeft ( Het zal je niet verbazen dat het de ALR/CLR schermen zijn die het het beste doen in deze rangschikking, maar er is een behoorlijk groot verschil tussen de verschillende geteste modellen.
Wit/zwart winst met een conventionele projector:
Wit/zwart winst met een ultrakorte projector:
Nog niet beschikbaar
Schermrangschikking: contrast
Het rangschikken van contrastprestaties is waarschijnlijk het makkelijkst van allemaal. Aan de ene kant zijn er schermen die het contrast verbeteren en aan de andere kant schermen die het contrast verlagen. Om betere contrastprestaties te krijgen, moet de helderheid van het zwart sneller afnemen dan die van het wit en moet de helderheid van het zwart afnemen. Witte schermen kunnen soms resulteren in een groter verschil tussen zwart en wit, zodat ze een hogere contrastratio hebben maar het zwart grijs wordt. Mijn berekening houdt rekening met de diepte van het zwart om niet de indruk te wekken dat je een wit scherm moet kopen om het contrast te verhogen.Het Vevor scherm scoort bijvoorbeeld goed op het gebied van wit en kleur, maar de winst in helderheid op het zwart is te groot, waardoor het waargenomen contrast minder goed is. Dit is ook het geval, of nog erger, bij veel andere schermen die uiteindelijk het contrast verslechteren.
Er is hier ook een belangrijk element als je een scherm voor een klassieke brandpuntsafstand wilt gebruiken met een ultrakorte brandpuntsafstand Een groot deel van de helderheid gaat verloren door de projectiehoek, en dit heeft ook een negatieve invloed op het waargenomen contrast
Klassieke brandpuntsafstand:
Ultrakorte brandpuntsafstand:
Geen enkele projector produceert goede doeken voor contrast, maar het is Wupro die het merk heeft weten te onttronen op contrast.
Lichtwinst/verlies
Helderheid is een cruciale factor voor videoprojectoren omdat, in tegenstelling tot televisies, helderheid niet voldoende is om een projector in alle omstandigheden te gebruiken. Helderheid is afhankelijk van 2 factoren: de helderheid van de projector (uitgedrukt in lumen) en de projectieafstandDe
maximale helderheid van een projector wordt uitgedrukt in lumen, maar er zijn verschillende manieren om lumen te meten en fabrikanten gebruiken vaak de standaard die voor hen het gunstigst is... alsof het al niet ingewikkeld genoeg is. Ik gebruik de 'officiële' standaard die bekend staat als ANSI lumen. Sommige fabrikanten gebruiken deze standaard, maar in werkelijkheid zijn projectoren bijna altijd minder helder dan geadverteerd. Dus als je een projector koopt met een theoretische helderheid van 2000 ANSI lumen, is de kans groot dat de helderheid in werkelijkheid 1500 ANSI lumen is. LB
Projectieafstand
De helderheid van het scherm neemt vrij snel af met de afstand, dus denk eraan dat de helderheid afneemt met een kwart van de afstand. Als je bijvoorbeeld 100 lux hebt op 2 meter, verplaats je de projector 2 meter verder op 4 meter, dan wordt de helderheid gedeeld door 4 en heb je nog maar 25 lux op 4 meter. Hoe groter de afstand, hoe groter het beeld, maar ook hoe donkerder het zal zijn.
Naar welk formaat scherm kun je streven?
Er is een norm die de minimale helderheidsdrempel definieert op 16 ftl (foot lambert). Om te weten te komen waar dit mee overeenkomt, is er een formule: waarde in ftl = (lumen/schermoppervlak in m²)x schermversterking
Hier zijn enkele voorbeelden in stappen met een neutraal scherm:
500 lumen => max 2,27m breed (7.1000 lumen => max 3,14 m breed
1500 lumen => max 3,84 m breed
Nu terug naar de test want je zult zien dat het scherm een effect heeft op de helderheid, sommige schermen verhogen de helderheid en andere verlagen deze Ik heb de winst/het verlies vergeleken met een neutraal oppervlak:
Klassieke focus:
Grijze schermen verminderen de helderheid behoorlijk, dus ze moeten worden uitgesloten voor alle projectoren onder 1000 lumen, tenzij je bereid bent om het scherm aanzienlijk te verkleinen (maar dan kun je net zo goed een tv kopen) Alle schermen die een versterking bieden, hebben een positieve waarde in wit en zwart, zoals de EliteScreens Cinewhite.
Ultrakorte brandpuntsafstand:
Ik raad af om een ALR-scherm voor een conventionele brandpuntsafstand te gebruiken met een ultrakorte brandpuntsafstandprojector, omdat dit het slechtste scenario is voor de helderheid. Deze schermen verminderen de helderheid natuurlijk, maar met een projector van dit type wordt een groot deel van het licht gereflecteerd op het plafond in plaats van in jouw richting. Het verlies aan helderheid is daarom enorm.
Eindrangschikking
Het eindklassement is gebaseerd op de punten van de verschillende tests in dit artikel. Het geeft een algemene prestatie. Deze prestaties moet je vervolgens afwegen op basis van jouw situatie. Je zou in de verleiding kunnen komen om bijvoorbeeld een scherm uit de top 5 te kiezen, maar ik moet een paar nuances aanbrengen.Ik zal je een paar tips geven om je keuze te beperken.
Klassieke projector
- als je projector een helderheid van ongeveer 1000 lumen of minder heeft, kies dan voor een wit scherm omdat het grijs de helderheid te veel zal beïnvloeden.
- je kunt een scherm gebruiken dat ontworpen is voor ultrakorte projectieafstand zolang je een zeer heldere projector hebt
Projector met ultrakorte brandpuntsafstand
- Grijze schermen die ontworpen zijn voor frontale projectie zijn uit den boze, aangezien dit het slechtste scenario is wat betreft lichtverlies
- Een vast projectiedoek is vereist, een zwevend/hangend scherm is niet aan te raden
- Een wit scherm zal het waargenomen contrast verminderen door een te grote toename van de helderheid op zwart
Klassieke brandpuntsafstand:
De verschillen tussen de schermen in deze classificatie zijn groter. Je moet dus nagaan welk element van invloed is op deze classificatie om te zien of het ook van invloed is op jouw situatie. De Vevor verraste me omdat het een van de goedkoopste schermen is en op een aantal criteria zeer goede resultaten levert De NothingProjector kan geschikt zijn als je veel licht hebt, en hetzelfde geldt voor alle andere schermen van dit type.
Ultrakorte brandpuntsafstand:
De Wupro kwam vooral als beste uit de bus door zijn winst in contrast, het verschil in de andere criteria is minder groot. Aangezien de meeste projectoren van dit type gekalibreerd kunnen/moeten worden, kun je zowel de Wupro als de NothingProjector of de Vividstorm overwegen.
Als dit allemaal nog te ingewikkeld voor je is (dat begrijp ik), kun je contact met me opnemen (envelop bovenaan het scherm) voor persoonlijk advies, maar in ruil daarvoor wil ik graag dat je je producten koopt met mijn links, want dat is mijn enige bron van inkomsten voor mijn werk.
Methodologie
Om de schermen te kunnen vergelijken, heb ik een vrij eenvoudige maar herbruikbare meetmethode gebruikt om nieuwe schermen onder dezelfde omstandigheden te testen:1. Voor elke meting meet ik het wit, de grijstinten, de kleuren, de helderheid en het contrast aan de uitgang van de projector om een neutraal profiel (zonder scherm) vast te stellen. De kwaliteit van de projector is dus van weinig belang omdat het verschil tussen de projector en het scherm het belangrijkst is
2. Ik positioneer het scherm op een bepaalde afstand, ik zorg ervoor dat het scherm verticaal staat met een laserwaterpas en ik zorg ervoor dat de projector ook correct gepositioneerd is. De projector en het te testen deel van het scherm worden in een volledig donkere 'kooi' geplaatst om lichtvervuiling van buitenaf te voorkomen
3. 3. Ik voer een eerste meting uit op een neutraal oppervlak, hetzij mijn witte muur als die beschikbaar is, hetzij een vel papier
4. Ik meet de wit-, grijs- en grijswaarden van het scherm. Ik meet het wit, de grijstinten, de kleuren, de helderheid en het contrast voor elk scherm
Deze tests worden uitgevoerd in totale duisternis zonder lichtvervuiling. Ik gebruik testpatronen voor elk gemeten element.
Ik voer meer diepgaande tests uit op bepaalde schermen waarbij ik tests toevoeg zoals beelduniformiteit, de aanwezigheid van hotspots en andere rekeningen die specifiek zijn voor het scherm.
Ik noteer alle resultaten zodat ik mijn berekeningen/rankings indien nodig kan aanpassen. Omdat ik schermen in groepen test, vergelijk ik de resultaten van deze schermen altijd met de referentie die voor die groep wordt gebruikt.
Deze metingen zijn dus objectief en hoewel ik niet over een echt testlaboratorium beschik, heb ik mijn metingen zo stabiel mogelijk gehouden.
Voorbeelden:
Als ik een dE voor wit van 5 meet bij de projectoruitgang en ik meet een wit van 6 op het projectiescherm, dan zie ik een verslechtering.
Als ik een witte temperatuur van 6500K meet aan de uitgang van de projector en ik meet 7000K op het scherm, dan zie ik dat het beeld koeler is
Als ik een helderheid van 100 cd/m² meet op het neutraal witte oppervlak en ik meet 150 cd/m² op het scherm, dan zie ik een helderheidswinst van 50%
Belangrijke opmerking
Ik heb alle schermen getest met een conventionele projector en daarna met een ultrakorte projector. Dit lijkt misschien ongepast, maar ik krijg vaak dit soort vragen om het effect te begrijpen van het gebruik van een conventionele projector met een scherm dat is ontworpen voor een ultrakorte projector. Deze test geeft je een objectief beeld van de gevolgen van deze keuze.
Waarom een scherm?
Een scherm is niet altijd nodig, het hangt af van je projector en je projectieoppervlak. Met een ultrakorte projector heb je een oppervlak nodig dat absoluut vlak is, dat niet beweegt en bij voorkeur met lichtmanagement voor dit type projector.Voor andere projectoren is de keuze eenvoudiger en kan een eenvoudige muur soms al voldoende zijn, vooral voor projectoren op instapniveau. Als je de diepte van zwart wilt vergroten, kleuren wilt respecteren of de helderheid wilt verhogen, zal een scherm zeker helpen.
Soorten schermdoeken
Heeft u nog vragen?
Als je vragen hebt, aarzel dan niet om ze hieronder te stellen in het commentaargedeelte. Dit kan ook toekomstige bezoekers helpen die dezelfde vraag hebben.
LAURENT WILLEN
Hoofd van mezelf op deze blog
Sinds 2006 deel ik mijn passies op mijn blog in mijn vrije tijd, dat geef ik de voorkeur aan het kijken naar onzin op tv of op sociale netwerken. Ik werk alleen, ik ben ongetwijfeld een van de laatste overlevenden van de wereld van blogs en persoonlijke sites.
Mijn specialiteit? Digitaal in al zijn vormen. De afgelopen 25 jaar heb ik voor multinationals gewerkt, waar ik digitale teams aanstuurde en een omzet genereerde van ruim € 500 miljoen per jaar. Ik heb expertise op het gebied van telecommunicatie, media, luchtvaart, reizen en toerisme.
Hoofd van mezelf op deze blog
Sinds 2006 deel ik mijn passies op mijn blog in mijn vrije tijd, dat geef ik de voorkeur aan het kijken naar onzin op tv of op sociale netwerken. Ik werk alleen, ik ben ongetwijfeld een van de laatste overlevenden van de wereld van blogs en persoonlijke sites.
Mijn specialiteit? Digitaal in al zijn vormen. De afgelopen 25 jaar heb ik voor multinationals gewerkt, waar ik digitale teams aanstuurde en een omzet genereerde van ruim € 500 miljoen per jaar. Ik heb expertise op het gebied van telecommunicatie, media, luchtvaart, reizen en toerisme.
Vragen/Opmerkingen