Projectoren Tests Reviews
Optoma Cinemax D2 Smart: test / review
Gepubliceerd op: 20-10-2022 / gewijzigd: 01-10-2023
Tot een jaar geleden testte ik vooral telefoons, maar nu test ik steeds meer projectoren. Waarom? Ten eerste omdat ik het leuk vind, maar ook omdat ik een sterker enthousiasme zie voor dit soort producten. Ik heb de afgelopen 12 maanden letterlijk meer dan honderd berichten (opmerkingen of e-mails) ontvangen van bezoekers die mij bedankten voor het helpen kiezen van hun projector. Ik hoop u dan ook van dienst te kunnen blijven zijn door een merk te testen dat ik nog niet had getest en toch erg populair is in de wereld van videoprojectoren.
Mijn hoofdprojector op het moment van schrijven is een Xiaomi Laser Cinema 2 en hoewel ik er erg blij mee ben, ben ik op zoek naar een opvolger en ben ik verleid door de Optoma CinemaX D2 Smart die op papier een betere ervaring zou kunnen bieden.
Laagste prijs op bol.com
Ik heb de laagste prijs op bol.com hier gevonden: Optoma Cinemax D2
Video review (met subs)
Prijs Optoma Cinemax D2 Smart
Onderstaande lijst toont de prijzen voor het Optoma Cinemax D2 Smart van meer dan 50 sites over de hele wereld. Als je niet tevreden bent met een prijs, kun je je abonneren op een prijsalert, zodat je eerst op de hoogte wordt gebracht als de prijs daalt.Bovenstaande links zijn affiliate links van bedrijven zoals Amazon, Gearbest, Aliexpress,... Als je mijn werk waardeert, zou ik het op prijs stellen dat je deze producten via deze links koopt.Het kost je absoluut niets, maar ik krijg een kleine commissie waarmee ik het materiaal dat ik test kan kopen. Dank u wel!
Tijdslijn
19 oktober 2022: aankoop van de Optoma CinemaX D2 Smart op Bol.com22 oktober 2022: levering van de projector, de test kan beginnen.
Waarom deze projector?
Zoals ik in de inleiding al schreef, vind ik het erg leuk om projectoren te testen omdat ze puur recreatief worden gebruikt en aangezien ik al jaren geen televisie meer heb, maken projectoren al heel lang deel uit van mijn dagelijks leven. Omdat ik mijn projectoren meestal zelf moet betalen, kocht ik altijd instap- of midrange-projectoren, maar op een dag nam ik het risico om een Xiaomi Laser Cinema 2 te kopen en ik heb er geen spijt van. Door de aankopen die u op mijn site doet, kan ik de producten kopen om mijn onafhankelijkheid te testen en te behouden. Het is dan ook dankzij jou dat ik deze nieuwe Optoma ga testen.De Optoma Cinemax D2 Smart is een ultra short throw (of UST) laserprojector die een aantal sterke argumenten in zijn voordeel heeft. Ten eerste is er de helderheid, want met deze 3000 ANSI lumen zal het de helderste projector zijn die ik tot nu toe heb getest. Hij draait op Android TV (met een HDMI-dongle) en geen Chinese versie zoals de Xiaomi, hij biedt in theorie een zeer goed contrast, het verbruik lijkt lager dan de Xiaomi en hij lijkt vrij stil. Het valt nog te bezien of deze mooie argumenten door deze test worden geverifieerd, maar het maakt dat je het wilt testen.
Uitpakken
Ik ontdekte dat de doos van de Optoma CinemaX D2 vrij groot was in vergelijking met de Xiaomi Laser Cinema 2 en de reden is heel simpel, deze projector is gewoon groter zoals je op de volgende foto kunt zien: De doos bevat de projector (zeer goed verpakt in een dikke bescherming), er is een afstandsbediening (met 2 batterijen meegeleverd), een handleiding, een stroomkabel en een dongle. Ik dacht dat ik door de "slimme" versie van deze projector te nemen de projector zou kunnen gebruiken zonder een externe oplossing, maar dit is niet het geval. De projector wordt geleverd met een HDMI-dongle die uw projector "slimmer" maakt. Gezien het prijsverschil tussen de "slimme" versie en de normale versie, zou ik geneigd zijn om de niet-"slimme" versie te kopen en deze te associëren met een externe oplossing die ik al heb (Nvidia Shield, Fire TV Amazon, Mi Stick of Google Chromecast Google TV).In de doos zit een afstandsbediening en meestal sta ik niet te veel stil bij de afstandsbedieningen omdat er niets te zeggen valt...deze keer is dat niet het geval. Toen ik de afstandsbediening voor het eerst vasthield, had ik het gevoel dat ik een afstandsbediening uit de jaren 80 in mijn hand had, de afstandsbediening is echt lelijk en zit vol met knoppen. Het formaat van de afstandsbediening interesseert me niet zo veel, behalve wanneer het een negatieve invloed heeft op het gebruik ervan. De afstandsbediening zit vol met knoppen die fungeren als snelkoppelingen voor alle projectorinstellingen, er is directe toegang tot helderheid, contrast, scherpte,... Op zich niet erg, maar er zijn echt heel veel knoppen en soms de afbeelding laat niet raden waar de knop voor is. A priori ga je de parameters van de afstandsbediening niet bij elk gebruik wijzigen, dus ik zie het nut niet in van het hebben van zoveel knoppen. Met al deze knoppen zul je waarschijnlijk af en toe op de verkeerde knop drukken omdat het bijna onmogelijk is om elke snelkoppeling te onthouden.
Mijn teleurstelling houdt daar niet op, deze afstandsbediening is een infrarood afstandsbediening! Alleen op goedkope Chinese projectoren vinden we vandaag nog infrarood-afstandsbedieningen. Je moet hem echt naar de voorkant van de projector richten, anders reageert hij niet, best vervelend. Hieraan moet worden toegevoegd dat de afstandsbediening niet werkt op mijn Nvidia Shield of een van de andere oplossingen die ik tot mijn beschikking heb, terwijl de Xiaomi Laser Cinema 2 afstandsbediening mijn Nvidia Shield gemakkelijk kan bedienen. Uiteindelijk moet ik dus een tweede afstandsbediening gebruiken om mijn Nvidia Shield of Google Chromecast te bedienen terwijl ik de afstandsbediening van de projector behoud om toegang te krijgen tot de beeldinstellingen
Nou, daar stop ik mijn debat over de afstandsbediening, je hebt begrepen, ik hou niet van deze afstandsbediening.
Besturingssysteem
Deze projector heeft geen besturingssysteem, dus je moet iets in een van de HDMI-poorten steken om hem te gebruiken, hij werkt niet alleen. Voor deze test heb ik de Chromecast Google TV gebruikt, de afstandsbediening werkt ook om het geluid en de verlichting van de projector te regelen.
Afwerking
UST-projectoren lijken veel op elkaar, dus fabrikanten proberen hun eigen touch toe te voegen om zichzelf te onderscheiden. Deze projector heeft een zeer hoekig uiterlijk, er zijn geen rondingen zoals op de Xiaomi, alles volgt lijnen met zeer uitgesproken hoeken. Ik vind dat het als geheel een stempel van ernst geeft aan de projector en als geheel is het afwerkingsniveau onberispelijk. De voorluidsprekers (er zijn er 4) zijn bedekt met een vilten grijze stof, de rest van de projector is van een goede kwaliteit grijs plastic. Aan meerdere kanten zijn er uitlaten om de warmte af te voeren.Projectiekamer
Mijn projectiekamer is rechthoekig, 4,6m bij 2,9m (hoogte 2,2m). Ik heb twee projectiewanden, een witte muur van 2,9 m breed met alleen witte verf met een mogelijke terugslag van 4 meter. Ik heb dan een 133 inch ALR scherm op een andere muur met een mogelijke setback van 2.8m. Ik gebruik hoofdzakelijk het ALR-scherm, behalve wanneer de opstelling of het type projector niet geschikt is voor deze situatie.Batterijduur
Deze projector is niet uitgerust met een batterij.Stroomverbruik
Ik had de technische kenmerken van de projector bekeken voordat ik hem kocht, met name om het elektriciteitsverbruik te controleren. Volgens de fabrikant verbruikt de projector tussen de 190 en 240 Watt. Het is veel, maar het is minder dan de Xiaomi Laser Cinema 2. Het goede nieuws is dat het eigenlijk minder verbruikt. Ik heb hem bij het opstarten in de "eco" -modus gezet en het verbruik schommelt tussen 110 en 150W, wat aanzienlijk minder is dan geadverteerd. Goed nieuws dan! Wat me ook verbaasde, was de fluctuatie in het stroomverbruik, omdat de laatste projectoren die ik heb getest, de neiging hadden om hetzelfde te verbruiken, ongeacht wat je met de projector deed. De Optoma heeft een verbruik dat varieert afhankelijk van wat we doen en dit betekent dat als u de helderheid verlaagt, dit een positief effect heeft op het verbruik.Ik moet nog alle helderheidsinstellingen testen, maar deze laserprojector is de minst gulzige van de geteste.
Werkingsgeluid
Door mijn meetapparaat naast de projector te plaatsen, meet ik een constant geluidsniveau van rond de 50 dB. Het geluid van de projector is dus duidelijk hoorbaar, maar alleen als je heel dicht bij de projector staat. Als je op 2 meter afstand bent, hoor je bijna niets.Connectiviteit
De Optoma CinemaX D2 Smart is uitgerust met de volgende connectoren:- audio-uitgang (cinch-type)
- S/PDIF-audio-uitgang
- een RS232C-poort, het is jaren geleden dat ik dit type poort heb gezien, ik weet niet waarvoor het kan worden gebruikt op een projector
- 3 HDMI-poorten, waaronder één in eARC
- één poort Service USB , je kunt dus geen USB-stick gebruiken maar dat heeft sowieso weinig zin aangezien de projector geen besturingssysteem heeft. Deze USB-poort kan een HDMI-dongle voeden (op 5V)
Beeld instellingen
De Optoma CinemaX D2 Smart biedt een scala aan mogelijkheden om het beeld aan te passen, maar deze kunnen alleen worden gewijzigd met de afstandsbediening. U kunt verschillende soorten vooraf geconfigureerde instellingen kiezen (Bioscoop, HDR, HLG, HDR Sim, Game, Reference, Bright, User). Elke aanpassing zal de colorimetrie, het contrast, de toon van de kleuren wijzigen, ... Ik zal elke modus afzonderlijk testen om te bepalen welke modus het beste beeld biedt en ik denk dat ik veel werk zal hebben omdat de aanpassingsmogelijkheden talrijk zijn . Ik hoop alleen dat de basisinstellingen goed genoeg zijn dat je niet hoeft te rommelen met de instellingen om je afbeelding aan te passen.
Naast de gebruikelijke instellingen biedt de Optoma ook de mogelijkheid om je aan te passen aan de kleur van je muur, dat had ik al gezien bij Nebula. Als je een witte of zelfs gele muur hebt, past de projector. Ik zou deze functie testen op een witte muur en op mijn grijze scherm.
Beeldkwaliteit
Zoals voor elke test heb ik enkele video's opgenomen met zeer gevarieerde sferen om je een idee te geven van de kwaliteit van het beeld. Ik moet echter wel vermelden dat de kwaliteit eigenlijk een beetje beter is dan wat je in toekomstige video's zult zien, aangezien de telefoon die ik gebruikte een ISO-waarde had die hoog genoeg was om de foto te maken. Deze video's zijn gemaakt na kalibratie, de kleuren zouden dus correct moeten zijnDeze eerste video is erg donker en laat je zien of het contrast goed genoeg is. De donkere scènes zijn vrij donker maar we kunnen de verschillende elementen van het beeld goed genoeg onderscheiden. Het is niet het beste contrast dat ik heb gezien, maar alleen door de contrastmeting kan ik het een score geven. Het contrast is dynamisch en dat merk je doordat ik de donkere gebieden in intensiteit zie veranderen tijdens de projectie, het effect is erg merkbaar als het donkere gebied een groot deel van het scherm in beslag neemt.
Deze video gebruikt lichte en donkere scènes, we realiseren ons hier dat het beeld echt mooi is, de kleuren goed zijn en de scherpte goed. De kalibratie werkte goed, ik behaalde een dE van bijna 2, ik was er nog nooit in geslaagd om zo'n goed niveau van colorimetrie te verkrijgen. De Dune-trailer wisselt koude en warme kleuren af met ook veel donkere scènes. Het zand aan het begin van de video is te rood, maar ik denk dat het te maken heeft met de ISO-waarde van de video, want in werkelijkheid was de kleur redelijk correct.
Colorimetrie
Toen ik de vele aanpassingsmogelijkheden van deze projector zag, zei ik tegen mezelf dat ik echt veel tijd zou gaan besteden aan het proberen van alles om de juiste kalibratie te vinden en in feite vond ik het gemakkelijker dan sommige projectoren omdat parameters heel fijn kunnen worden gecontroleerd Elke kleur. Het bijzondere van de instellingen is dat er aan de ene kant voorgeconfigureerde instellingen zijn zoals op de meeste projectoren, maar je kunt van deze instellingen afwijken. Als u bijvoorbeeld de bioscoopmodus neemt en de parameters wijzigt, worden deze parameters gekoppeld aan de bioscoopmodus. Ik had met deze instellingen gespeeld voordat ik de projector probeerde te kalibreren, maar ik had de standaardwaarden niet genoteerd, het is niet erg slim, ik weet het, maar om elke configuratie te evalueren, heb ik de lichtwaarden / contrast /... teruggezet op nul .
Colorimetrie voor elke configuratie (dE = delta E = kleurverschil, idealiter onder 3)
Bioscoopmodus: dE 6,28 (warme kleurtemperatuur)
HDR-simmodus : dE 9,48 (koele kleurtemperatuur)
Spelmodus: dE 9,57 (koele kleurtemperatuur)
Heldere modus: dE 9,43 (koele kleurtemperatuur)
Modusreferentie: dE 4,24
De referentiemodus is daarom de beste die ik heb getest. Deze metingen zijn van de projector genomen, ik heb vervolgens metingen gedaan op mijn grijze scherm om de projector af te stemmen op mijn situatie, dus de volgende waarden moeten als richtlijn worden gebruikt als je een scherm van een ander soort hebt. Uiteindelijk kreeg ik een dE van 2,2, het is de beste dE die ik tot nu toe heb kunnen krijgen met een projector. Alleen het magenta kon ik niet zo fijn corrigeren als de andere kleuren. Om deze waarden te krijgen, heb ik de volgende instellingen gebruikt:
Beeldinstellingen > Kleurafstemming
Wit 6 / 0 / -11
Magenta 0 / 0 / 0
Geel -20 / -5 / 6
Cyaan -25 / -7 / 0
Blauw -15 / 0 /-17
Groen -16 / -3 / -3
Rood -7 / 0 / 0
Ik liet de helderheid en het contrast op 0 staan. Ik kreeg eindelijk een wit van bijna 6500k.
Pas op voor HDR
Ik heb de dongle van Google gebruikt voor een deel van deze tests en deze dongle schakelt standaard HDR in. De kleuren zijn in HDR-modus volledig uitgewassen en dat is uniek aan deze projector, want als ik de HDR van de Chromecast op een andere projector gebruik, heb ik geen problemen met de kleuren. Dit is niet de eerste keer dat ik een projector heb getest waarbij HDR slecht beheerd wordt. Ik heb momenteel geen andere HDR-bronnen, het probleem is mogelijk beperkt tot de Chromecast.
Helderheid
De Optoma CinemaX D2 Smart projector is een zeer lichtsterke projector met in theorie 3000 lumen. In de praktijk zul je deze 3000 lumen waarschijnlijk nooit gebruiken omdat het beeld dan niet meer van goede kwaliteit is. Ik heb de helderheid van de verschillende beschikbare modi gemeten en met de "lichtgevende" modus kreeg ik de hoogste helderheid met 2773 ANSI-lumen. Met zo'n waarde en een goed scherm hoef je je niet meer op te sluiten in een kelder om je films te kijken, je kunt overwegen films bij daglicht te kijken maar nog niet zoals een tv, de contrasten worden aangetast. Ik heb geen CLR-scherm waarop ik kan zien of deze projector bij daglicht een beeld van goede kwaliteit kan weergeven.
Ik heb 1596 lumen gemeten voor de "cinema"-modus, 1764 voor de "hdr sim"-modus, 1983 voor de "game"-modus, 1932 voor de "referentie"-modus (na kalibratie).
Deze projector houdt al zijn beloften op het gebied van helderheid, maar houd er rekening mee dat als je een kamer in je huis hebt die speciaal is bedoeld voor de bioscoop en je de helderheid regelt, je misschien geen behoefte hebt aan voor zo'n heldere projector.
De lichtsterkte varieert sterk het verbruik, het is a priori logisch, maar dit is niet het geval met de Xiaomi Laser Cinema 2. Met de "lichtgevende" modus nadert het verbruik 200W terwijl de referentie modus na kalibratie vermindert het verbruik tot 120W, het is een uitstekende prestatie!
Scherpte
De scherpte is goed in de fabrieksconfiguratie van de projector, het is mogelijk om er een beetje op te duwen, maar ik zag geen groot verschil. De scherpte is homogeen en maakt het mogelijk om lijnen 1 pixel van elkaar te onderscheiden in de 4 hoeken van het scherm en in het midden. Voor optimale scherpte op een UST heb je ook een perfect vlak projectievlak nodig. Als je een muur gebruikt met lichte onvolkomenheden, kan het zijn dat je scherpte verliest.
Contrast
Ik ondervond enkele problemen met het meten van het contrast, om de een of andere reden waren de waarden die door mijn sonde werden geretourneerd volledig bizar. Optoma geeft op haar site een contrast van meer dan 1000000:1 aan, ik weet niet hoe ze tot zo'n resultaat komen, het is onmogelijk. Voordat ik het meetprobleem oploste, kon ik met het blote oog zien dat het contrast lager was dan het contrast van de Xiaomi Laser Cinema 2 en de metingen die ik daarna heb verkregen bevestigden mijn perceptie. Ik heb een contrast gemeten van 871:1 in de "referentie"-modus en een contrast van 1571:1 in de "bioscoop"-modus. Alle andere instellingen liggen tussen deze 2 waarden.
Met een contrast van 1571:1 doet de Optoma CinemaX het veel beter dan een hele reeks LED-projectoren in de prijsklasse van € 1000 tot € 2000, maar het is ver beneden projectoren zoals de Xiaomi Laser Cinema 2. Als ik de prijs buiten beschouwing laat, vind ik dat dit contrastniveau niet voldoende is voor dit type projector. Aan de andere kant, als ik in gedachten houd dat de versie zonder de HDMI-dongle tussen 1700 en 1800 € kost, loop ik het risico een andere mening te hebben, want hier komen we in een prijscategorie met veel projectoren die pieken rond de 500: 1 voor contrast en dat is waar de Optoma de hand in heeft.
Bewegingscompensatie
Deze projector heeft geen bewegingscompensatie (of ik zag in ieder geval geen opties in de menu's om dit in te schakelen). Afbeeldingen met snel horizontaal scrollen zijn daarom schokkerig, maar de tearing is niet zo uitgesproken als wat ik op andere projectoren heb gezien.
Beeldgrootte en projectieafstand
De Optoma CinemaX D2 heeft een projectieverhouding van 0,25:1 en dit vertaalt zich naar een beeld van 2 meter breed wanneer de projector 50 cm van het scherm wordt geplaatst. Bij 60 cm krijg je dus een breedte van 2,4 meter. De Xiaomi Laser Cinema 2 heeft een iets gunstigere projectieverhouding omdat hij een beeld van 2m14 genereert op 50cm.Audiokwaliteit
Ik heb Spotify gebruikt om een paar willekeurige nummers af te spelen om je een voorproefje te geven van de geluidskwaliteit die wordt geproduceerd door de Optoma CinemaX D2 Smart. Deze video wordt waarschijnlijk gedeeltelijk geblokkeerd door YouTube omdat ik bekende auteursrechtelijk beschermde nummers heb gebruikt, maar het geeft je een snel overzicht van de geluidskwaliteit van verschillende soorten muziek.Is het geluid goed? Ja, maar het heeft een nogal speciaal geluid, elke keer heb ik de indruk dat het geluid uit de bodem van een tunnel komt en dat de speakers aan de voorkant moeite hebben om het geluid eruit te krijgen. De hoge tonen zijn goed weergegeven en zelfs behoorlijk precies, maar de basklanken lijken te worden afgezwakt. Het geluid is behoorlijk hoorbaar en aantoonbaar van hogere kwaliteit dan veel andere projectoren, maar ik heb een Xiaomi Laser Cinema 2 naast de Optoma en dit produceert een veel krachtiger en gebalanceerder geluid.
Videospellen
Steeds meer projectoren bieden een "gaming"-modus waarmee PlayStation- of Xbox-spelers in zeer goede omstandigheden kunnen spelen. Deze "gaming"-modus is helaas vaak gekoppeld aan een soort beeldaanpassing en heel vaak resulteert dit in erg koude beelden. Dit is bij deze projector niet het geval omdat je met de "movies" beeldinstellingen bijvoorbeeld de "gaming" modus kunt activeren en zo een warmere colorimetrie kunt verkrijgen zonder het voordeel van de "gaming" modus te verliezen. Afgezien van de marketingbelofte van Optoma, heb ik nog steeds gecontroleerd of deze "gaming" -modus het daadwerkelijk mogelijk maakte om de invoervertraging te verminderen en dat is inderdaad het geval. De input lag is bijna nul met de "gaming"-modus, dus deze projector zal mensen blij maken in de gaming-community.Ik heb een video toegevoegd van twee games die ik heb gespeeld en die snelle reacties vereisen, ik voelde geen vertraging tussen de controller en de game, de ervaring was echt perfect. Ik vond het ook erg leuk dat ik niet hoefde te spelen met te koude kleuren, deze projector is zonder twijfel een van de beste voor gaming onder degenen die ik heb getest.
Bugs
Nog niet beschikbaar / getestALR/CLR Projectiescherm
Ben je op zoek naar een goed CLR/ALR-scherm voor je projector? Ik heb misschien wat je nodig hebt:ALR/CLR NothingProjector scherm
Test / beoordeling conclusie
Deze Optoma CinemaX D2 Smart is de eerste Optoma die ik heb getest en ik ben blij deze projector te hebben getest, want hij heeft onmiskenbare kwaliteiten. Nadat ik een beetje zenuwachtig was geworden over de afstandsbediening en de dongle, bleef ik stilstaan bij belangrijkere dingen om te ontdekken dat deze projector veel instelmogelijkheden bood om een heel mooi beeld te krijgen. Deze projector is in staat om heldere beelden te produceren met een zeer goede colorimetrie en goede scherpte, zelfs zonder kalibratie, hij kan gemakkelijk concurreren met de Xiaomi Laser Cinema 2, behalve misschien in termen van contrast waar ik de Xiaomi verkies.Deze projector is behoorlijk imposant, de constructie is erg hoekig en de afwerking wijkt een beetje af van het soort plastic dat door sommige Chinese modellen wordt gebruikt. De projectieverhouding van 0,25 maakt het mogelijk om een redelijk groot beeld te krijgen met weinig terugslag, je kunt ook de hoogte aanpassen via verstelbare pootjes onder de projector. De projector zal het beeld echter niet automatisch aanpassen aan het projectieoppervlak, maar u kunt het perspectief handmatig corrigeren.
De Optoma CinemaX D2 Smart heeft een echt CMS om het beeld aan te passen, ik heb zelden zoveel mogelijkheden gezien om het beeld aan te passen en ik heb van de gelegenheid gebruik gemaakt om de kalibratie grondig door te drukken en het beste niveau te verkrijgen van colorimetrie tussen alle projectoren die ik heb getest. Als je geen sonde hebt om hetzelfde te doen, hoor je graag dat de basisinstellingen al redelijk goed zijn en als je een grijze muur gebruikt, kun je mijn instellingen gebruiken. U kunt ook de kleur van uw muur specificeren zodat de projector de colorimetrie kan aanpassen. Ik heb deze functie getest op wit en grijs, er is een klein verschil tussen de twee, maar ik negeerde deze mogelijkheid om de kalibratie uit te voeren. De helderheid is erg goed, maar wanneer deze naar beneden wordt geduwd, nemen de kleuren af, dus je moet de juiste balans vinden (zie kalibratie)
Deze projector heeft geen mechanisme voor het corrigeren van de beweegt beelden, maar ik vond zijdelingse bewegingen ook niet schokkerig, waarschijnlijk omdat deze projector 24 frames per seconde kan weergeven.
Gamers zullen blij zijn te horen dat deze projector bijna geen input lag heeft en dat het mogelijk is om de "gaming"-modus te activeren op warme kleurprofielen waar de meeste andere projectoren zeer koude colorimetrie voor games bieden . Het is een geweldige projector om te gamen!
Projectoren van dit type zijn vaak erg energieverslindend, ik had een verbruik van bijna 300w met de Xiaomi Laser Cinema 2 en het spelen met de helderheid veranderde helemaal niets. Deze Optoma doet het veel beter, verbruikt beduidend minder energie dan geadverteerd en de helderheid heeft invloed op het verbruik (wat maar goed ook is). Na kalibratie kwam ik uit op een verbruik van rond de 120W, dit is het beste verbruik dat ik heb kunnen meten op een laserprojector.
Alles lijkt erg positief voor deze projector en niets zou je ervan moeten weerhouden hem te kopen als je stopt bij de vorige paragraaf. Er zijn nog enkele elementen die als een zwakte of een verbeterpunt moeten worden beschouwd. Ten eerste is er het geluid dat zich niet volledig lijkt te kunnen uiten (tunneleffect), ook vind ik de afstandsbediening erg onpraktisch en is Optoma's keuze voor een dongle waarschijnlijk niet de meest praktische. Het dynamische contrastbeheer stoorde me ook een beetje omdat je duidelijk het helderheidsniveau van donkere kleuren kunt zien veranderen wanneer de projector het contrast probeert te verbeteren. Ook het beheer van HDR lijkt problematisch omdat bij gebruik van de HDR van de Chromecast Google TV alle kleuren volledig uitgewassen worden.
Als je mijn test leuk vond, vergeet dan niet om via mijn links te kopen, hierdoor kan ik doorgaan met het testen van projectoren van dit prijsniveau. Dankjewel!
Sterktes
Colorimetrie
Scherpte
Instelopties
Stroomverbruik
Perfect voor gaming
Contrast
Helderheid
Connectiviteit
Voltooien
Zwaktes
Geluidsvermogen
Een dongle gebruiken
Afstandsbediening
Zichtbaar dynamisch contrast
HDR
LAURENT WILLEN
Hoofd van mezelf op deze blog
Sinds 2006 deel ik mijn passies op mijn blog in mijn vrije tijd, dat geef ik de voorkeur aan het kijken naar onzin op tv of op sociale netwerken. Ik werk alleen, ik ben ongetwijfeld een van de laatste overlevenden van de wereld van blogs en persoonlijke sites.
Mijn specialiteit? Digitaal in al zijn vormen. De afgelopen 25 jaar heb ik voor multinationals gewerkt, waar ik digitale teams aanstuurde en een omzet genereerde van ruim € 500 miljoen per jaar. Ik heb expertise op het gebied van telecommunicatie, media, luchtvaart, reizen en toerisme.
Hoofd van mezelf op deze blog
Sinds 2006 deel ik mijn passies op mijn blog in mijn vrije tijd, dat geef ik de voorkeur aan het kijken naar onzin op tv of op sociale netwerken. Ik werk alleen, ik ben ongetwijfeld een van de laatste overlevenden van de wereld van blogs en persoonlijke sites.
Mijn specialiteit? Digitaal in al zijn vormen. De afgelopen 25 jaar heb ik voor multinationals gewerkt, waar ik digitale teams aanstuurde en een omzet genereerde van ruim € 500 miljoen per jaar. Ik heb expertise op het gebied van telecommunicatie, media, luchtvaart, reizen en toerisme.
Vragen/Opmerkingen