Projectoren Tests Reviews
Formovie S5: test / recensie
Gepubliceerd op: 01-08-2023 / gewijzigd: 10-10-2023
Terwijl jullie ongetwijfeld op zonvakantie zijn, ga ik door met het testen van producten... het regent hier toch al twee weken. Vandaag stel ik jullie voor aan de Formovie S5, een batterijloze draagbare projector die gebruik maakt van een laserbron. Het gebruik van een laserbron biedt een aantal voordelen, zoals een betere helderheid, contrast en kleurdekking. Laserprojectoren zijn over het algemeen duurder dan hun LED-equivalenten, maar Formovie heeft besloten deze trend te doorbreken door de Formovie S5 te verkopen voor iets meer dan £500!
Exclusieve promotiecode
Ik heb een exclusieve promotiecode van €43 gekregen van NothingProjector:
Je krijgt de beste prijs op het web voor de Formovie S5! Voor deze prijs vind je niets beters.
Om de promo code automatisch te activeren, klik op de volgende link:
Activeer promo code
Je wordt doorgestuurd naar de homepage, maar de code wordt automatisch geactiveerd wanneer je de Formovie S5 toevoegt aan je winkelmandje.
Directe link naar Formovie S5:
NothingProjector
Even ter herinnering:
Niemand betaalt mij om producten te testen, ik test producten in mijn vrije tijd na mijn werk en mijn enige bron van inkomsten zijn de aankopen die je doet via mijn links. Als mijn werk je bevalt, kun je me steunen door producten te kopen via mijn links. Zo kan ik doorgaan met het testen van andere producten, bedankt!
Formovie, Fengmi, Wemax, Xiaomi?
Tenzij je het projectornieuws dagelijks volgt, kan ik begrijpen dat de wildgroei aan Chinese projectormerken verwarrend kan zijn. De merken Formovie, Fengmi en Wemax maken allemaal deel uit van de Chinese Appotronics groep. Dit betekent dat deze projectoren in dezelfde fabrieken worden geproduceerd en vaak veel componenten delen. Appotronics gebruikt deze merken om verschillende markten te dekken. Wat heeft Xiaomi hiermee te maken? Xiaomi is een partner van Appotronics en sommige projectoren van Xiaomi worden ook door dezelfde groep geproduceerd. Alle wegen leiden naar Rome, maar veel projectoren komen uit de fabrieken van Appotronics
Website waar ik de Formovie S5 gekocht/ontvangen heb: https://nothingproje...
Prijs Formovie S5
Onderstaande lijst toont de prijzen voor het Formovie S5 van meer dan 50 sites over de hele wereld. Als je niet tevreden bent met een prijs, kun je je abonneren op een prijsalert, zodat je eerst op de hoogte wordt gebracht als de prijs daalt.Bovenstaande links zijn affiliate links van bedrijven zoals Amazon, Gearbest, Aliexpress,... Als je mijn werk waardeert, zou ik het op prijs stellen dat je deze producten via deze links koopt.Het kost je absoluut niets, maar ik krijg een kleine commissie waarmee ik het materiaal dat ik test kan kopen. Dank u wel!
Tijdslijn
1 augustus 2023: levering van de Formovie S5 projector van NothingButLabelWaarom deze projector?
Bij het testen van projectoren kies je er uiteindelijk altijd één als referentieprojector en in mijn geval heb ik de Xiaomi Laser Cinema 2. Je zou dus kunnen denken dat ik niet erg gemotiveerd ben om inferieure producten te testen, maar dat is niet het geval. Ik gebruik de Xiaomi alleen als ik een film kijk waarvoor een projector van dit type een pluspunt is. Voor de rest gebruik ik alle projectoren die ik te pakken kan krijgen en dat betekent dat ik nog steeds verrast kan worden door instapprojectoren.De Formovie S5 heeft de bijzonderheid dat hij een laserbron gebruikt in plaats van een LED-bron, zoals veel projectoren in deze prijsklasse. Het voordeel van het gebruik van een laserbron is dat dit type licht in principe een bredere kleurdekking, een grotere helderheid en een beter contrast biedt. Op papier verplettert deze Formovie S5 alle concurrentie in deze prijsklasse, maar mijn test zal je laten zien of deze belofte in werkelijkheid wordt waargemaakt.
Uitpakken
De doos van de Formovie S5 is sober en elegant en de keuze voor zwart met gouden letters geeft een indicatie van de positionering van het merk. Dit is verre van een standaard Chinees product. De doos gaat niet open zoals de meeste, je moet de kartonnen verpakking eruit schuiven om bij de inhoud te komen, en de inhoud wordt nog steeds beschermd door een dikke laag plastic.
De doos bevat het strikt noodzakelijke: de projector, een afstandsbediening met 2 AAA-batterijen, een oplader (VS) en een handleiding in het Chinees.
Besturingssysteem
De Formovie S5 is een projector die ontworpen is voor de Chinese markt, wat betekent dat hij volledig in het Chinees is. Aan de slag gaan is vrij eenvoudig, je hoeft alleen maar de afstandsbediening aan de projector te koppelen en vervolgens op de knoppen van de standaardinterface te klikken om naar het hoofdscherm te gaan. Vanaf dit hoofdscherm kun je de taal voor de instellingen (en alleen de instellingen) wijzigen in Engels:
Zo wijzig je de taal:
1. Druk op de knop rechts van de pijl terug op de afstandsbediening. Er verschijnt een klein menu aan de rechterkant van het scherm. Klik op het tandwiel om de instellingen te openen
3. Klik op de rechthoek rechts van het wifi-symbool, degene die eruitziet als een driehoek met een druppel in het midden
4. Kies de 5e optie in dit menu, dat bestaat uit twee Chinese karakters; gebruik de pijl naar rechts om de Engelse versie weer te geven
Hiermee kun je de projectorinstellingen in het Engels vertalen, bijvoorbeeld om het beeld te configureren. Dit kan handig zijn voor het kalibreren van de projector, maar ook voor het beheren van de positionering. De projector detecteert het omdraaien niet, dus je moet hem vertellen dat hij ondersteboven wordt gebruikt. Omdat ik dit type projector aan het plafond gebruik, moest ik in het Chinees mijn weg vinden met het scherm ondersteboven, totdat ik de taal veranderde en daarna de positionering van de projector.
Aangezien de rest van de interface en de inhoud in het Chinees zijn, is dit weinig interessant voor een gebruiker buiten China. Je moet dus een externe oplossing gebruiken met deze projector, zoals een Google Chromecast TV of een Nvidia Shield (ik heb deze twee oplossingen gebruikt om de projector te testen).
Dit is ongetwijfeld het meest problematische aspect van deze projector, omdat je een andere oplossing moet gebruiken om je films en tv-series af te spelen, maar het is geen onoverkomelijk probleem. Het voordeel van een externe oplossing zoals ik die heb gebruikt, is dat deze producten in de loop der tijd worden onderhouden door grote bedrijven (Google, Amazon, Apple, enz.), dus ze zullen lang blijven werken en in de meeste gevallen zullen toepassingen zoals Netflix werken, waar dit zelden het geval is met Chinese projectoren.
Afwerking
De Formovie S5 is een draagbare projector, dus je kunt hem gemakkelijk meenemen. Hij is compact en licht, maar tenzij je erg grote zakken hebt, is hij te groot om in een jas te passen.
Aan de voorkant vinden we het optische compartiment, dat een DMD 0.23 chip verbergt zoals de XGIMI Mogo 2 Pro, maar met de toevoeging van een laserbron in plaats van LED's voor de XGIMI. Deze DMD-chip heeft een resolutie van 1280 × 720, dus het is niet echt een full HD-projector, maar Formovie (en andere fabrikanten) bereiken een full HD-resolutie door verschillende beelden heel snel te combineren. Het eindresultaat is een full HD-beeld van goede kwaliteit, zolang je geen te groot beeld projecteert. Ik kom hier later in de review nog op terug.
Aan de andere kant van het voorpaneel zitten de sensoren die de projectieafstand detecteren en de beeldgrootte en focus aanpassen om ervoor te zorgen dat het beeld altijd scherp is.
Er zitten geen knoppen aan de zijkanten en de projector maakt gebruik van twee soorten materiaal: zwart plastic voor de voorkant en stof voor de achterkant om hem een iets luxueuzere uitstraling te geven. De stof dient waarschijnlijk geen ander doel, want het geluid komt uit de onderkant van de projector, terwijl stof vaak wordt gebruikt om de luidsprekers op andere projectoren te verbergen. Formovie koos voor Denon voor de luidsprekers en je zult later in de test meer zien of horen over de resultaten.
Aan de achterkant van de projector vinden we een vrij beperkte maar toch vrij interessante reeks aansluitingen. Er is een USB 3.0-poort waar de meeste projectoren alleen 2.0-poorten hebben, een HDMI 2.1-poort, een hoofdtelefoonuitgang en een USB type C-poort voor stroom. Er wordt een oplader meegeleverd in de doos die wordt aangesloten op de USB type C poort, maar gezien het lage stroomverbruik van de projector kun je ook een eenvoudige smartphone-oplader of USB-batterij gebruiken om de projector volledig zelfvoorzienend te maken. Ik heb deze USB-poort getest op mijn UGREEN 100W oplader en het werkte zonder problemen. Hierdoor hoefde ik geen verloopstekker te gebruiken omdat de lader voor de Amerikaanse markt is.
Aan de onderkant van de projector vinden we een formaat dat erg lijkt op wat ik zag bij de XGIMI Elfin. Ten eerste is er een schroefdraad waarmee deze projector met een statief kan worden gebruikt, maar er is ook een ronde uitgang voor het geluid. Ik heb deze projector zowel op een tafel als op zijn rug met zijn buik in de lucht getest en ik vond dat de achterste positie beter was voor het geluid. Als je een statief gebruikt, zal het geluid ook vrij reizen, wat niet het geval is als je hem op een hard oppervlak zet.
Deze projector is een directe concurrent van de XGIMI Elfin, ik ga deze twee projectoren in deze test vergelijken om je te helpen beslissen welke het beste is voor jouw situatie. De projectoren zien er heel anders uit, maar het formaat lijkt uiteindelijk erg op elkaar. De XGIMI is iets groter en heeft een USB 2.0 poort aan de achterkant.
De afstandsbediening is redelijk vergelijkbaar met andere projectoren van dit type, de knoppenindeling is iets anders maar dat gaf mij geen problemen, de knoppen zitten waar ik ze verwachtte. De afstandsbediening werkt op 2 AAA-batterijen die in de verpakking zitten.
Projectiekamer
Mijn projectiekamer is rechthoekig, 4,6m bij 2,9m (hoogte 2,2m). Ik heb twee projectiewanden, een witte muur van 2,9 m breed met alleen witte verf met een mogelijke terugslag van 4 meter. Ik heb dan een 133 inch ALR scherm op een andere muur met een mogelijke setback van 2.8m. Ik gebruik hoofdzakelijk het ALR-scherm, behalve wanneer de opstelling of het type projector niet geschikt is voor deze situatie.Batterijduur
Deze projector is niet uitgerust met een batterij, maar je kunt er wel een aansluiten omdat hij wordt gevoed via een usb type c-poort. Hij werkt probleemloos met een dergelijke lader.Stroomverbruik
Ik had een pikante titel voor deze test kunnen gebruiken door te zeggen dat deze projector belachelijk is... en dan te zeggen dat wat belachelijk is aan deze projector zijn energieverbruik is. Ik heb iets meer dan 40W gemeten, ongeacht de gebruikte verlichtingsmodus. Het is gewoon ongelooflijk dat zo'n heldere projector zo weinig stroom verbruikt. Toen ik dit getal zag dacht ik dat ik de projector misschien kon gebruiken als decoratief element om een mooi beeld op een muur te projecteren, het zou uiteindelijk niet veel kosten!
Werkingsgeluid
Als ik mijn decibelmeter op de projector plaats terwijl deze in werking is, meet ik iets meer dan 40 dB en hoor ik een lichte brom. Als ik de decibelmeter 1m verder weg zet, pikt hij alleen het restgeluid in de kamer op, dus deze projector is erg stil.
Connectiviteit
Zoals ik eerder in de recensie al aangaf, is de connectiviteit van deze projector vrij beperkt in kwantiteit, maar niet in kwaliteit. De USB-poort is een USB 3.0-poort, waardoor je sneller bestanden van een USB-stick of externe harde schijf kunt lezen. De HDMI-poort is een HDMI 2.1-poort en de USB type c-poort, die wordt gebruikt voor voeding, maakt het ook mogelijk om een batterij te gebruiken.
Beeld instellingen
De Formovie S5 draait onder Fengmi OS en gebruikt dezelfde instellingenstructuur als alle andere projectoren die hetzelfde besturingssysteem gebruiken, zoals de Fengmi V10 of de Xiaomi Laser Cinema 2. Je kunt deze instellingen op twee manieren openen, via het instellingenmenu op de Chinese interface of via de instellingenknop op de afstandsbediening. Je hebt op twee manieren toegang tot deze instellingen, via het instellingenmenu op de Chinese interface of via de instellingenknop op de afstandsbediening. De eerste optie heeft alleen effect op het Chinese deel van de projector, terwijl je met de tweede optie het beeld kunt configureren van de HDMI-bron die je gaat gebruiken.
Fengmi OS biedt iets minder dan 10 verschillende beeldmodi, elk met zijn eigen instellingen, waarbij sommige een heel koud beeld opleveren en andere juist het tegenovergestelde. Ik heb de colorimetrie van elke modus gemeten en kom hier later in de test op terug. Er is ook een aangepaste modus waarin je elementen zoals helderheid, contrast, verzadiging, tint, scherpte en kleurtemperatuur zelf kunt beïnvloeden. Er is een 'game'-modus die in principe een betere ervaring zou moeten bieden voor gamers (console of PC), maar je moet ervoor zorgen dat de keystone-correctie is uitgeschakeld omdat dit de reactietijd van de projector negatief zou beïnvloeden.
Beeldkwaliteit
Hier is een video van de gebruikelijke clips die ik gebruik voor mijn tests. Deze clips zijn gevarieerd genoeg om een goed idee te geven van de mogelijkheden van deze projector. Ik laat ook het effect van de instellingen op het beeld zien, met vrij significante verschillen waarbij bepaalde configuraties resulteren in een te koud beeld en andere in een te warm beeld. Ik heb deze projector ook vergeleken met de XGIMI Elfin onder strikt identieke omstandigheden aan beide kanten. Ik gebruikte de "movie" modus van beide projectoren, ze werden op dezelfde plek geplaatst en de video werd opgenomen met exact dezelfde parameters. De verschillen zijn niet opvallend, je moet op verschillende plaatsen een freeze-frame maken om de verschillen te zien.
Wat we kunnen zien:
- het beeld komt redelijk overeen, maar de kleurweergave is een beetje anders. De XGIMI is in staat om betere colorimetrie te verkrijgen na kalibratie
- de scherpte is beter op de XGIMI, freeze-frame het gezicht van Tom Cruise en je zult zien dat hij er ouder uitziet op de XGIMI omdat de rimpels beter zichtbaar zijn
- het geluid is krachtiger op de Formovie
- het voordeel van het contrast van de Formovie is niet duidelijk
Colorimetrie
Ik stond te popelen om de colorimetrie van de Formovie S5 te meten omdat zijn laserbron hem een voordeel ten opzichte van de concurrentie zou moeten geven op het gebied van kleurruimte, maar helaas is dat niet het geval. De Formovie S5 overtreft de REC709 maar niet met een enorme marge. De Formovie S5 overtreft de REC709 maar niet met een enorme marge. De software die ik gebruik staat me niet toe om het exacte percentage te berekenen, maar als ik dit resultaat vergelijk met wat ik heb verkregen met de XGIMI Elfin, dan is het duidelijk dat de Formovie S5 de Elfin niet overschaduwt en dat is inderdaad erg verrassend.
Ik heb de colorimetrie gemeten voor elk van de beschikbare modi en ook hier was ik een beetje teleurgesteld, met een dE van 9,98 voor de "standaard" modus, 7,96 voor de "film" modus, 8 voor de "kind" modus, 9,60 voor de "game" modus, 10,82 voor de "display" modus, 6,69 voor de "oogzorg" modus, 9,91 voor de "sport" modus en 11,02 voor de "opzichtige" modus. Ik kreeg betere resultaten met de XGIMI Elfin uit de doos. In de meeste gevallen is het beeld te koud, met 9845K in de 'showy' modus en 7904 in de 'movie' modus, bijvoorbeeld
Door te spelen met de instellingen is het mogelijk om een beter resultaat te krijgen dan deze waarden, maar het lukte me niet om het beter te doen dan de XGIMI Elfin. Om een betere kleurmeting te krijgen, moet je de 'custom' modus voor kleurtemperatuur gebruiken en het blauw sterk verlagen tot onder de 900, het groen matig verlagen om het tot 930 te brengen en het rood verhogen om het tot 1100 te brengen. Ik geef je deze waarden als richtlijn omdat je projectieoppervlak een grote rol speelt bij de instellingen. Met deze waarden en een wit scherm krijg ik een dE van 5,5 met een wit van 2,7 en een temperatuur van 6780K.
Update:
Ik heb mijn uiteindelijke scherm opnieuw gekalibreerd en ben erin geslaagd om onder een dE van 4 en een wit van 0,7 te komen. Ik moest het blauw nog meer verlagen en het rood verhogen. Ik vind het beeld nu een beetje te warm, maar over het algemeen is de kleurechtheid beter.
Helderheid
De Formovie S5 heeft een theoretische helderheid van 1100 ANSI lumen en hoewel hij technisch gezien waarschijnlijk in staat is om deze helderheid te bereiken, is de realiteit een beetje anders omdat het beeld bij vol licht niet van goede kwaliteit is. Ik heb de helderheid van alle voorgeconfigureerde modi getest en kreeg resultaten variërend van 750 tot 1050 ANSI lumen. De helderste modi waren 'child', 'showy', 'display' en 'standard', elk met een andere kleurmeting
Na kalibratie kreeg ik een helderheid van ongeveer 900 ANSI lumen en als ik dit resultaat vergelijk met zijn directe concurrent, de XGIMI Elfin, kreeg ik een helderheid van 600 ANSI lumen na kalibratie. De Formovie is dus aanzienlijk helderder dan de Elfin, maar dat betekent niet dat je hem bij daglicht kunt gebruiken.
Hier is een foto die bij daglicht is gemaakt met zijlicht dat niet direct op het doek valt, het scherm is een 1.2 gain scherm en de projector staat op bijna 3 meter afstand. Het beeld is zichtbaar maar volledig uitgewassen, het effect zal nog sterker zijn met meer direct licht:
Hier zie je hoe het er in het donker uitziet, het resultaat is duidelijk veel beter.
Vergeet ook niet dat de projectieafstand een grote rol speelt in de helderheid, het licht neemt af met het kwadraat van de afstand. Ik raad daarom niet aan om de projector verder dan 3 meter weg te zetten zonder een scherm met versterking, omdat de lichtsterkte dan mogelijk niet meer voldoende is.
Scherpte
De scherpte van deze projector is goed, mits je niet te ver van het projectieoppervlak af gaat staan. Voor mijn tests stond mijn projector op bijna 3 meter afstand en op deze afstand laat de projector zijn beperkingen zien. In de volgende afbeeldingen kun je zien dat je niet echt 1-pixel lijnen kunt onderscheiden en dat chromatische aberratie zichtbaar is
.
Contrast
De Formovie S5 heeft een theoretisch contrast van 1500:1 en met zo'n contrast zou hij het op kunnen nemen tegen projectoren in een andere prijsklasse, maar helaas is het me nooit gelukt om zo'n contrast te krijgen. Het resultaat is echter helemaal niet slecht. De meeste projectoren onder de 1000€ (en zelfs daarboven) gebruiken een LED-bron die een contrast van ongeveer 500:1 biedt. De Formovie doet het echter veel beter, met contrasten tussen 690:1 en 890:1. Na kalibratie kreeg ik een contrast van 838:1, wat veel beter is dan de overgrote meerderheid van de projectoren in deze prijsklasse. Dit is beduidend beter dan de magere 350:1 die ik met de XGIMI Elfin haalde.
De beste modi voor contrast zijn ook de modi die de meeste helderheid bieden (zie hoofdstuk over helderheid). Deze helderheid creëert een grote kloof tussen donkere en lichte gebieden, maar het zwart zal verre van zwart zijn.
Bewegingscompensatie
De Formovie S5 heeft een mechanisme voor bewegingscompensatie, maar je moet even zoeken om het te vinden in de instellingen. Dit mechanisme voorkomt in theorie het scheuren van het beeld bij snelle zijwaartse bewegingen, maar helaas werkt het niet erg goed op deze projector. Kijk naar het witte blok aan de bovenkant van het scherm, het scheuren is goed zichtbaar als de compensatie niet is geactiveerd, maar het is nog steeds zichtbaar met maximale compensatie. De XGIMI Elfin heeft een veel betere bewegingscompensatie
Beeldgrootte en projectieafstand
De Formovie S5 heeft een projectieverhouding van 1,21, wat betekent dat je voor elke meter afstand een beeld krijgt van ongeveer 80 cm breed. Je moet rekening houden met de aanwezigheid van een vrij grote grijze rand (meer dan 2 cm) en de afstand zal een effect hebben op het licht. De afstand hangt af van het type scherm dat je gebruikt, maar zonder winst zou ik niet aanraden om de projector verder dan 3 meter weg te plaatsen. Dit geeft je een beeld met een basis van 180cmEr is nog een ander element waarmee je rekening moet houden met betrekking tot de afstand, en dat is de resolutie. In theorie projecteert deze projector een 1080p-beeld, maar door interpolatie en op een afstand van 3 meter zie ik duidelijk een verslechtering van de beeldkwaliteit, met pixels die beter zichtbaar zijn dan bij andere projectoren met een echte 1080p-resolutie.
Audiokwaliteit
De Formovie S5 is uitgerust met twee Denon luidsprekers die geluid van onderaf uitzenden. Ik was vanaf de eerste noten verrast door de geluidskwaliteit van deze projector, ondanks het feit dat Spotify had besloten om Rammstein af te spelen. De hoge tonen worden erg goed weergegeven, net als de zang, maar alleen als je het volume niet te hoog zet. Ik plaatste de projector op een hard oppervlak voor deze test en boven de 50 op het volumeniveau begon het geluid aan kwaliteit in te boeten.
Videospellen
De Formovie S5 heeft een "game" modus die de prestaties voor games zou moeten verbeteren, maar het resultaat is niet buitengewoon. Ik heb een input lag gemeten van 130ms in normale modus en 61ms in game modus met de trapeziumcorrectie uitgeschakeld. Dit is duidelijk niet genoeg voor het spelen van snelle games, en ik voelde het duidelijk tijdens het spelen van Asphalt 8, waar de vertraging merkbaar was op momenten dat je snel moest reageren.
Bugs
Ik denk niet dat spikkel als een bug kan worden beschouwd, maar ik merkte tijdens mijn tests verschillende keren spikkel op, vooral op frames met een zwarte achtergrond. Ik kon de witte pixels zien rondzwaaien alsof er mieren over mijn scherm kropen. Ik heb het nooit echt gemerkt in bewegende beelden, maar op frames met een hoog contrast en de randen van het scherm is de spikkel enigszins zichtbaar.ALR/CLR Projectiescherm
Ben je op zoek naar een goed CLR/ALR-scherm voor je projector? Ik heb misschien wat je nodig hebt:ALR/CLR NothingProjector scherm
Test / beoordeling conclusie
De Formovie S5 heeft genoeg argumenten om zijn aankoop te rechtvaardigen, te beginnen met zijn prijs. Met een prijskaartje van iets meer dan €500 op het moment van schrijven, moet hij het opnemen tegen een XGIMI Mogo 2 Pro, een projector met minder capaciteit (afgezien van de DMD-chip). Je zult dus iets duurder uit moeten zijn om een concurrent als de XGIMI Elfin te vinden, die meer dan €600 kost.De Formovie S5 is in een aantal opzichten verrassend, te beginnen met zijn helderheid in verhouding tot zijn formaat. Hij kan natuurlijk niet concurreren met een vaste projector met meer dan 2000 lumen, maar voor zo'n klein formaat is het ongetwijfeld de projector met de beste verhouding tussen grootte en helderheid. Het stroomverbruik is met slechts veertig watt belachelijk laag!
Het gebruik van lasertechnologie geeft hem ook een voordeel als het aankomt op contrast, het biedt bijna twee keer zoveel contrast als de meeste LED projectoren. Je moet echter wel je verwachtingen op het gebied van contrast in de hand houden, want ook al is hij beter dan sommige projectoren van meer dan €1000, het contrast is niet buitengewoon. Je moet in gedachten houden dat we het hier hebben over een draagbare projector, en in dit productassortiment heeft de S5 een van de beste contrasten.
Ik heb ook gezocht naar de beste kleurbalans, want het basisbeeld is veel te koud. Het is mogelijk om de kleurweergave te verbeteren door het beeld warmer te maken en dichter bij een meer acceptabele dE te komen met een dE net onder de 4. Dit is een goed resultaat voor een projector met een hoge kleurbalans. Dit is een goed resultaat voor een projector van dit type, maar de XGIMI Elfin heeft een betere kleurbalans.
Het geluid is uitstekend tot ongeveer de helft van het volume, de hoge tonen worden bijzonder goed weergegeven en het is behoorlijk indrukwekkend om zulk geluid uit dit type projector te krijgen.
Als ik me beperk tot de beeldkwaliteit, zou ik zeggen dat de Formovie S5 zonder twijfel de beste draagbare projector van rond de 500 pond is. Hij heeft echter een paar zwakke punten. Ten eerste heeft hij geen internationaal besturingssysteem, dus je moet een externe oplossing gebruiken. Hij heeft ook een paar zwakke punten wat betreft de snelle overgang van beelden en de inputvertraging bij het gamen.
Als ik hem zou vergelijken met de XGIMI Elfin aan de hand van mijn evaluatiecriteria, zou ik op het volgende uitkomen
Helderheid: Formovie S5
Contrast: Formovie S5
Kleursimulatie: XGIMI Elfin
Scherpte: XGIMI Elfin
Stroomverbruik: Formovie S5
Besturingssysteem: XGIMI Elfin
Gaming: XGIMI Elfin
Vloeiendheid van beweging: XGIMI Elfin
Audiokwaliteit: Formovie S5
Ruis: Formovie S5
We hebben hier dus een 50/50 resultaat, maar sommige van deze criteria kunnen voor jou belangrijker zijn dan andere, en dat is hoe je een keuze kunt maken tussen deze twee projectoren. Als je bijvoorbeeld al een externe oplossing hebt zoals een Google Chromecast TV of een Amazon Fire TV stick, dan hoef je niets extra's aan te schaffen om deze projector te gebruiken en wordt zijn aankoopprijs een onbetwistbaar argument. Het verschil in kleurweergave na kalibratie is vrij klein, dus het is niet dit punt dat het prijsverschil zou moeten rechtvaardigen.
Deze projector is daarom een zeer aangename verrassing, en voor iets meer dan £500 kan ik geen draagbare projector bedenken die er tegenop kan (op het moment van schrijven).
Sterktes
Helderheid
Contrast
Stroomverbruik
Bedrijfsruis
Audiokwaliteit
Colorimetrie
Usb C-voeding
Zwaktes
Besturingssysteem in het Chinees (externe oplossing vereist)
Compensatie voor snelle bewegingen
Te traag voor intensief gamen
Trapeziumcorrectie niet altijd optimaal
Geen detectie van rollover (bijv. voor plafondpositie)
LAURENT WILLEN
Hoofd van mezelf op deze blog
Sinds 2006 deel ik mijn passies op mijn blog in mijn vrije tijd, dat geef ik de voorkeur aan het kijken naar onzin op tv of op sociale netwerken. Ik werk alleen, ik ben ongetwijfeld een van de laatste overlevenden van de wereld van blogs en persoonlijke sites.
Mijn specialiteit? Digitaal in al zijn vormen. De afgelopen 25 jaar heb ik voor multinationals gewerkt, waar ik digitale teams aanstuurde en een omzet genereerde van ruim € 500 miljoen per jaar. Ik heb expertise op het gebied van telecommunicatie, media, luchtvaart, reizen en toerisme.
Hoofd van mezelf op deze blog
Sinds 2006 deel ik mijn passies op mijn blog in mijn vrije tijd, dat geef ik de voorkeur aan het kijken naar onzin op tv of op sociale netwerken. Ik werk alleen, ik ben ongetwijfeld een van de laatste overlevenden van de wereld van blogs en persoonlijke sites.
Mijn specialiteit? Digitaal in al zijn vormen. De afgelopen 25 jaar heb ik voor multinationals gewerkt, waar ik digitale teams aanstuurde en een omzet genereerde van ruim € 500 miljoen per jaar. Ik heb expertise op het gebied van telecommunicatie, media, luchtvaart, reizen en toerisme.
Vragen/Opmerkingen