Computers Test Reviews Nl
KUU Xbook 3 (laptop) : test / review
Gepubliceerd op: 05-09-2023 / gewijzigd: 05-09-2023
Ik kocht mijn eerste computer toen ik 12 jaar oud was aan het eind van de jaren 80. Dat is heel lang geleden en in die tijd was de computerwereld heel anders. De keuze was beperkt, computers waren erg duur en niet erg krachtig. [Vandaag de dag heeft iedereen toegang tot een computer en ik realiseer me dat de komst van smartphones iets heel eenvoudigs heeft aangetoond. De overgrote meerderheid van de bevolking zijn consumenten die niets produceren met computers. De telefoon heeft hen dus in staat gesteld om de media of sociale netwerken overal en altijd te consumeren zonder het gedoe van een computer. Er is echter nog steeds een deel van de bevolking dat IT nodig heeft om iets te produceren, of het nu voor school of werk is, en hier zou een smartphone geen nut hebben.
Het product dat ik vandaag aan jullie ga presenteren is gericht op mensen die iets moeten 'produceren' met een computer zonder dat ze stroom nodig hebben en, bovenal, zonder de bank te breken. De KUU Xbook 3 laptop is een instapmodel computer ontworpen om aan al je kantoorbehoeften te voldoen, of je nu een student bent of een werkende volwassene. Deze computer zou wel eens de eerste computer van je kinderen kunnen zijn
Speciale aanbieding
Gearberry biedt de KUU XBook 3 aan tegen een actieprijs van €244 tot eind september 2023. Dit is de laagste prijs die ik voor dit product heb gevonden. Er is wat concurrentie in deze prijsklasse van Thomson en Chuwi, maar de reviews zijn minder positief dan voor dit model
Voor meer informatie: KUU Xbook 3 bij Gearberry
Wat is KUU?
KUU is een Chinees merk dat zowel desktop- en laptopcomputers als tablets verkoopt. Dit merk bestaat al een paar jaar en ik heb al een van hun producten mogen testen(KUU Lebook Pro) die ik nu al bijna 2 jaar gebruik. KUU heeft een winkel op Amazon(KUU on Amazon) en de reviews voor dit product zijn goed
Overzicht
De KUU Xbook 3 laptop heeft een vrij klassiek formaat met een vrij traditioneel ontwerp. Hij onderscheidt zich niet echt van de rest, maar dat is denk ik ook niet de bedoeling. Ik kan zien dat KUU zijn logo heeft veranderd en dat dit zichtbaar is op het bovenpaneel, dit logo doet me een beetje denken aan Alienware, Dell's gaming merk, maar deze KUU is duidelijk geen gaming computer.
Het scherm is een 14.1-inch scherm met zichtbare randen, wat een goede schermgrootte is voor een computer in deze prijsklasse. De maximale resolutie is 1080p, wat goed genoeg is voor een scherm van deze grootte. Dit is een IPS-scherm, dus er is een lichteffect aan de zijkanten waardoor zwarten grijzer lijken, afhankelijk van de kijkhoek. De boven- en onderkant zijn dikker, zoals bij de meeste laptops. In de bovenrand is een camera geïntegreerd zodat je kunt videovergaderen. Er is geen indicatielampje wanneer de camera werkt, wat ik jammer vind.
Wat betreft connectiviteit is er aan de linkerkant een eigen aansluiting voor de voeding, een mini-HDMI-poort en een USB 3.0-poort. Aan de andere kant vind je een USB 2.0-poort, een koptelefoonuitgang en een micro SD-kaartlezer. Deze KUU Xbook biedt dus redelijk basis connectiviteit, de essentie is aanwezig maar de toevoeging van een USB hub zou nodig kunnen zijn voor degenen die een groter aantal apparaten willen aansluiten, maar in principe is deze PC voldoende op zichzelf.
Warmte wordt van onderaf afgevoerd via specifieke openingen in het gebogen deel en als je deze PC op je schoot zet voel je duidelijk dat het van onderaf warmte produceert. Ik heb hem ongeveer tien minuten op volle snelheid laten draaien en de warmte was merkbaar maar geen probleem. Aan de andere kant hoorde ik geen enkel ventilatorgeluid, zelfs niet tijdens het uitvoeren van een benchmarkprogramma dat de neiging heeft om de hele machine naar zijn maximum te duwen. Over het algemeen is deze pc dus erg stil.
Het touchpad is vrij groot, maar ver genoeg van de toetsen om per ongeluk klikken te voorkomen. De knoppen zijn niet zichtbaar, maar zijn links- en rechtsonder in de aanraakzone geïntegreerd, waardoor het een beetje moeite kost om ze in te drukken omdat de aanraakzone ze bedekt. Omdat de knoppen onder de aanraakzone zitten, moet je oppassen dat je de cursor niet versleept, want dan beweegt hij en kun je uiteindelijk klikken naast de plek waar je had moeten klikken, het is een kwestie van gewoonte.
Over het algemeen is het afwerkingsniveau behoorlijk voor een computer in deze prijsklasse. Ik heb niet het gevoel dat ik een computer van minder dan £300 in handen heb. Ik vind alleen dat het openingssysteem een beetje hard is, maar ik kan me voorstellen dat het met gebruik zachter wordt.
Besturingssysteem
De KUU Xbook 3 wordt standaard geleverd met een versie van Windows 11 Pro, wat mij volkomen legitiem lijkt. Na het beantwoorden van de gebruikelijke opstartvragen, draaide ik de gebruikelijke updates en alles ging goed. Ik heb toen een volledige scan van de machine uitgevoerd en er werden geen bedreigingen gevonden. Dit lijkt misschien voor de hand liggend, maar ik heb een Chinese machine ontvangen met verdachte bestanden.
Het Office pakket is voorgeïnstalleerd maar om het te gebruiken heb je een account nodig waar Office al geactiveerd is. Als je geen Office-licentie hebt, kun je WPS Office gebruiken, dat ook voorgeïnstalleerd is. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een alternatief zoals LibreOffice
Ik kan me voorstellen dat het ook mogelijk is om iets anders dan Windows te installeren
Functies
Ik ga niet in op een gedetailleerde technische beschrijving, want als je dit soort producten koopt, is de belangrijkste motivatie niet technisch. Ik zal dus gewoon in een paar punten samenvatten wat je moet weten:
CPU / Processor:
Deze PC is uitgerust met een Intel Celeron J4125 CPU. Dit zegt je misschien niets, maar Celeron geeft aan dat dit een processor is met bescheiden prestaties, dus je moet niet verwachten dat je complexe processen kunt uitvoeren met dit type computer. Ik kom terug op de prestaties in een van de volgende paragrafen.
GPU / Grafische kaart:
Er is geen speciale grafische kaart, maar de GPU is geïntegreerd in de CPU, het is een Intel UHD Graphics 600 en ook hier is het een GPU van instapniveau. Dat wil niet zeggen dat je geen games kunt spelen met deze computer, maar je zult veel moeten inleveren op het gebied van detailniveau als je hoopt een recent groot spel te kunnen draaien.
Geheugen
Deze PC is uitgerust met 8Gb RAM, wat misschien niet genoeg is naar hedendaagse maatstaven, maar het is genoeg voor kantoor- en multimediagebruik.
Harde schijf
Deze PC is uitgerust met een 256Gb harde schijf, die gedeeltelijk in beslag wordt genomen door het besturingssysteem, dus je kunt rekenen op iets meer dan 200Gb vrije ruimte. In absolute zin is dat niet veel, maar voor kantoorgebruik is het meer dan genoeg. Ik ken veel mensen die computers van dit type gebruiken en die er na 10 jaar nog steeds niet in geslaagd zijn om hun kleine harde schijf vol te krijgen. Als je daarentegen veel video's opslaat, zul je waarschijnlijk externe opslag moeten overwegen, hetzij via een externe USB harde schijf of met behulp van een cloudservice
Onderdelen testen
Algehele prestatietest
Om de algehele prestaties te testen, gebruik ik Passmark-software, waarmee ik de prestaties van een computer kan vergelijken met duizenden andere tests. Ik behaalde een score van 2027 punten in totaal, wat onder het wereldgemiddelde ligt en vrij voorspelbaar is voor een computer in deze prijsklasse. De prestaties bevinden zich in de onderste 21% van de tabel. De kleine Beelink PC, die ook een Celeron gebruikt, doet het iets beter, maar het is slechts een doos en geen complete computer.
2D prestatietest
Grafische prestaties zijn ongetwijfeld het grootste zwakke punt van deze computer. Dit is geen probleem voor kantoorwerk of het afspelen van YouTube video's, maar voor een goede game-ervaring zul je naar een andere machine moeten overstappen.
Geheugenprestatie test
De geheugenprestaties zijn ook niet buitengewoon, maar net als bij de vorige twee tests is dit een normaal resultaat, maar het betekent wel dat de geheugentoegang langzamer zal zijn dan bij een mid-range computer. Dit zal bijvoorbeeld merkbaar zijn wanneer je van de ene applicatie naar de andere overschakelt, waarbij je een paar seconden langer moet wachten.
Prestatie test harde schijf
De harde schijf doet het niet slecht en biedt zelfs redelijk fatsoenlijke prestaties voor een computer van dit type. Ik heb de lees/schrijftijden gemeten en kreeg goede resultaten, zoals te zien is in de volgende afbeelding:
Dit zijn goede resultaten voor een machine van dit type en voor kantoorgebruik zal deze harde schijf een goed niveau van comfort bieden.
Batterij test
Deze PC is uitgerust met een accu van 29260 mWh en met een gemiddeld verbruik van 20 tot 25Wh zou je deze PC tussen de 2u30 en 3u moeten kunnen gebruiken voordat je de accu moet opladen. Dat is een behoorlijk bereik, maar niet genoeg om een hele dag zonder opladen te kunnen werken. De levensduur van de batterij hangt natuurlijk af van wat je met je computer doet, dus deze berekening is puur indicatief
Als je nog nooit een laptop hebt gehad, is het niet aan te raden om hem de hele tijd in het stopcontact te laten zitten, omdat dit de levensduur van je batterij beïnvloedt. Om je batterij gezond te houden, kun je hem het beste opladen tot ongeveer 90% en de capaciteit opgebruiken tot ongeveer 10% voordat je hem weer oplaadt. Ik hoor mensen om me heen vaak klagen over de batterij van hun laptop en ze hebben allemaal dezelfde fout gemaakt door hun laptop de hele tijd in het stopcontact te steken.
Soms presteren bepaalde laptops minder goed als ze alleen op de accu werken, maar dat is bij deze laptop niet het geval, ik heb geen verschil in prestaties gemeten.
Verbruik
Ik heb het stroomverbruik van de KUU Xbook 3 gemeten met een wattmeter en ik heb een verbruik waargenomen dat schommelde tussen de 15 en 22 watt door tegelijkertijd Passmark te gebruiken, zodat de pc 100% bezet was tijdens de meting. Idealiter zou je de batterij moeten verwijderen om het totale verbruik te krijgen, maar de conclusie over het verbruik zou hetzelfde zijn, deze laptop verbruikt niet veel stroom.
Scherm test
Ik heb het scherm getest met een colorimetrische sonde om de kleurgetrouwheid, de gebruikte kleurruimte, het contrast en de helderheid te meten.
Laten we beginnen met de kleurruimte:
De kleurruimte (ook wel gamut genoemd) komt overeen met het kleurenpalet dat een scherm kan weergeven. Er zijn verschillende standaarden, ik heb REC709 gebruikt om dit scherm te meten en ik kan zien dat het scherm niet eens aan de standaard voldoet. De witte driehoek zou even groot moeten zijn als de zwarte driehoek, maar je kunt zien dat de kleuren die dit scherm produceert beperkter zijn dan de standaard. Het is niet heel verrassend om dit te zien in deze prijsklasse, aangezien dit scherm niet is ontworpen voor foto-/videobewerking.
Kleur
Ik heb een kleurverschil gemeten van 6,88 met een wit van 8,8 bij een temperatuur van 7926K. Het wit is dus niet echt wit, het is een beetje blauwig. Het valt niet zo op als je niet gewend bent aan een goed scherm, maar als je het vergelijkt met een scherm dat wel in staat is om wit correct weer te geven, dan zie je het verschil
Contrast
Ik heb een contrastratio van 804:1 gemeten, wat duidelijk geen benchmark is, maar wederom in deze prijsklasse vrij normaal is. Een laag contrast betekent dat als je bijvoorbeeld een donkere film bekijkt, de schaduwen snel te donker worden en je details verliest.
Helderheid
Ik heb een gemiddelde helderheid van 129 cd/m² gemeten, met uitschieters naar 150 cd/m². Dit is voldoende helderheid om in een normale lichtomgeving te werken, maar je zult dit scherm niet buiten in de zon kunnen gebruiken omdat je dan niets meer kunt zien.
Bij het kalibreren van dit scherm heb ik een ICC-profiel gemaakt dat de kleurafwijking gedeeltelijk corrigeert en een realistischer beeld geeft. Als je dit bestand wilt gebruiken om je KUU Xbook 3 aan te passen, stuur me dan een verzoek in de comments en ik stuur je het bestand toe.
Ik heb ook de camera getest en ook hier is de weergave niet uitstekend, de resolutie is niet hoog genoeg om een scherp beeld te geven.
Toetsenbord
De KUU Xbook 3 is een machine die ontworpen is voor de internationale markt en het toetsenbord is daarop afgestemd. Het is een qwerty toetsenbord, wat in veel landen gebruikt wordt, maar waarschijnlijk niet in Franstalige landen zoals Frankrijk of het zuiden van België. Om dit probleem op te lossen, heeft KUU een overlay geleverd die je op het toetsenbord kunt toepassen om het in een azerty (of ander) toetsenbord te veranderen en zo je toetsen aan je voorkeuren aan te passen. Je zult echter nog steeds het toetsenbord ook in Windows moeten aanpassen
De overlay past zich vrij goed aan het toetsenbord aan en heeft niet echt een negatieve invloed op het indrukken van toetsen; je zult bijvoorbeeld geen twee toetsen indrukken vanwege de overlay. Wat me een beetje stoort is dat ik gewend ben om de toetsen te voelen om mijn handen te kunnen positioneren en typen zonder te kijken, maar de overlay zorgt ervoor dat ik mijn oriëntatie verlies, waardoor ik soms mijn handen opnieuw moet positioneren. Deze oplossing is een alternatief voor de stickers die bij sommige computers worden geleverd, maar als je liever stickers hebt, kun je ze gemakkelijk vinden op Amazon
Wifisnelheid
De KUU Xbook 3 is compatibel met 2.4Ghz en 5Ghz wifi, ik heb de snelheid in 5Ghz getest en haalde 160 Mbps in download en bijna 21 in upload. Ik heb een verbinding die 400 Mbps kan downloaden, maar ik haal zelden dit soort snelheden op wifi. Toen ik net na deze pc een telefoon testte, kreeg ik een downloadsnelheid van meer dan 200 Mbps. Dit lijkt erop te wijzen dat de wifi-snelheid niet optimaal is, maar dit snelheidsniveau is nog steeds meer dan genoeg om onder goede omstandigheden te internetten
Audio kwaliteit
Met speakers
De speakers zijn geïntegreerd aan weerszijden van het toetsenbord en produceren een geluid dat gedomineerd wordt door hoge frequenties, waarbij de lage frequenties niet erg goed vertegenwoordigd zijn. Het volume is ook niet erg hoog, ik heb iets meer dan 80db gemeten aan de uitgang van de luidsprekers.
Met een hoofdtelefoon
Ik heb de audiokwaliteit met een hoofdtelefoon getest met dezelfde oplossing als voor mijn smartphone-tests. Ik scande alle frequenties tot 20Khz en mat het vermogen van de KUU Xbook 3 om elke frequentie te reproduceren. Het eerste wat me opviel was het volume, dat vrij laag is vergeleken met wat ik gewend ben te testen. Zelfs met het geluid op volle toeren is het volume erg gemiddeld, je gaat duidelijk niet je oren eraf blazen met deze computer, maar dat is misschien niet erg. Ik vermoed dat het volume beperkt is bij de bron omdat de externe luidsprekers toch niet al te veel volume aankunnen.
Het geluid via de hoofdtelefoon is vrij neutraal denk ik, het forceert noch de hoge noch de lage frequenties, dit soort geluid doet me een beetje denken aan radiogeluid. De kwaliteit is dus OK, maar niet meer dan dat. Als je naar Spotify wilt luisteren met een koptelefoon terwijl je werkt, dan kan dat, de geluidskwaliteit is goed genoeg voor dit soort recreatief luisteren.
Ik merk momenten in de frequenties waar de getrouwheid sterk afwijkt. Tijdens mijn test merkte ik dat het geluid soms door de luidsprekers kwam als de hoofdtelefoon was aangesloten; dit duurde maar een seconde maar het gebeurde meerdere keren en zou bepaalde pieken op de volgende grafiek kunnen verklaren.
Het dynamisch bereik is correct, ik zie hier niet echt problemen.
Met het geluid op vol volume is het volume niet erg hoog maar ik heb wel wat vervorming gemeten op bepaalde frequenties. Niets abnormaals voor een machine in deze prijsklasse
Gaming test
De prestatietests van deze pc laten duidelijk zien dat hij niet ontworpen is voor het spelen van al te ingewikkelde games. Eenvoudigere games zijn echter prima haalbaar, zoals Horizon Chase Turbo, dat niet veel kracht nodig heeft om onder goede omstandigheden te draaien. Als je Fortnite of PUBG wilt spelen, moet je het grafische niveau zoveel mogelijk verlagen, en zelfs als je dat doet, is de framerate mogelijk niet hoog genoeg om in goede omstandigheden te spelen
Conclusie / Mening
Als ik hardware test, doe ik dat op dezelfde manier voor alle producten, ongeacht hun prijspunt. Ik doe objectieve metingen en het is duidelijk dat producten op instapniveau niet kunnen concurreren met producten uit het topsegment. Dat betekent niet dat ze slecht zijn, ze moeten gewoon worden gezien voor wat ze zijn. Dit is een beetje het geval met deze KUU Xbook 3 laptop, want als je de test snel doorleest, zul je niet veel positiefs vinden, ook al biedt deze laptop uiteindelijk waar voor je geld.
Op het moment van schrijven is deze laptop verkrijgbaar voor ongeveer £200 en voor die prijs hoef je nauwelijks twee keer na te denken, want voor die prijs krijg je een laptop die aan veel eisen voldoet voor wie een laptop nodig heeft voor kantoorwerk, het bekijken van video's of om tijd door te brengen op sociale netwerken. Voor wie is dit type computer bedoeld? Ik zie verschillende mogelijkheden: studenten, ouderen en mensen daartussenin die geen prestaties nodig hebben.
Dus je moet de sterke en zwakke punten van dit product afwegen tegen de prijs.
Sterke punten
Snelle harde schijf
Schijfruimte
Voldoende prestaties voor kantoorgebruik
Afwerking
Grootte/gewicht
Stroomverbruik
Batterijduur
Windows 11 Pro voorgeïnstalleerd
Zwakke punten
Te koude kleuren (te corrigeren met profiel)
Lage frequentie weergave met speakers
Geluidsvolume met hoofdtelefoon
LAURENT WILLEN
Hoofd van mezelf op deze blog
Sinds 2006 deel ik mijn passies op mijn blog in mijn vrije tijd, dat geef ik de voorkeur aan het kijken naar onzin op tv of op sociale netwerken. Ik werk alleen, ik ben ongetwijfeld een van de laatste overlevenden van de wereld van blogs en persoonlijke sites.
Mijn specialiteit? Digitaal in al zijn vormen. De afgelopen 25 jaar heb ik voor multinationals gewerkt, waar ik digitale teams aanstuurde en een omzet genereerde van ruim € 500 miljoen per jaar. Ik heb expertise op het gebied van telecommunicatie, media, luchtvaart, reizen en toerisme.
Hoofd van mezelf op deze blog
Sinds 2006 deel ik mijn passies op mijn blog in mijn vrije tijd, dat geef ik de voorkeur aan het kijken naar onzin op tv of op sociale netwerken. Ik werk alleen, ik ben ongetwijfeld een van de laatste overlevenden van de wereld van blogs en persoonlijke sites.
Mijn specialiteit? Digitaal in al zijn vormen. De afgelopen 25 jaar heb ik voor multinationals gewerkt, waar ik digitale teams aanstuurde en een omzet genereerde van ruim € 500 miljoen per jaar. Ik heb expertise op het gebied van telecommunicatie, media, luchtvaart, reizen en toerisme.
Vragen/Opmerkingen