Huis
Lefant M1 robotstofzuiger: test / review
Gepubliceerd op: 14-10-2022 / gewijzigd: 02-11-2022
Ik had een paar maanden geen robotstofzuiger getest, ik heb de indruk dat inflatie de interesse van de consument in dit soort producten heeft verminderd. Dit heeft de onuitputtelijke Chinese industrie die nieuwe modellen blijft produceren niet gestopt en deze keer zal ik me concentreren op de Lefant M1. Ik heb al 2 robots van het merk Lefant getest (Lefant F1 en Lefant M210), deze robots waren instaprobots die de bijzonderheid hadden dat ze eenvoudig te gebruiken waren, maar ze waren ook dun genoeg om onder de meeste meubels te passen. De Lefant M1 is een andere robotstofzuiger, hij is aanzienlijk geavanceerder dan de F1 of M210, hij is uitgerust met een LIDAR zoals de Dreame-stofzuigers en lijkt efficiënter te zijn in het ontwijken van obstakels.
Ik zal dit product geleidelijk testen zoals ik dat voor alle stofzuigers doe, omdat ik mijn huis niet expres zal vervuilen om wat tests te kunnen doen. Ik zal deze robot een paar weken als mijn belangrijkste robot gebruiken en kijken hoe hij presteert voor dagelijkse taken.
Waar kan ik de Lefant M1 kopen?
Goed nieuws voor Europeanen, de Lefant M1 is beschikbaar op Amazon, dus je krijgt Europese ondersteuning en 2 jaar garantie. Het is momenteel beschikbaar met een korting van 110€! Ik weet niet hoelang deze actie geldig is, dus wacht niet te lang.
Promotie op Amazon: Lefant M1 op Amazon
Uitpakken
De doos van de Lefant M1 is veel neutraler dan die van de Lefant F1, hij geeft heel weinig informatie over de producten. De doos bevat de stofzuiger, de water- en stoftank, een HEPA-filter (naast degene die al in de stofzuiger zit), een reinigingsborstel, 4 borstels, een dweil bevestigd aan de reinigingsbasis, verschillende extra dweilen, de oplaad station en de oplader. Lefant is vrij gul geweest met de accessoires, want met 2 extra borstels en extra moppen kun je de robot maandenlang gebruiken voordat je overweegt nieuwe borstels of moppen te kopen.
Het laadstation lijkt veel op wat bij andere fabrikanten wordt gevonden, maar hier is het niet mogelijk om de kabel aan de achterkant van het station op te rollen, dus je moet oppassen dat je hem niet rondslingert. vloer om te voorkomen dat de stofzuigerborstels in de kabel blijven haken.
[gallery id="21210,21211,21212,21213,21214,21215"]
Voorbeeld
De Lefant M1 ziet eruit als de Yeedi-stofzuigers vanwege zijn esthetiek, maar gebruikt het Dreame-merk LIDAR-blok terwijl hij vrij dun blijft met een dikte van ongeveer 9 cm.
LIDAR is een positioneringssysteem dat gebruik maakt van een laser om de aanwezigheid van objecten te detecteren en ook om hun diepte te beoordelen. Wanneer de robot draait, zul je zien dat de LIDAR constant naar binnen draait om de omgeving te scannen en een kaart van zijn omgeving te maken. LIDAR-technologie is duurder dan het equivalent in 3D-camera's en hoewel beide systemen goede prestaties bieden, kan LIDAR worden gebruikt in elke lichtomstandigheid waar een camerasysteem meer moeite zal hebben in een donkere omgeving.
Het is mogelijk om de robotstofzuiger zonder app te gebruiken en is zeer eenvoudig in gebruik. Druk gewoon op de linkerknop om te beginnen met schoonmaken en druk op de rechterknop om terug te keren naar de basis. De applicatie maakt het mogelijk om de robot beter te exploiteren, maar is niet essentieel voor de werking ervan.
De tank wordt aan de achterkant van de robotstofzuiger geplaatst, met een simpele klik kan hij worden losgemaakt. De tank bestaat uit twee delen, een deel om stof op te vangen met een inhoud van 520ml en een ander deel om reinigingswater op te slaan met een capaciteit van 160ml. De capaciteit van de stoftank is iets boven het gemiddelde en de watertank is vrij klein, want zelfs als deze is uitgerust met een watertank, is deze robot vooral een robotstofzuiger voordat hij ook een reinigingsrobot is. De dweil is statisch, hij trilt niet, hij pakt eenvoudig het vuil op met het vocht uit de dweil.
Zoals alle robotstofzuigers van dit type, kun je het compartiment met de hoofdborstel openen om het haar te verwijderen dat zich om de borstel zal wikkelen. De borstel van deze Lefant M1 is zeer eenvoudig los te maken maar zal waarschijnlijk regelmatig schoongemaakt moeten worden om te voorkomen dat deze vast komt te zitten met haren. Hetzelfde geldt voor de meeste robotstofzuigers, het is geen defect, je moet het gewoon weten.
De watertank kan vanaf de bovenkant van de tank worden gevuld, til gewoon een galan op om er water in te gieten.
De stoftank is ook uitgerust met een HEPA-filter en een dunne laag beschermend schuim om alle fijne deeltjes eruit te filteren. Er zit een extra HEPA-filter in de doos en een kleine borstel om de filterinlaat schoon te maken. Ook hier zal dit element wat onderhoud vergen om te voorkomen dat het filter te snel verstopt raakt.
De zwabbers zijn aan hun basis bevestigd door middel van een zelfklevende coating, het is hetzelfde als op de andere stofzuigers, behalve dat ze hier ook zijn bevestigd met een klein koord aan elk uiteinde, de mop is dus op een veiligere manier bevestigd op zijn baseren.
De reinigingsbasis wordt met een simpele klik aan de onderkant van de stofzuiger bevestigd, zodat je kunt kiezen om de stofzuiger met of zonder dweil te gebruiken, afhankelijk van je behoeften. Dit is hier een goede zaak, want stofzuigers die dweilen direct op de tank plaatsen, laten de twee soorten reiniging niet scheiden.
De borstels zijn voorzien van een plastic bescherming om te voorkomen dat haar zich eromheen wikkelt. Het zal waarschijnlijk niet voorkomen dat er wat haar naar het midden van de borstel komt, maar het zal het probleem aanzienlijk beperken.
Het andere verschil van de M1 ligt in het gebruik van LIDAR, maar ik heb dit punt al eerder in dit artikel uitgelegd.
Geluidsniveau
In de normale modus is de Lefant M1 minder lawaaierig dan de andere robots die ik heb getest, ik heb ongeveer 65 db gemeten in de buurt van de robot. In de turbostand loopt het geluid op tot zo'n 75 db.
Spottest
Met zijn LIDAR is de Lefant M1 in staat zijn omgeving vrij nauwkeurig in kaart te brengen. Vanaf de eerste seconden na het starten verschijnen de eerste objecten op de kaart en kan de navigatie starten. LIDAR brengt niet alleen snel de omgeving in kaart, maar vermijdt ook het meeste contact met objecten. Ik liet de robot rondrennen in een vrij krappe omgeving met allerlei obstakels en ik denk dat de robot het redelijk goed deed. Het slaagt erin om obstakels te omzeilen zonder ze te raken of te duwen, behalve wanneer deze objecten klein en mobiel zijn. Op de onderstaande video zien we de robot om een stoelpoot heen gaan zonder aan te dringen terwijl hij hem probeert te duwen, hij slaagt erin om zonder problemen onder de stoel door te gaan. Hij weet een eerste speeltje te ontwijken dat groter is dan de robot en duwt de auto dan voorzichtig verder omdat deze lager en mobiel is. De andere objecten zijn niet geduwd en de robot slaagt er vrij goed in om door de verschillende obstakels te weven die ik op zijn pad had geplaatst.
De obstakeldetectie van dit model is duidelijk superieur aan de andere Lefant-modellen die ik heb getest, omdat modellen zoals de F1 bijvoorbeeld verre van delicaat waren met hun omgeving, deze robot botste brutaal met de meeste objecten op zijn wegpunt om te kunnen kantelen bepaalde objecten. De M1 raakt zelden objecten zoals je in deze video kunt zien.
Zuigtest op tegels
De Lefant M1 is uitgerust met twee borstels om vuil in het zuiggebied te brengen, dit is een voordeel op meerdere vlakken. Ten eerste is er het puur praktische aspect waarbij het gebruik van de tweede borstel een groter gebied zal opvangen, het zal ook een deel van het vuil terugwinnen dat door de andere borstel is uitgeworpen. Er is ook een navigatievoordeel aangezien het gebruik van 2 borstels in principe zou moeten resulteren in een kortere reinigingstijd.
In turbomodus (zoals in de video) duurt het 70 minuten om een oppervlakte van 45m² met veel obstakels te bestrijken. Als het te reinigen oppervlak helder is, kan de robot tot 1 m² per minuut bestrijken.
Deze robot gebruikt een hybride techniek om zijn koers te bepalen. Hij scant zijn omgeving, maakt eerst de omtrek schoon en nadert dan geleidelijk het gebied door heen en weer te gaan in evenwijdige lijnen. Zijn gedrag is soms een beetje vreemd, maar uiteindelijk gaat het overal heen.
Ondanks het lagere vermogen van dit model in vergelijking met andere modellen, neemt het het meeste vuil van de vloer op. Ik test de robots door overal broodkruimels te strooien, maar de robot is onderweg een paar kleine kruimels vergeten.
Tapijtzuigtest
Robotstofzuigers kunnen over tapijten gaan, sommige detecteren zelfs het verschil in vloertextuur om te voorkomen dat er water op tapijten wordt gesproeid. De Lefant M1 is vooral een stofzuiger, dus hij zal zijn gedrag niet veranderen als hij over een tapijt gaat. Hij kan het vuil dat hij daar aantreft wel opzuigen maar zal een tapijt niet in de diepte kunnen reinigen of in ieder geval niet zoals een steelstofzuiger omdat deze krachtiger zijn en langer op het tapijt blijven.
Ik heb een filmpje gemaakt met ontbijtgranen op het tapijt en ik heb dat gebied laten stofzuigen. Vervolgens maakt hij passages in de vorm van een cirkel om telkens een groter gebied vast te leggen. Het opzuigen van de granen was geen probleem, maar granen die net binnen het bereik van de borstel liggen, worden soms verder uitgeworpen. Dit is vaak het geval bij dit type stofzuiger en in principe verzamelt de robot dit vuil als hij dicht bij een muur staat. Hier had ik de plaatselijke opruiming gebruikt, dus het raapte niet de korrels op die buiten de opruimcirkel waren.
Reinigingstest
Deze robot is niet echt een reinigingsrobot, hij heeft een watertank die bij elke passage van de robot geleidelijk leegloopt, maar hij heeft geen roterende borstels of trilplaat, hij bevochtigt dus gewoon het te reinigen oppervlak.
Autonomie
In de normale modus kreeg ik ongeveer 1% batterijduur voor elke vierkante meter die ik liep. Met de turbomodus zal deze autonomie met ongeveer 50% afnemen omdat na een oppervlakte van 35m² te zijn gepasseerd, het batterijniveau was gedaald tot 30-35%.
App
Om deze stofzuiger te gebruiken, moet je de nieuwe Lefant-applicatie downloaden omdat de oude Lefant Life-applicatie deze nieuwe robot niet detecteert. De nieuwe applicatie is veel succesvoller dan de vorige omdat het naast het herkennen van de robot de mogelijkheid biedt om de omgeving in kaart te brengen en lokaal schoon te maken.
Met de applicatie kun je de stofzuiger zowel qua zuigkracht als route bedienen, de instellingen zijn eenvoudig genoeg om niet te lang te hoeven zoeken, maar de applicatie is momenteel alleen beschikbaar in het Engels. De stem van de stofzuiger is ook in het Engels en deze stem heeft geen gebrek aan humor want als je niet weet waar de stofzuiger is, kun je hem vragen je te bellen en hij zal zeggen "Ik ben hier, meester". (Ik ben hier, meester).
Ik heb geen problemen met de app ondervonden, afgezien van een probleem met het bewaren van de kaart. Ik moest verschillende keren om mijn huis lopen om de kaart te onthouden. Als de kaart niet in het geheugen is opgeslagen, is het niet mogelijk om lokale reiniging uit te voeren en zal de robot problemen ondervinden bij het vinden van zijn basis.
Met de applicatie kun je de stofzuiger ook vanaf de telefoon bedienen, zodat je de stofzuiger op afstand kunt bedienen waar je maar wilt, het is erg praktisch als de stofzuiger zijn weg niet kan vinden of als hij naar een moeilijke plek moet. 'toegang.
Als de robot ergens vastloopt, roept hij je om hulp, maar de app stuurt je ook een melding.
Conclusie
Deze Lefant M1 is niet de eerste robot van dit merk die ik heb getest, maar wel het meest succesvolle model. Dankzij LIDAR-detectie kan het efficiënter door obstakels navigeren zonder ze systematisch te raken, zoals de andere modellen die ik heb getest. De LIDAR biedt een beter detectieniveau dan het equivalent met camera en dit maakt het mogelijk om veel botsingen te voorkomen. De andere bijzonderheid is het gebruik van 2 borstels om het vuil naar het midden te brengen, ik heb maar heel weinig modellen getest (zelfs bij de top van het assortiment) uitgerust met 2 borstels.
De Lefant-applicatie is ook goed geëvolueerd omdat het nu mogelijk is om een kaart te onthouden en zones te beheren (autorisatie / verbod) om de robot naar een bepaalde plaats te sturen, het is ook mogelijk om de robot handmatig te besturen om hem naar een zeer specifieke plaats te brengen . De robot maakt gebruik van een hybride reinigingstechniek, beginnend met contouren en concentrisch eindigend. Het heeft ook een functie om een gebied schoon te maken door cirkels uit te voeren totdat het gebied volledig is schoongemaakt. De app is eenvoudig te gebruiken, maar is alleen beschikbaar in het Engels.
De Lefant M1 is niet de krachtigste robotstofzuiger die ik heb getest, maar hij kan gemakkelijk het meeste alledaagse vuil (kruimels, haar, veren, zaden, granen) opzuigen, maar als je een gedeeltelijke reiniging gebruikt, kunnen de borstels vuil buiten het gekozen gebied uitwerpen voor het schoonmaken, dus vraag de robot om zijn omtrek te vergroten.
In deze prijsklasse kan deze Lefant M1 gemakkelijk omgaan met de modellen van Dreame of Yeedi die ik heb getest, maar hij vertoont een zwakte in termen van zuigkracht (vooral in vergelijking met Dreame) en de reinigingsmodule is niet erg nuttig.
Sterke punten
- gebruik van twee borstels (= geoptimaliseerde reistijd en meer efficiëntie)
- goede tracking met LIDAR
- stoot nauwelijks over obstakels
- matige ruis in normale modus
- goede autonomie in normale modus
Zwakke punten
- autonomie in turbomodus
- applicatie alleen in het Engels
- niet erg nuttige waterreinigingsmodule
LAURENT WILLEN
Hoofd van mezelf op deze blog
Sinds 2006 deel ik mijn passies op mijn blog in mijn vrije tijd, dat geef ik de voorkeur aan het kijken naar onzin op tv of op sociale netwerken. Ik werk alleen, ik ben ongetwijfeld een van de laatste overlevenden van de wereld van blogs en persoonlijke sites.
Mijn specialiteit? Digitaal in al zijn vormen. De afgelopen 25 jaar heb ik voor multinationals gewerkt, waar ik digitale teams aanstuurde en een omzet genereerde van ruim € 500 miljoen per jaar. Ik heb expertise op het gebied van telecommunicatie, media, luchtvaart, reizen en toerisme.
Hoofd van mezelf op deze blog
Sinds 2006 deel ik mijn passies op mijn blog in mijn vrije tijd, dat geef ik de voorkeur aan het kijken naar onzin op tv of op sociale netwerken. Ik werk alleen, ik ben ongetwijfeld een van de laatste overlevenden van de wereld van blogs en persoonlijke sites.
Mijn specialiteit? Digitaal in al zijn vormen. De afgelopen 25 jaar heb ik voor multinationals gewerkt, waar ik digitale teams aanstuurde en een omzet genereerde van ruim € 500 miljoen per jaar. Ik heb expertise op het gebied van telecommunicatie, media, luchtvaart, reizen en toerisme.
Vragen/Opmerkingen